自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗如果唔係要個仔每個月俾萬五蚊養家,阿仔既怨懟未必咁大。當然,正常阿媽如果個仔俾咁出名既大學收左,應該當底褲都會供佢讀,唔知佢地當年有冇盡過力籌錢,如果有而阿仔看在眼裡,應該都會明父母已經盡力。冰凍三尺非一日之寒,總之唔好要求仔女養自己,大家關係一定舒服好多

珍珠宮

MHamm 發表於 18-10-22 14:36
吓!4萬比萬5家用叫壓力?
有無諗過,你讀到書,你今日我成就係邊個咁多年無怨的付出,有無諗過,如果呀媽 ...

讀書靠自己,如何塞知識入人地個腦呀?
邀功簡直吹上天了

珍珠宮

講到咁叻,香港的大學都會考到獎學金加生活費。現在吾止四萬人工啦!
佢阿媽會預知佢會去外國讀,有預知能力,咁叻10幾年前買樓,今日就唔使憂

根本伯父退休,即幾歳,伯母幾歲亦無講,住得遠,兼職或全職,學歷低可以儲幾多,一直埋怨有用嗎?儲到都是退休用

加家用原因都沒有講可能伯父,伯娘健康方面有問題,支出多。為何15000亦沒有講,可能有一大支出要付

真是吾好嫁這種大頭男。佢會是末計清楚自己有幾錢就去買大間樓,跟著撻訂。可能怪老婆為何吾做乜,人工高,就可以供到。

嘩!咁叻,現在去讀好出名大學MBA都末遲,畢業可以有好高人工。我識得有幾個朋友家貧,自己儲錢去讀,讀緊可以做tutor ,好高人工。不要怨,自己路自己行

珍珠宮

mylittleson 發表於 18-10-22 23:07
精算,依家做咩工無謂講,但前途唔差。

無論FTM/WM,都請記住選擇要生仔湊仔一都是你們成人自己的決定,別老是沾邊納獎、自詡居功至偉 ,下下逼脅要孩子還你一世“恩情”,真係好討人厭

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

現今社會父母真難做,要不求回報咁付出(都算),分分鐘要倒貼,幫手湊孫,仲要幫埋子女上車。。。

發現現今好多子女對父母養育之恩都唔點感激。。。。之餘,父母對佢地好,係take it for granted

我唔知樓主講個個案個家人係點相處,但我自己對養育子女付出係不求D咩回報,亦有為自己退休做打算,但我唔係一盞省油o既燈,如果我女同我”計”,我肯定有排同佢”計”

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

兩邊都唔抵幫。
為人父母的確係“夾硬”將人地養大,唔應該“夾硬”要人歌頌自己。
為人子女,父母只有責任供養到16歲。想去外國讀書,一早應該出來打份兼職,儲到生活費咪自己去飽佢囉。
你今日backup左未?

大宅

回覆樓主:

請問親情去咗邊度?

珍珠宮

開心吸收勳章

bbc2018 發表於 18-10-22 17:32
根本沒有講曾經用幾多錢去裁培個侄仔。大學幾年學費邊個付款。
不要一聽到imperial 就以為好勁,要睇埋是甚 ...

終於有人話

珍珠宮

開心吸收勳章

LuckyBBB 發表於 18-10-22 18:52
阿仔果方面,
1) 子女買樓不是父母的責任 , 買樓不是必需的, 既然佢都已經同女友有錢同居
2) 18 歲成年後讀 ...

同意

珍珠宮

開心吸收勳章

LuckyBBB 發表於 18-10-22 18:53
當然如果佢地係完全無為阿仔嘗試過諗方法 & 努力過,或者純粹係因為唔想做野就唔抵幫喇 !

3) 話父母無好好 ...

珍珠宮

開心吸收勳章

LuckyBBB 發表於 18-10-22 18:54
在好多父母心目中比幾多係其次。

至於阿媽方面,

夠中肯

珍珠宮

goat 發表於 18-10-22 23:58
有D大行(唔講行業)trainee已經出得起4萬, 講緊幾年前價,
咁當然啦, 根本唔會考慮本地大學,
明明大伯娘可 ...

所以夏蟲不可語冰
香港是個幾兩極化地方
係工業區做個GM
住美孚已是有成就
好多師奶以為搵4萬是天文數字
其實不少中環才俊
一年花紅已有7位數
貴價西裝西餐廳有一定捧場客
品酒賽車是ibanker平常玩意

男爵府

mylittleson 發表於 18-10-22 14:53
一畢業就搬咗出去和女朋友同居。可能打算結婚但首期方面仲沒搞掂上唔到車,大伯娘又係不適當時候想加家用 ...

嘩,呢間收,畀我的話即出來打工,去洗碗都要凑生活費送仔入去讀。一份工唔夠做多分,辛苦幾年即。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實大伯娘冇錯,佢個仔都冇錯
只可以話佢生得小,如果好似上一代咁起碼生3個,除開每人只比5千,大家開心

公爵府

cms8686 發表於 18-10-23 02:01
哇,有這樣的乖仔,0力 仔,我幾生修到啦。

個仔考到國際級學府,我沒本事供,都會出來工作,再問盡所有 ...

侄仔係唔應該同自己阿媽講呢番話但可能忍左好耐,但用三份一人工供養父母算好生性。

個阿媽擺明養兒防老又全心依賴,做仔女有不忿唔奇。

幾年前睇過一篇報導關於母親節,有個教育程度不高單親媽媽做工養大個仔,後來個仔出來做野幾年後想進修,考入一間英國名牌大學讀master,阿媽按左層樓打兩份工幫個仔完夢,阿仔學成歸來好錫阿媽,母子感情好好。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

littleyen 發表於 18-10-23 02:05
如果阿媽高學歷(大學),小學時期同個仔操練,初中應該都仲幫到,但佢仔高中應該阿媽幫唔到,佢仔仲要考a ...

係“未必”呀!

唔好睇少根基,小學根基唔好,到中學考包尾,對讀書已經失去興趣啦!我唔係話做FTM就一定會令小朋友入大學,但根基好重要的,唔好因為高中後尾幾年阿媽幫唔到手,就抹殺阿媽做FTM的功勞。仲有平時貼心飲食照顧呢?

以我自己為例,三兄妹中,阿媽係由我小學最貼身教我讀書(我阿媽得小學程度),我小學根基札實,一路順利入大學,。阿媽喺讀書上幫唔到我,但有時考試唔記得帶野如量角器,阿媽會趕到學校叫職員攞量角器俾我。我係三兄妹中讀書成績最好的。阿媽都有少少愧疚,話如點可以督促阿哥家姐讀書,佢地就唔會留班云云。

所以睇到個男仔咁講野,真係好心寒

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

sunnymama2 發表於 18-10-23 07:31
係“未必”呀!

唔好睇少根基,小學根基唔好,到中學考包尾,對讀書已經失去興趣啦!我唔係話做FTM就一定會 ...

利申:我係working mum

禁止訪問

男爵府

InkCartridge 發表於 18-10-23 05:54
同意

睇曬先你引用嗰個,睇曬之後都轉呔。

男爵府

sunnymama2 發表於 18-10-23 07:31
係“未必”呀!

唔好睇少根基,小學根基唔好,到中學考包尾,對讀書已經失去興趣啦!我唔係話做FTM就一定會 ...

你根本投射咗你而家放幾多時間去教個仔落呢個case。IC scholarship 唔係話打下個底。況且以個老母的短淺,我唔覺得有幾inspiring

首頁

尾頁

跳至