自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

將來BK會有好多大伯娘

水晶宮

畀面勳章

真係要裝備下自己呀各位! 我見到有留言話 入三大唔得咩! 典解一定要人帝國!真係叫人目瞪口呆

珍珠宮

BaoYue_BaoKun 發表於 18-10-24 01:55
將來BK會有好多大伯娘

其實 bk 真係好多愚婦,肯定既係婆媳版未來幾十年會長做長有

係 d 蠢懶貪既人先會生個仔就自戴光環要回報
我無見過有基本能力既女人係仔女健康正常既情況下會認為生仔湊仔係好__大既犠牲,即使佢地都會呻好辛苦。

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-10-23 23:57
你呢種頭腦,我只好祝你兒女好運了

您睇我成篇才講。我地4個老人家,老公,女女都好好運。我都好好運。
心態好的人,就會好運。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

60 頁 都仲響度

睇黎樓主想上報俾伯娘同個侄睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

杜小田 發表於 18-10-24 00:44
好想樓主比佢侄仔睇呢個帖, 等侄仔咁多年既鬱結可舒下一口氣

我諗遲d上報呀侄仔就會見到

晴報有排做summary

不過睇黎大比數都支持呀侄

翡翠宮

hk430 發表於 18-10-23 23:19
一口氣睇晒,
ic 呀,英國ic 呀,真係好叻仔。
可惜,真係可惜,想當年我有一班朋友就係ic 讀書,全部都係 ...

呢度仲有d媽媽仲覺得讀3大咪得,洗乜出國讀

人地首先唔係俾錢讀,係拎獎學金

2黎唔好ic 同3大比,完全唔同層次⋯⋯

男爵府

第二次問,大伯娘個老公去咗邊,點解佢唔養返自己個老婆

翡翠宮

Lindytiger 發表於 18-10-23 23:14

我嗰時攞左Swire 既奬學金,再加part time 去供自己讀 ...

你呀媽既財務計劃咪就係生左你

簡直係成功既投資,窮養18年就得到最少40年既供養,仲要成部提款機隨時禁錢都有

你真係夠曬孝順

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

熊貓小姐 發表於 18-10-24 03:11
第二次問,大伯娘個老公去咗邊,點解佢唔養返自己個老婆

退休嘛
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

redhot 發表於 18-10-23 16:00
真好!終於聽返句公道說話!呢度竟然有人責難一個十幾歲嘅學生唔去半工讀,完全唔make sense!或者佢地真 ...

但百幾二百萬,賣血賣身當底褲做到7-11咁都未必搞得掂架喎。
唯一伯娘有位比人入的是:佢無在經濟上努力過
有早知就無乞衣了

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

littlefunpig 發表於 18-10-24 03:10
呢度仲有d媽媽仲覺得讀3大咪得,洗乜出國讀

人地首先唔係俾錢讀,係拎獎學金

睇完簡直大開眼界
英國 ic 呀!三乜鬼大

男爵府

mylittleson 發表於 18-10-22 14:53
一畢業就搬咗出去和女朋友同居。可能打算結婚但首期方面仲沒搞掂上唔到車,大伯娘又係不適當時候想加家用 ...

原來咁。好彩我地兩公婆做野果陣有幫佢買落個儲蓄保險。唔係買好多,但每月擺舊錢到佢大個,係等佢將想來有機會升學結婚/有困難時用。因為呢個世代真係難搵錢。如果有筆錢,雖然唔算多。但係我地父母唯一可以幫佢地做既野。希望佢大左之後明白我地既苦心!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

睇標題唔知這個舖甘激~

所以年老要活得有尊嚴 ,唔使睇仔女面色, 两老一定要有足夠錢在手~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

杜小田 發表於 18-10-24 01:19
仔女由18- 25歲開始回饋 "父母" , 要比足30-40 年家用來報答養育之恩
你嘅標準太遲了,我99嘅標準係9歲,我仔9歲開始,每次見面已問我仔幾時可以出黎做野揾錢。

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-10-24 06:58
睇標題唔知這個舖甘激~

所以年老要活得有尊嚴 ,唔使睇仔女面色, 两老一定要有足夠錢在手~

唔生都晤可惜

大宅

無知一問,i c有無水泡科?
因我家姐老細個女向香港傳統學校讀唔掂,轉去國際學校讀左两年,就話入在i c。

公爵府

Lindytiger 發表於 18-10-23 23:14

我嗰時攞左Swire 既奬學金,再加part time 去供自己讀 ...

同我爸一樣,無儲蓄計劃但對親戚駛錢又疏爽,一心養兒防老。

公爵府

淘心 發表於 18-10-23 21:24
就同亞媽講,老婆要做FTM,冇多餘錢讓多個FTM 便可以了。

FTM 99, 最憎 FTM 新抱。 ...

絶呀

男爵府

持之以恆 發表於 18-10-24 07:05
無知一問,i c有無水泡科?
因我家姐老細個女向香港傳統學校讀唔掂,轉去國際學校讀左两年,就話入在i c。 ...

好多人係入咗國際後開䆻的。傳統唔適合佢地。唔好assume 國際、外國係易過本地讀死書。

首頁

尾頁

跳至