街市買蟹好似俾人換咗啲蟹

MKma
|
今日放假,去完銀行就去新都X新開果個街市買蟹食。我唔係成日去呢個街市,就求其在一檔冇乜人幫襯嘅海鮮檔揀咗三隻好靚好生猛的花蟹(?),賣88蚊一斤,三隻盛惠135蚊,我叫女檔主幫我去蓋去鉗。

回到家中洗蟹準備薑葱炒,點知啲蟹好似細隻咗好多咁,同埋三隻蟹只得三隻鉗,我揀蟹時好肯定三隻都唔係傷殘嘅,炒好之後有一隻啲肉係梅嘅,我懷疑佢換咗啲蟹,好嬲呀!
JD930    發表於 18-10-23 11:34
Poyau
|
咁有可能偷龍轉鳯
JD930    發表於 18-10-23 11:34
cedarcone
|
唔排除有不誠實奸商,以後唔好幫襯。
wcpcelia    發表於 18-10-23 12:21
20150618bb
|
MKma 發表於 18-10-22 16:46
今日放假,去完銀行就去新都X新開果個街市買蟹食。我唔係成日去呢個街市,就求其在一檔冇乜人幫襯嘅海鮮檔 ...
好可能比人換,好容易處理買回來放入雪櫃等20分鐘再[湯佢]
tkop
|
MKma 發表於 18-10-22 16:46
今日放假,去完銀行就去新都X新開果個街市買蟹食。我唔係成日去呢個街市,就求其在一檔冇乜人幫襯嘅海鮮檔 ...

咁夠唔夠秤
bkbk666
|
好過分呀!!下次唔好幫襯佢
認字特警
|
無知一問,點解要去蓋去鉗?
twotigers
|

https://youtu.be/59MdOr3R_qw
MrsPerthLiu
|
咁買嘅時候佢秤完直接入袋,你返屋企自己劏,咪唔怕俾人換,咁當然佢換就一定係佢唔啱啦
being2011
|
自己劏蟹唔難,下次自己攪
clarawuwu
|
買蟹係直接磅完落袋俾錢走,唔會叫人斬蟹。
Amy1974
|

。。。
MKma
|
認字特警 發表於 18-10-22 18:01
無知一問,點解要去蓋去鉗?

因為阿爸教落。我唔係住果度附近,只去蓋去鉗,啲蟹冇死得咁快,我回到家中已立刻放入雪櫃了。
MKma
|
tkop 發表於 18-10-22 17:57
咁夠唔夠秤

夠啩!我冇枰過,個女檔主十問九唔應咁款。
MKma
|
我因為左手五十肩,右手中指彈弓指,用唔到力先又為食,c6又淨係識食,所以先叫佢幫我劏。
MKma
|
Amy1974 發表於 18-10-22 18:23
回覆 MKma 的帖子

我都未試過,間中一隻單鉗蟹都算啦,仲要我親自揀時隻隻都好鬼生猛,兩隻鉗齊㗎。
tsung
|
twotigers 發表於 18-10-22 18:14
https://youtu.be/59MdOr3R_qw

twotigers
|
tsung 發表於 18-10-22 18:41

偷龍轉鳳隨時發生
MKma
|
bkbk666 發表於 18-10-22 17:58
好過分呀!!下次唔好幫襯佢

唔怪之得附近幾檔都企滿客人,呢檔就淨係得我兩公婆同另外一個男士買啦!
wcpcelia    發表於 18-10-23 12:21
minniemouse
|

3隻花蟹只係$135,其實大極有限,其實買咩都好,幫襯人多一定有著數,除咗做媒果啲。