自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goat 發表於 18-10-23 09:18
葉劉阿媽咁樣形容一對仔女:阿女就狀元,阿仔就撞扁

有時唔係阿媽日日篤住就得嘅....

讀書唔多唔少都係自己,大把人幾兄弟姐妹差幾皮

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

good_pig 發表於 18-10-23 09:12
又咁,迫都要個仔拎出嚟架,你估mpf自動扣糧咩

除左一哭二鬧三上吊,仲有大把招式可以迫架,尤其佢父母臨近退休都仲租緊屋住,真係忍心佢地訓街咩?自己搬左出去住,揾四萬都俾肯萬五,明顯唔係鐵石心腸啦。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mini1204 發表於 18-10-23 09:17
我識個阿媽,個仔話做part time 自己供自己讀大學
佢堅持吾洗
係朋友面前話怕個仔將來吾比大舊家用,所以 ...

2018年仲有白燕,問心個仔係自己做ftm教出嚟,係好係衰.. 都唔好忘記係自己教出嚟架

大宅

我只可以講, 呢度的太太好有潛力做而家太太們鬧爆的99
跟住將婆媳糾紛發揚光大到下一代, 阿門

寶石宮

ninjarabbit 發表於 18-10-23 09:23
除左一哭二鬧三上吊,仲有大把招式可以迫架,尤其佢父母臨近退休都仲租緊屋住,真係忍心佢地訓街咩?自己 ...

但而家個阿媽唱佢....

侯爵府

luckybaby2011 發表於 18-10-23 09:00
家族事小、咁hit 上埋報仲大穫

利用完就要消失?怕拖累?個仔本身自私,冇個ftm 何來貼身湯水,噓寒問暖 ,幫佢經營一個好身體,佢後生未見到個分别,好多人輕視桌上一餐飯菜。
如果我仔咁講,我乞都唔再要佢一個崩!同我快滾。

寶石宮

wongjackie 發表於 18-10-23 09:24
我只可以講, 呢度的太太好有潛力做而家太太們鬧爆的99
跟住將婆媳糾紛發揚光大到下一代, 阿門

我99成日講佢個姨生,比埋atm阿媽自己拎家用係好乖仔,c6 就反眼

ps 佢表弟超宅

寶石宮

tutik 發表於 18-10-23 09:26
利用完就要消失?怕拖累?個仔本身自私,冇個ftm 何來貼身湯水,噓寒問暖 ,幫佢經營一個好身體,佢後生未 ...

話.....一飯之恩,要唔要終生不娶,貼身幫阿媽沖埋涼

禁止訪問

伯爵府

goat 發表於 18-10-23 08:47
根咩基呀, 唔講墓層, 大部份中產父母都重視仔女學業(即你所講根基), 但又有幾多個中產仔女入到帝國/牛劍/ ...

睇完呢個case, 以佢地家庭背景來說,呢個後生仔是上天賜予的gift:天資聰穎,可惜樓主夫家家族沒能好好珍惜呢份gift, 白白埋沒了。我鄧呢個後生仔悲傷,擁有能力的人眼白白看著機會溜走,傷痛比本身平庸的人來得深切。樓主大伯娘到目前想必都未知自己為個仔帶來多少傷痛,才會哭訴個仔惡言相向吧。

goat    發表於 18-10-23 09:41

水晶宮

mini1204 發表於 18-10-23 09:17
我識個阿媽,個仔話做part time 自己供自己讀大學
佢堅持吾洗
係朋友面前話怕個仔將來吾比大舊家用,所以 ...

當投資就一向有賺有蝕喎

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-23 09:14
你唔明因你無睇清楚,樓主講左學校講明唔俾做兼職

樓主講的您信曬!佢好多野末講。

大宅

我冇睇哂所有回覆,試試用比喻去理解下:
果農[阿媽]要種一顆果樹,但沒有足夠的種植知識,亦沒有足夠的心態動力,
原本能夠種得[起碼超過二百個]果實的樹,因在沒有合理的施肥和打理下,
現在只得[四十個]果實,當買賣後,果農還可以分得有收成裡[四成]的[十五個]果實:

咁究竟果農是[浪費左]顆好果樹?還是[好偉大]的種出了四十個果實?

珍珠宮

good_pig 發表於 18-10-23 09:28
話.....一飯之恩,要唔要終生不娶,貼身幫阿媽沖埋涼
班偉大阿媽送完仔女返學, 開始有時間講點樣綿乾碎濕照顧個仔, 就快要出張checklist

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

good_pig 發表於 18-10-23 09:22
有時唔係阿媽日日篤住就得嘅....

讀書唔多唔少都係自己,大把人幾兄弟姐妹差幾皮
最勁係覺係篤到個IC出黎

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 18-10-23 09:21
我 Google,學校本身都有文件講做 part time, 應該可以吧。

勁啊!

伯爵府

good_pig 發表於 18-10-23 09:27
我99成日講佢個姨生,比埋atm阿媽自己拎家用係好乖仔,c6 就反眼

ps 佢表弟超宅

我真心希望佢未娶老婆

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

HLGrape 發表於 18-10-22 20:27
侄仔出身四年再回帶讀大學四年,叔嬸應該八年前咁上下儲夠錢買樓比首期,如果八年前首期拎舊錢比侄仔做生 ...

我都覺得兩房人,有閒錢先幫得上,不能押上自己退休的指望。
如果是自己個仔咁叻,棺材本都可以嘔埋比佢。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

寶石宮

forgive?forget? 發表於 18-10-23 09:34
我真心希望佢未娶老婆

都話超宅,所以拖都應該冇拍,出嚟食飯呆坐冇表情

寶石宮

bkteapot 發表於 18-10-23 09:33
最勁係覺係篤到個IC出黎

因為生一個者.. 陳美齡篤到3個又唔同

首頁

尾頁

跳至