夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

岩岩生完小朋友冇耐(3個月大),小朋友一出世就成日病,所以我99成日都話帶佢去睇醫生。我就唔想成日帶佢去睇醫生,因為睇得多食得多西藥對佢都唔好。前日仲要瞞住我偷偷地喂藥俾我仔食!我知道呢件事之後我就嬲我老公做咩夾咪99瞞住我。
可以點做?

子爵府

回覆樓主:

病咗一般都帶去睇醫生
因為依家啲菌勁,唔惹少,大家都唔敢搏!
若你睇法唔同,首先應同老公好好咁傾先
兩個人一致咗先
你要講得服你老公唔帶個bb去睇醫生
你老公服咗就一齊同奶奶講清楚點解

但我覺得,俾我唔敢搏

民房

anyuser18 發表於 18-10-22 17:32
病咗一般都帶去睇醫生
因為依家啲菌勁,唔惹少,大家都唔敢搏!
若你睇法唔同,首先應同老公好好咁傾先

有同老公講過,老公都應承左,但轉個頭就同99講話去睇醫生。就算您要帶佢去睇醫生,都同我講聲呀,而唔係瞞住我帶佢去睇。俾人呃個種感受一啲都唔好受

男爵府

Amy9987 發表於 18-10-22 17:36
有同老公講過,老公都應承左,但轉個頭就同99講話去睇醫生。就算您要帶佢去睇醫生,都同我講聲呀,而唔係 ...

同意, 佢可以同你意見相左但不可欺騙你。
呢個係誠信問題。
今日c6可以暪住你比藥佢食, 我當係合理。但以後呢? 99要比糖果朱古力汽水佢是否都會幫個阿媽暪住你?
咁管教方面會出好大問題。
同你老公好好傾下佢既誠信問題...

子爵府

Amy9987 發表於 18-10-22 17:36
有同老公講過,老公都應承左,但轉個頭就同99講話去睇醫生。就算您要帶佢去睇醫生,都同我講聲呀,而唔係 ...

咁同老公開火,問清楚佢係咪唔認同,但口頭應承?其實佢係咪都想bb睇醫生只係唔敢講?

如果係咁,要同佢講清楚你唔接受!下不為例,以後唔同意要提出。你亦諗吓自己會唔會令佢覺得傾唔到囉

若然佢係同意唔睇醫生,但拗唔過奶奶,又一時驚你話唔講你知,你就要鄭重同佢講咁樣佢破壞緊夫妻嘅信任,以後點可以一齊處理家庭嘅事呢?你想佢同你講再一齊諗辦法去說服奶奶

所以點講,都係要同老公搞清楚點處理

瑪瑙宮

你覺得唔使睇, 點解你咁肯定唔使睇?

民房

Solarflare 發表於 18-10-22 17:40
同意, 佢可以同你意見相左但不可欺騙你。
呢個係誠信問題。
今日c6可以暪住你比藥佢食, 我當係合理。但以 ...

傾完都係咁。所以我有諗過辭職自己湊反佢

民房

anyuser18 發表於 18-10-22 17:45
咁同老公開火,問清楚佢係咪唔認同,但口頭應承?其實佢係咪都想bb睇醫生只係唔敢講?

如果係咁,要同佢 ...

反去要再同老公傾多次先

民房

Nancy20090615 發表於 18-10-22 17:49
你覺得唔使睇, 點解你咁肯定唔使睇?

因為我覺得唔太嚴重,都係咳一兩聲。

翡翠宮

回覆樓主:

3個月不停病?乜病
主權事少健康事大

民房

mini1204 發表於 18-10-22 18:27
3個月不停病?乜病
主權事少健康事大

我99佢地小題大做,少少留鼻水又話睇醫生,兩聲咳又話睇醫生,乜都去揾醫生,身體唔差都變差啦

男爵府

Amy9987 發表於 18-10-22 18:17
傾完都係咁。所以我有諗過辭職自己湊反佢

經濟方面點先? 你可以 afford 到做 ftm 嗎?
同埋你係唔係同 99 住? 如你做左ftm 99 會否黎幫手? 小心做左 ftm 同99 困獸鬥。

我之前都同你一樣, 62 99 c6 好緊張少少野都要睇醫生。睇完醫生又迫我餵晒啲藥比個b (重覆: 係餵晒, 一滴不漏, 但個b已好左8成)。咁有時中左流感, 都要2星期先會好, 小朋友仲煩, 感冒好左仲要咳成個月。之後就黎料, 由於我堅持"需要時餵藥" 佢地堅持 "餵晒"。明明流感病程2個星期好正常, 後來就話因為我照顧既方法有問題搞到佢病左咁耐。日日問點解仲有鼻水, 點解仲有咳, 點解仲未好番。結果我崩潰大爆發, 叫佢地班人唔好再煩我, 果段時間我同c6關係好差, 因為佢把bb病怪晒係我身上。話我搞到個仔咁。

我打咁多係想提提你, 就算你係親自湊, 都未必解決到個問題。如果你c6不能同你達成共識, 你自已湊只會引起其他問題。例如: c6見到bb病左幾日, 加上99扇風點火, 一番到屋企就黑你面, 怪你無照顧好。怪你當初係99手上搶走bb。結果2公婆世界大戰。

你都係同c6 傾掂數先。大家有共識好緊要。或者大家可退一步, 個b可照睇醫生, 但藥只有需要時服。咁得唔得?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

得三個月大,但成日病,真係睇醫生穩陣。但瞞住媽媽就不應該啦。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

Amy9987 發表於 18-10-22 18:30
我99佢地小題大做,少少留鼻水又話睇醫生,兩聲咳又話睇醫生,乜都去揾醫生,身體唔差都變差啦
...

流鼻水係代表身體對抗緊病菌

鼻腔黏膜含有好多腺體,會產生分泌物
呢種分泌物中含有抗體,鼻水又可以清除一d病菌,具有保護防禦功能

咳係人體為咗排出異物重要機制之一,塵/痰/細菌被黏淚固之後,會隨咳嗽同織毛運動排出體外,當然久咳不癒就睇醫生
bb離開媽媽身體,免疫系統未發展好,0-6個月bb用緊嚟自媽媽嘅抗體,少少流鼻水同咳係每個bb必經階段

少少鼻水同咳就食藥係會令身體愈來愈易病

基本上醫生開d藥係舒緩症狀,真正好返係靠自身免疫系統
個醫生開藥比咁細個bb都好有問題

男爵府

其實去睇醫生知道係咩病係好事,睇完知唔大問題可以唔食藥。睇醫生、食藥同其他人呃你係3件事,可以分清楚。
我bb試過3個月大時,有少少鼻水同咳,睇落好攰咁瞓,唔願起身食奶咁,老公仲話覺得bb無發燒,症狀唔太嚴重,想唔睇醫生住,我唔放心,結果係醫生一睇好緊張,bb中左菌令佢呼吸唔暢順,要即入醫院聞氣。未睇醫生前,我屋企包括已湊過幾個小朋友嘅老一輩全部都睇唔出有大問題,遲少少死得人嘅。
今時今日多左好多菌,得幾個月大嘅bb仲好弱。睇左專業嘅醫生知咩事大家安落,唔大問題嘅先再決定倒左d藥都得。

大宅

KILW 發表於 18-10-23 02:26
其實去睇醫生知道係咩病係好事,睇完知唔大問題可以唔食藥。睇醫生、食藥同其他人呃你係3件事,可以分清楚 ...

絕對同意要分開3件事來說。

建議樓主

1. bb 3個月病

我自已都是不主張食西藥多, 但每次都會先帶小朋友睇醫生。

除非家中有多過一個小朋友, 否則6個內的bb會病其實好少, 都會建議睇醫生。

2.老公同樓主教學/湊小朋友意見不一,

呢點就要傾,
最大的問題其實係呢度。因為2公婆最易因為教育.湊仔問題引起
只要呢點解決到, 99, 3姑六婆都唔成問題

我會用一些文章/post 去証明自已點覺得岩。 當佢睇多左, 就會自自然然明白觀點。

btw
我自身好極端,
因為同佢地教育觀相差好大,
所以我係一手一腳咁湊,
即使返工, 都唔需要99幫手。

3. 99 介入事件
但如果樓主返工, 99負責湊, 只能說 "睇開d"

琥珀宮

睇醫生我覺得無問題,但瞞住你就唔啱囉

子爵府

Amy9987 發表於 18-10-22 18:30
...

頭三個月bb咳可以好嚴重㗎喎, 你眼睇可能係少少鼻水同少少咳, 但bb仔一嚴重上嚟,係一夜之間病况轉變可以好大,我覺得你99冇做錯,你奶奶負責凑, 如果佢唔帶佢睇醫生先, 萬一唔好彩患上肺炎, 你一定會怨佢㗎,係咪?

大宅

Amy9987 發表於 18-10-22 16:33
岩岩生完小朋友冇耐(3個月大),小朋友一出世就成日病,所以我99成日都話帶佢去睇醫生。我就唔想成日帶佢去 ...

永遠凑小朋友都難找到共識

首頁

尾頁

跳至