爺爺過世~做孫仔~頭7日要唔要12點前返屋企?

puk1
|
爺爺個屋企係內地,落左醫院兩星期後就過世。

做孫仔要唔要頭7天要唔要早d返屋企?

因為個日要食公司飯

爺爺唔知會唔會過黎屋企睇一睇屋企人呢?

losttoa
|
回魂有時間的,問下做法事師傳
hkitty09
|
佢唔一定頭7 日番屋企架。 我爸爸都係成10 幾日先番屋企, 可以問下師傅。
puk1
|
hkitty09 發表於 18-10-22 21:31
佢唔一定頭7 日番屋企架。 我爸爸都係成10 幾日先番屋企, 可以問下師傅。
...

都冇師傅搞~
姑媽姑姐想簡簡單單就算~
ChloeMa
|
既然想簡單,一切隨心咪得。
sn0629
|
hkitty09 發表於 18-10-22 21:31
...

你點知你爸返咗來?
mywl
|
我嫲頭七日有返來,我同我媽正一時同時聽到呀嫲平時好大聲的踢拖的行路聲
puk1
|
mywl 發表於 18-10-23 07:16
我嫲頭七日有返來,我同我媽正一時同時聽到呀嫲平時好大聲的踢拖的行路聲
...

阿爺唔係到住,應該可以夜返?
hkitty09
|
sn0629 發表於 18-10-22 23:35
你點知你爸返咗來?

一來師傅計左, 二來爸爸個晚番黎既時間, 我同工人都聽到類似行路既聲, 但好輕。 爸爸應該逗留左個零鐘, 聲音就冇晒啦。
我媽媽都見過爸爸番屋企, 一次見佢係房行出廳個時近天光, 應該係走啦。 另一次佢係訓係我媽媽隔離,3-5 秒後就路見左。
mywl
|
puk1 發表於 18-10-23 07:36
阿爺唔係到住,應該可以夜返?

我嫲也不和我們一起住,回來探子孫嘛,叫你仔早返,大家早瞓
kaman0617
|
puk1 發表於 18-10-22 21:02
爺爺個屋企係內地,落左醫院兩星期後就過世。

做孫仔要唔要頭7天要唔要早d返屋企?

如果你信哩種野就早D抱番去叫個仔早點睡!
我自己都信耶穌,如果話先人過身聽到個廳有聲或者知道番黎反而係驚或者擔心,因為係信仰的角度我們知道「個個」回來的親人並唔係真係過身個位親人。
tsung
|
ChloeMa 發表於 18-10-22 22:52
既然想簡單,一切隨心咪得。