自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

鬼拍後尾枕

男爵府

洋洋 發表於 18-10-23 22:34
我大仔英國讀大學都有2千鎊奬學金,細仔同佢女友香港讀大學都自己搵scholarship 申請,細仔第一年3萬,之 ...

我嗰時攞左Swire 既奬學金,再加part time 去供自己讀完個學位。大學開始已經冇使過屋企錢。如果講比父母既回報,金錢上一早已還凸。我阿媽係典型冇理財計劃既人,我小學三年級開始阿媽已經有做工,但從冇儲蓄,閒時有錢會打麻將,上落二、三千, 朋友要借錢又會疏爽比人,但自己銀行戶口五位數都冇。自我畢業後就一直比家用,近10年我年年同佢去2、3次旅行。但佢從未開口讚我對佢係有孝心,所以有時佢突然又話急要錢用,其實我都會好嬲點解佢咁耐都冇慳住使既意識架,好似用我辛苦賺返嚟既錢係好理所當然咁

男爵府

回覆樓主:

一口氣睇晒,
ic 呀,英國ic 呀,真係好叻仔。
可惜,真係可惜,想當年我有一班朋友就係ic 讀書,全部都係叻人,仲要唔係書蟲,唔係死讀書,真心聰明醒目。
考到獎學金但屋企俾唔到生活費而錯失一個咁既機會真係好可惜。
先得18歲仔,唔敢去左先半工讀好正常,
你估一定搵到野做咩?ic 如果唔係天生聰明絕頂,都要好俾心機讀架。如果我有一個仔咁叻,真係底褲當埋都供佢出去呀,陰公豬

男爵府

hk430 發表於 18-10-23 23:19
一口氣睇晒,
ic 呀,英國ic 呀,真係好叻仔。
可惜,真係可惜,想當年我有一班朋友就係ic 讀書,全部都係 ...

同期畢業果d返黎搵十萬廿萬,講緊買車買樓,佢就搵四萬俾萬五做家用,呀媽仲唔知足要加家用,分分鐘仲要幫手填form申請公屋,諗下個對比真係唔怪得個仔怨

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-10-23 22:24
所以唔好講到個呀媽廢人咁!

事情誰對誰錯都好, 吃人手短, 咁個仔唔比又無佢辦法

一返面個萬五都無埋

good_pig    發表於 18-10-23 23:52

珍珠宮

杜小田 發表於 18-10-23 21:54
"我不賣身, 我賣子宮" , 套戲其實幾好睇

又夠寫實!

咪多餘, 好似伯娘咁個仔唔比, 你吹佢帳?

伯娘算修到福, 個佬退休無變心, 個仔肯比家用, 如今青年啃老夾無本事大把

我淨係識個句:吃人手短!

當年被人睇死搬唔走, 人地話住我屋打你都得呀.......你間房(只放單人床,衣櫃放唔到) 出面幾錢呀

事後同價錢租到獨立閘厠所套房, 唔洗受人氣, 十幾年來個氣場都咁勁, 支持伯娘個仔即搬

男爵府

sjnl43 發表於 18-10-23 23:39

伯娘算修到福, 個佬退休無變心, 個仔肯比家用, 如今青年啃老夾無 ...

吓,伯娘嗰仔一畢業就搬咗啦

男爵府

chillimom 發表於 18-10-23 23:02
直頭笑咗出聲。仲要聲大大嗰下勁!

有父幹果然係有霸氣

伯爵府

sjnl43 發表於 18-10-23 23:39

伯娘算修到福, 個佬退休無變心, 個仔肯比家用, 如今青年啃老夾無 ...

請問被人睇死既那個人,係閣下邊位

珍珠宮

bbc2018 發表於 18-10-23 10:06
原來現在$40000,給$15000父母。阿爸退休。那麼不得了。如果真是有需要。或者短期,有公屋後不需。原來我老 ...

你呢種頭腦,我只好祝你兒女好運了

子爵府

2018復活節勳章

大伯娘,屋企餐搵餐食餐餐清都堅持要係屋企坐陣睇黎佢一早已經睇得出個仔一定成材所以大安旨意

珍珠宮

Carhy 發表於 18-10-23 10:48
做保安都有萬幾蚊個月,兩公婆去做保安加埋有兩萬三萬,加阿仔果15000都3/4萬好好洗啦,就算繼續唔去返工, ...

咪就係 d 又懶又安逸又無見識既窮___
以為個仔搵四皮叫好多
所以自己可以抖
可能搵開兩三萬三口人食飯
覺得個仔搵四皮佢地三口人用就好富貴
幾時有諗過個仔都要成家

珍珠宮

超級特務 發表於 18-10-23 11:35
我都覺得生仔女好辛苦,但要怨就怨自己鹹濕。
煮得辛苦但睇到佢地食得香甜會覺得好滿足,佢地駁火我 ...

點解我做唔到你個女

大宅

nsychristy 發表於 18-10-23 23:57
你呢種頭腦,我只好祝你兒女好運了

有咁嘅頭腦,仔女邊有運行

子爵府

MoooVoo 發表於 18-10-23 22:51
如果唔食奶都會自己大,養兒防老果班一定生夠一打出黎養自己

同埋冇提供足夠食物俾仔女會畀人 ...

E+ 幼稚園有學卷? 跟住中小學 12年免費教育, 大學借 LOAN 及自己揾生活費,

粗養下零課外活動班, 零學野, 零補習

其實養一個細佬真係無幾貴, 一個床位加雙筷

子爵府

nsychristy 發表於 18-10-24 00:06
咪就係 d 又懶又安逸又無見識既窮___
以為個仔搵四皮叫好多
所以自己可以抖
可能搵開兩三萬三口人食飯
覺得個仔搵四皮佢地三口人用就好富貴
幾時有諗過個仔都要成家

做呢啲人既下一代好慘
粗養下長大
長大後又要盡快盡量比家用做孝順仔女

伯爵府

littleyen 發表於 18-10-22 21:56
搵4萬俾1.5萬,對ftm嚟講唔夠,因為佢慣左平時老公份糧大部分貢獻屋企,如果老公搵3萬,都會俾2.5萬屋企, ...

呢樣絕對係,而且有d阿爸自己俾晒份糧出黎,就覺得仔女唔俾晒都應該俾一半,其實我覺得俾1/4都已經好多

珍珠宮

ivycwl 發表於 18-10-23 13:05
4萬人工比萬5家用。仲要出去自己住。
都仲要比部分JM話唔感恩?唔睇下父母點養大你?依d分明就係投資少少, ...

其實大伯同大伯娘咪做左場愛、跟住加多雙筷同個床位囉
佢地唔生仔都係要租屋同食飯,無生仔啊伯娘連做懶蟲既藉口都無埋
而家可以老早退休有人俾15k個月佢地
投咩資有咁既回報?

大宅

Duster 發表於 18-10-22 14:37
侄仔這樣說當然不孝,但並不是無道理。我都覺得除非我已經有一層供完嘅自住樓 (或者已經上咗樓啦!) 和有 ...

Agree!

男爵府

馬爾太 發表於 18-10-23 22:37
嘩!你攞個西瓜搵返樓主出嚟,叫佢姪仔計啦!我呢,同家姐呀妹係我啱啱啱啱出嚟做嘢就用老豆畢提早退休金 ...
拿, 公道D, 請你詳細說明之, 你人工多少? 供樓每個月多少? 唔好加埋你D 咩家姐丫細妹丫一齊計丫, 齋計你本人唔該

首頁

尾頁

跳至