跳至

首頁

尾頁

大宅

想知多啲阮銀既學習環境,教師既態度及學生既品行。
上月有去到阮銀開放日,感覺學生有禮,師生關係良好,學習環境都好,校長講話大方得體,並說明以學生品德為首,請問是真嗎?

複式洋房

開放日根本看不到真實的一面!學校是著重品德的,因為每件事情都會影響到操行分,如果你的小孩是很乖巧的便沒問題,如果像我家小孩般較活潑好動的話便要三思了,因為在小一剛開學便不停被寫手冊或接投訴電話,感覺老師習慣用舊式的方法教導學生,不停懲罰。此外,小一第二次英默便默6個句子,如果小孩在幼稚園沒默過書,應付非常困難,從此更怕了默英文。功課方面,多定少每人感受不同,9月份星期一至四約4、5份,星期五約6-8份,10月開始平日6-8份,星期五10份或以上,有些功課的內容都頗為深,不是15分鐘可完成,報紙也曾報導過阮鄭銀禧的功課量。總括來說,一年級的經歷實在淒慘,我也想為我的小孩轉校,可惜不知可轉去那一間,因無從了解其他學校的功課量、默書、考試及老師質素。
以上純粹個人感受,我亦覺得應是此校不適合我的孩子,只是不是身處其中不知道情況是這樣,選校前根本不知道!

大宅

FungFungHo 發表於 18-11-1 11:28
開放日根本看不到真實的一面!學校是著重品德的,因為每件事情都會影響到操行分,如果你的小孩是很乖巧的便 ...

小朋友學習是否開心?有沒有課外活動?學校有沒有導修堂?

複式洋房

回覆 chungmei1207 的帖子

學習開不開心要睇咩老師教,相信每間學校都係。課外活動你可去學校網頁看或去小學概覽睇。至於導修堂星期一至四都有,但做唔做到功課要睇老師點做法及睇小朋友自己有冇自律性。

大宅

FungFungHo 發表於 18-11-1 14:38
回覆 chungmei1207 的帖子

學習開不開心要睇咩老師教,相信每間學校都係。課外活動你可去學校網頁看或去小 ...

謝謝意見,相信真的不能只著眼於開放日。好希望多啲用家來說說。好像最近田家炳的報導,說的都是好既,但有人說他功課量都好多下,老師又係守舊派既。
真係諗唔到邊間先係最合適我既小朋友

大宅

chungmei1207 發表於 18-10-22 16:06
上月有去到阮銀開放日,感覺學生有禮,師生關係良好, ...

其實,我認為要選校的家長第一個問題要問的不是「XX學校、XX學校好不好」,而是問問自己,想自己的孩子在哪類學校學習。
難有人說嚴格些/寬鬆些、程度高/低些、家課多/少些的學校,總之跟你的想法不同時,你就認為它不是一間好學校?
所以,當你清楚你追求的是那類學校後,才問這類學校下的「XX學校」好不好,這樣才不會選錯學校。
(後續)

大宅

KubiMan 發表於 18-11-1 16:49
其實,我認為要選校的家長第一個問題要問的不是「XX學校、XX學校好不好」,而是問問自己,想自己的孩子在 ...

(接續)
小女剛於阮銀畢業,的而且確,阮銀老師是嚴格的(恕我不用「比較嚴格的」,因小女沒有就讀過其他小學的經驗),但我認為有道理的嚴格是有助學生成長的。
至於師生關係,我覺得也是不錯的,對越高年級的學生,老師相對地是較親和(低年級始終是正學習服從的階段,但老師對低年級的學生也是關愛的)。
每間學校都會注重學生的品德,小女在校六年,以我所見的和接觸的同學,大都是言行有禮的,當然小朋友有的搗蛋行為,個別同學也一樣會有,學校都會重視和處理。我覺得學校在學生行為方面是做得不錯的。
(後續)

大宅

KubiMan 發表於 18-11-1 16:58
(接續)
小女剛於阮銀畢業,的而且確,阮銀老師是嚴格的(恕我不用「比較嚴格的」,因小女沒有就讀過其他 ...

(接續)
自校長新上任後,學校的確較注重成績上的提升,家課的數量曾一度急增,但後來經家長反映,校方也改善配合。
因此,正選校的家長亦需考慮這些方面是否自己所需的。

大宅

KubiMan 發表於 18-11-1 17:00
(接續)
自校長新上任後,學校的確較注重成績上的提升,家課的數量曾一度急增,但後來經家長反映,校方也 ...

多謝你的詳細說明,讓我可以更了解阮銀。但原來校長係轉換呀!轉咗有幾耐時間?

大宅

chungmei1207 發表於 18-11-2 22:20
多謝你的詳細說明,讓我可以更了解阮銀。但原來校長係轉換呀!轉咗有幾耐時間?
...

朱校長上任已大概6年,前任是陸校長

別墅

開放日根本看不到真實的一面!學校是著重品德的,因為每件事情都會影響到操行分,如果你的小孩是很乖巧的便 ...
可考慮銘恩或德萃,校長會以較新的方式教育小朋友

大宅

我仔仔今年阮銀小一,我自己覺得學校是嚴格的,不過小一要學紀律我覺得ok, 起碼小朋友會怕老師罰都會守規矩,同埋暫時都覺得d老師都係有愛心,不過功課同默書都真係多,但只要小朋友做功課認真不用改正,就可以減少功課量!不過都要睇家長接唔接受到學校既理念同小朋友適唔適應到,沒有最好既學校,只有最適合既學校!小朋友都覺得每星期要温習係辛苦的,但都返得好開心

複式洋房

我仔仔小二,係活潑好動型,佢好鍾意返學。

老師:普遍都耐性有愛心,對品德行為有要求,而且發現小朋友有學習或行為問題都會主動聯絡家長,而家長搵老師問小朋友嘅嘢,老師都會耐心解答。感覺都幾重視家校合作。

功課:星期一至四臨放學前均有導修課(35 mins)俾小朋友寫家課冊及做功課。每天平均有5-8樣功課(包括改正),星期五會多啲。我自己覺得功課都多,但大部份仔仔都可以自己完成。

測考:一年三考,考試前會有測驗,變相幫小朋友溫書準備考試。中英默書會隔個星期進行,教完一個單元課會有小測,我一般唔會同仔仔特別溫。除左課本,中英2科都額外有學校編寫嘅教材,幫助小朋友學習。

複式洋房

回覆樓主:

想知阮銀活動多唔多?低年級有無得參加運動訓練班?佢個網無點睇到

大宅

妳指邊間注重品得?

伯爵府

阮銀超多功課 如小朋友做功課速度快 可以一試 否則 超吃力 因有幾個朋友讀緊 都說很多圼都8本 假期十多本 做得得吃力

大宅

育兒性格勳章

花花b 發表於 19-1-13 22:27
阮銀超多功課 如小朋友做功課速度快 可以一試 否則 超吃力 因有幾個朋友讀緊 都說很多圼都8本 假期十多本 ...

我反而想知 有邊間小學是少功課? 其實大部分都多功課

子爵府

回覆樓主

阮銀超多功課,今年有幾個同學仔派左去聽到係每日最基本6-9樣,星期五十幾樣,如果小朋友唔合作嘅真係要諗諗
阮鄭正校多抄寫,聽返黎每日平均5-6,你話多唔多見人見智,有幾個同學入左,有個話好多但講緊有導修堂可以做左一半以上(我都唔明點解仲話返到屋企好辛苦好多功課)另一個媽媽話5:30前可以做曬,同一學校功課量相約但家長反應都好大分別
寶湖舊墟功課量唔多、默書唔多,每日平均3-6,但都係有家長話多
所以都好睇家長

大宅

chungmei1207 發表於 18-10-22 16:06
上月有去到阮銀開放日,感覺學生有禮,師生關係良好, ...

如果妳小朋友好乖,肯讀書的話就無問題。
阮銀好谷成績,係只向成績看。
有同事個細仔SEN,大仔在阮銀,佢好直接同我同事講學校唔會有支援。
另外朋友單親家庭,舊生,個仔入左去,小2時候個老師話個仔的一些坐唔定之類的行為問題係咪因為無爸爸管教。
當然,第一個case我同事個大仔成績唔錯,佢讀得好開心既。

伯爵府

ET19 發表於 19-3-3 19:54
如果妳小朋友好乖,肯讀書的話就無問題。
阮銀好谷成績,係只向成績看。
有同事個細仔SEN,大仔在阮銀,佢 ...

我小朋友都係讀銀禧
SEN .... =自閉? 學校有支援的,但家長一定一定要同學校提出,有社工follow. 學校有向政府申請資源(賽馬會)去幫呢d學生,逢五下午有社交小組訓練。
縂括: 學校重成績,隔星期中英默書。知道有個別默書太差的同學係默書有作調適。
功課量5-8樣... 乖乖地2小時可完成。
老師對初小生品德秩序係嚴格的。
真心覺得銀禧算是關愛學校。

首頁

尾頁

跳至