關於nifty 驗性別

wanwan0813
|
好奇一問,有無香港媽媽nifty試過驗到係女但照到係仔生出黎都係仔?因為我睇到好多外國媽媽都話報告係女出黎仔😨!
chocofds
|
wanwan0813 發表於 18-10-22 20:00
好奇一問,有無香港媽媽nifty試過驗到係女但照到係仔生出黎都係仔?因為我睇到好多外國媽媽都話報告係女出 ...

我都想知,外國邊到有相關資料報導,可分享嗎?
性別都咁多錯,XY 同XX。咁間野應該摺得,係Nifty問題?
triangel2018
|
chocofds 發表於 18-10-22 20:51

要100%準確的話, 要進行入侵性測試, 例如抽羊水/絨毛化驗

無創約99.9%未到100

ipcs
|
wanwan0813 發表於 18-10-22 20:00
好奇一問,有無香港媽媽nifty試過驗到係女但照到係仔生出黎都係仔?因為我睇到好多外國媽媽都話報告係女出 ...

Nifty驗性別只是98%準。
可能咁啱抽唔中男性DNA出來就以為係女囉~
chocofds
|
ipcs 發表於 18-10-22 21:24
Nifty驗性別只是98%準。
可能咁啱抽唔中男性DNA出來就以為係女囉~

所以我非常好奇,如睇錯左媽媽基因,所有結果都推返?既然話好多,可否分享外國例子? 是否都因為睇左媽媽基因?
如果係咁我覺得出錯左。唔關準唔準確事。
tiredfatmama
|
chocofds 發表於 18-10-22 20:51

官方資料都有講返唔同檢測項目既準確性會有不同。無創最準是驗t21,t18,及t13(99.9%), 性染色體的準確性會較低,所以間中都聽到有家長無創結果係性染色體疾病高風險,但驗羊水之後無事,同樣地性別也是類似情況, 因此無創驗到高風險結果,醫生都要再抽羊水化驗
不過我諗性別準確度98%係一個非常保守的數字,如果真係100個入面錯2個既話,我諗呢度既投訴post已經洗晒版
邱優
|
我驗到係仔,照同生出黎都係仔。
我好多朋友報告都係準。
wanwan0813
|
wanwan0813
|
ilovefu6somuch
|
撘單一問
其實香港嘅 nifty / t21 有冇試過驗到 唐氐冇事
但出生時變咗唐寳寳?

政府Oscar好似有聽過驗咗低風
但出生時係唐BB。。。
|
wanwan0813 發表於 18-10-22 23:07
http://www.ingender.com/forum/Thread.aspx?ID=315455

呢到有兩位媽媽都驗錯

"
Harmony Gender test WRONG"

文章中的 'Harmony', 係另一個無創產前檢測品牌, 不是Nifty
喺外國好流行, 但香港較少人做Harmony

wanwan0813
|
台灣我都有見3位媽媽驗血翻盤
wanwan0813
|
回覆 triangel2018 的帖子

我上網睇都係同一樣野,驗DNA
|
wanwan0813 發表於 18-10-22 23:27

我上網睇都係同一樣野,驗DNA

其實你係咪想講NIPT驗性別有機會錯呀...
NIPT, 不等如Nifty...

wanwan0813
|
wanwan0813
|

我只係之前係呢到見到有媽媽話驗錯nifty所以好奇上網睇下,NIPT 同nifty 如果驗性別有咩唔同?
tiredfatmama
|
wanwan0813 發表於 18-10-22 23:05
https://community.whattoexpect.com/forums/august-2016-babies/topic/dna-test-wrong-for-gender.html?pa ...

我唔知而家nifty係咪最多人做既牌子,官方數據上表示有300萬人做過
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21198248
我當準確度即使有99.99%, 全世界都有300人會驗錯,咁網上揾到有驗錯既案例,又真係唔奇喎
bchuma
|
tiredfatmama 發表於 18-10-22 21:43

官方資料都有講返唔同檢測項目既準確性會有不同。無 ...

原來係咁
|
wanwan0813 發表於 18-10-22 23:37

我只係之前係呢到見到有媽媽話驗錯nifty所以好奇上網睇下,NIPT 同nifty 如果驗 ...

NIPT是無創產前基因檢測的技術, 這技術之下, 有不同公司創立了不同的品牌:

Nifty, Harmony...等等

我見JM你找了不同品牌的資料, 其實是想指NIPT有機會驗錯性別, 唔係Nifty呀

wanwan0813
|
tiredfatmama 發表於 18-10-22 23:43
我唔知而家nifty係咪最多人做既牌子,官方數據上表示有三百萬人做過
https://www.baby-kingdom.com/forum. ...
原來如此