deleted

超級特務
|
72leelily 發表於 18-10-23 11:52
如果死心拒絕同你嘈
突然有日人間蒸發更忤逆
兒子已是成年人

我覺得4萬俾萬5,得返2萬5,要交稅應酬冇樓,算係好肯承擔。
如果我明知可見將來,退休冇錢,老早出黎做嘢做好準備。
窮唔係罪過,無打算無遠見先致命。
luckybaby2011
|
超級特務 發表於 18-10-23 11:53
4萬俾萬5
孝順俾我,都收得唔安樂。
得返2萬5,要交稅冇樓,的確好難有咩打算。

兩公排到公屋阿仔就可以輕鬆點
mini1204
|
IloveJJ 發表於 18-10-23 11:40
我鬧你人渣,邊個字係粗口?
唔係唔夠你拗,係唔想同你拗。
你咁人渣,就係你爸爸唔識教你。

我都係睇唔到我人渣在何方? (因為生仔過程享受造愛, 定係因為仔女對父母無物質上既責任?)
亦睇唔到我爸爸點唔識教? (我頂天立地無慚於心, 佢點樣唔識教法?)
無的放矢, 言之無物
我只係睇到你發老爛
咁樣唔係討論問題
咁樣只係顯示你EQ極低
如何教好仔女?

littlefunpig
|
tsewong 發表於 18-10-23 10:15
我以前由細到大都係全級考第一, 中學會考係全校成績最好嗰3個學生之一, 我讀文科, 如讀理科係可以入醫學院 ...

呢度有d媽媽覺得因爲 ftm好好陪伴既「根基呀!」

上到超班果d, 唔關父母事,如果係咁,大把有錢中產家庭果炸,d 仔女做曬尖子學到霸世界頂級名牌大學畢業啦⋯⋯
Gomme
|
yurijm 發表於 18-10-22 15:09
我估個仔心入面仲有多一句
就係媽媽一直做ftm
見識太少

如果小朋友考到scholarship,無錢都會按層樓比佢讀
同埋男仔始終要買樓結婚
15000家用太多了,我反而覺得要減家用
mini1204
|
超級特務 發表於 18-10-23 11:35
我都覺得生仔女好辛苦,但要怨就怨自己鹹濕。
煮得辛苦但睇到佢地食得香甜會覺得好滿足,佢地駁火我 ...

我可能就係話人衰咸濕所以比人鬧人渣

超級特務
|
luckybaby2011 發表於 18-10-23 11:56
兩公排到公屋阿仔就可以輕鬆點

退休冇公屋冇樓靠仔女交租,諗起都頭暈。
上一輩養兒防老係有其特別社會環境。
現今生活成本極高,仲拖仔女後腳,仔女的確會好辛苦,除非本事夠高。
littleyen
|
Manwah 發表於 18-10-23 11:45
回覆 mylittleson 的帖子

表面作為兒子所說的沒錯.

唔係話你錯,不過年青人真係唔受恩情呢一套,你試吓去兩登行個圈,完全搵唔到共鳴,要比細路仔知道父母有付出唔係用呢個方法,一講恩情,其實佢哋只係感覺到俾人勒索。
默默付出,口中不提,其實感受到嘅人係一樣會知㗎,就算後生仔都一樣會知,但係講出嚟,成件事就變咗質
chillimom
|
redhot 發表於 18-10-23 11:38
我諗如果喺過程中你知道父母已經盡晒力去搵生活,生活仍未如理想,個細路心中未必會有怨恨。以我自己為例 ...

完全同意。有愛,有做過,仔女一定知。又懶,仲扮偉大攞彩,真的令人生氣!
qee
|
mini1204 發表於 18-10-23 11:56
我都係睇唔到我人渣在何方? (因為生仔過程享受造愛, 定係因為仔女對父母無物質上既責任?)
亦睇唔到我爸 ...

算啦
有d人接受唔到其他人同自己觀點唔同
總之唔認同就係你唔啱
JunJunJu
|
回覆 72leelily 的帖子

exactly
我識個就係咁,同父母完全唔係同一level,父母不斷 make wrong decisions,對於佢嘅所有勸告都聽唔入耳,大至理財細至飲食習慣,固執己見嘅結果就係不斷爆鑊,依然唔聽勸告

佢最終選擇置身事外,直頭去埋第二個國家定居

mini1204
|
qee 發表於 18-10-23 12:02
算啦
有d人接受唔到其他人同自己觀點唔同
總之唔認同就係你唔啱

唔同意都唔洗鬧人人渣吧
仲要鬧埋人地父母
tsewong
|
Manwah 發表於 18-10-23 11:45
回覆 mylittleson 的帖子

表面作為兒子所說的沒錯.

自願而又輕鬆地養,同被要求加家用而又吃力地養,心態上很大差別吧

我已經有層自住樓,人工唔止4萬但都唔駛俾萬5我父母,因父母一早已買了居屋亦有儲蓄,阿媽60+仲返緊PT,一個月都有3,4千,買衫食飯得閒同朋友去下大陸短trip都冇問題,唔駛額外攞錢

唔係話要幫埋買樓先係好父母,但至少早啲plan下自己退休生活令仔女負擔冇咁大都好啦

樓主侄子個case俾成4成人工養父母,自己得25000要租屋交稅生活儲錢結婚,都好吃力下,心裡難免有怨言

而且爸爸就來退休仲係租屋住,年紀又開始大,養父母個負擔係會越來越重

koalachan2002
|
IloveJJ 發表於 18-10-23 09:59
仲有,我如果要為退休打算,我應該唔好帶佢哋去迪士尼、唔好帶佢哋去搭飛機、唔好俾佢哋去交流團、唔好帶 ...

真係好想問下你,以上既野係你仔逼你做的嗎?
但我睇到係你要求個仔大左逼佢多多少少都比家用
72leelily
|
超級特務 發表於 18-10-23 12:00
現今生活成本極高,仲拖仔 ...

其實個女友好勇
未來6299是得過且過之人
老馮個仔埋單
結婚要買樓都難
之後是否要生仔又是難題
是是但但
|
littleyen 發表於 18-10-23 12:01
唔係話你錯,不過年青人真係唔受恩情呢一套,你試吓去兩登行個圈,完全搵唔到共鳴,要比細路仔知道父母有 ...

agree.
唔好話年青人唔受呢套, 基本上所有人都唔鍾意聽。
成日覺得將自己勞苦功高掛喺口邊既人, 真係好討厭。
你對人好, 人家會感受到, 唔需要下下講出口。
不停講自己幾好幾辛勞, 為佐你, 我點點點點點 .....真係好難頂。
明明係自願孝順父母, 都變成感情勒索, 因為你點點點, 所以我就要點點點。

|
超級特務 發表於 18-10-23 12:00
現今生活成本極高,仲拖仔 ...

以前果代生得多、每人夾少少俾d、同住又幫手湊孫、而家唔同啦...
老公退休就開阿仔刀、好彩無在學細佬妹跟尾咋
vyhc
|
sunnymama2 發表於 18-10-23 07:55
考IC 係抽獎,定係睇樣?

|
72leelily 發表於 18-10-23 12:06
其實個女友好勇
未來6299是得過且過之人
老馮個仔埋單

呢個package, 父母住左公屋fix左家用都嫁得過既、唔係筍盤啫
杜小田
|
72leelily 發表於 18-10-23 11:52
如果死心拒絕同你嘈
突然有日人間蒸發更忤逆
兒子已是成年人
在外有見識進步中
處世不比個主婦差
有時無好奇心的主婦
思維停頓了幾十年
溝通方式令人沮喪
大家有反思就最好