幼稚園面試問題

Benaffleck
|
請問有冇人知道依四間面試程序或者會問啲咩?

元朗商會,劉良驤,天盛小天使,黃朱惠芬

另外,想問下一般面試會幾耐,怕小朋友坐唔定要走
tigamama
|
Benaffleck 發表於 18-10-22 16:09
請問有冇人知道依四間面試程序或者會問啲咩?

元朗商會,劉良驤,天盛小天使,黃朱惠芬

早兩年經驗全部都係one-on-one,一個老師對一個小朋友(家長在旁),打招呼呀,玩下桌面玩具當中俾啲指令(例如叫小朋友攞個紅色既波俾老師)。夾雜可能問兩句家長小朋友平日情況。

再早些年小天使係group in的,舊年in都改為1對1了。

面試過程十分鐘內,係之前等既時間最耐。最耐果間等左我一個鐘,小朋友由訓醒無耐等到又再眼訓。
Benaffleck
|
tigamama 發表於 18-10-24 15:12

早兩年經驗全部都係one-on-one,一個老師對一個小朋友(家 ...

感謝你嘅回覆

聽講有啲學校係老師帶小朋友入房面試,家長係出面等
雨嫣
|
Benaffleck 發表於 18-10-24 15:43
感謝你嘅回覆

聽講有啲學校係老師帶小朋友入房面試,家長係出面等

元朗真光幼稚園就係小朋友單獨in
Benaffleck
|
雨嫣 發表於 18-10-25 17:49
元朗真光幼稚園就係小朋友單獨in

真光要求好高
kayikayi293
|
商會同小天使都係一對一,家長係隔離,主要透過玩具問小朋友一d基本認知,包括顏色,形狀,大細,交通工具,食物,動物,生活用品之類...另加一d基本問題叫咩名,幾歲,男定女咁...之後就簡單對答...家長就簡單問點解簡呢度呀,有咩期望之類

元朗天水圍多數有家長陪既一對一,係真光要自己入,主考生活認知同埋自理能力e.g幫公仔刷牙/沖涼之類...生命就2老師對4位小朋友,但都會一對一形式問問題
Benaffleck
|
kayikayi293 發表於 18-11-3 19:13
商會同小天使都係一對一,家長係隔離,主要透過玩具問小朋友一d基本認知,包括顏色,形狀,大細,交通工具 ...

小天使今日見左,今年又改返group in, 玩下玩具,聽下故事,唱歌,就咁見完