危疾

大斗夫人
|
買左份危疾2012年買,仲有31年要供
有朋友話cut左舊果份,買份新危疾,供15或20年,年期比較短,會比較著數,唔使供到60歲仲供緊。
本人就唔識,想請問下各位係咪買過份抵d呢
cinda72.
|
大斗夫人 發表於 18-10-22 21:32
有朋友話cut左舊果份,買份新危疾,供15或20年,年期比較短,會比較著數 ...

你terms係咪一樣?供款有冇分別先?
冇data,點計到數呀?
sugarbabyy
|
有朋友話cut左舊果份,買份新危疾,供15或20年,年期比較短,會比較著數 ...

其實供得年期少d 個d 比既錢攤分係會大d。
20jack09
|
我只係知供幾多,賠又係幾多(成)。個年期係儲蓄事。儲蓄又係另一回事。
十一哥
|
咩唔係買左幾錢危疾, 到有事時即賠?例如買了20萬, 一確認有事, 即賠20萬咩?
新人物
|

要真係搵2個plan計下先知喎!
Teletrend
|

危疾保蛇人,唔好再買
大斗夫人
|
cinda72. 發表於 18-10-22 21:33
你terms係咪一樣?供款有冇分別先?
冇data,點計到數呀?

係,我問清楚agent先,thx
大斗夫人
|
Teletrend 發表於 18-10-22 21:48
危疾保蛇人,唔好再買

咩叫保蛇人?
Teletrend
|
大斗夫人 發表於 18-10-22 22:06
咩叫保蛇人?

呃人
lenareina
|
除非terms差好遠,一般好少cut 舊買新
通常cut 晒唔買 or 加單
十一哥
|
厄人, 我屋企人岩岩先賠哂, 仲好合理, 只買左5年.
wan_sosin
|
十一哥 發表於 18-10-22 21:43
咩唔係買左幾錢危疾, 到有事時即賠?例如買了20萬, 一確認有事, 即賠20萬咩?

正確,保額幾多賠幾多
Poyau
|
先比較清楚兩個plan再決定
JoanC
|
除非差好遠,否則你係轉 plan 時小心啲,唔知你身體如何,萬有有咩病,新 plan 話已出現過病徵,會唔會話唔包?同埋轉 plan 嘅從叠期又要捉得好準,真係要留心對比下,唔好盡信 agent。Agent 通常都想你買新,咁先有佣賺。
花見小路
|
Teletrend 發表於 18-10-22 21:48
危疾保蛇人,唔好再買

唔好買危疾?
Teletrend
|
花見小路 發表於 18-10-23 20:25
唔好買危疾?

末期都唔肯賠,屋企人親身經歷,供了2X年斗零都晤肯賠,要出到主診醫生與保險筆戰才肯賠,十年前的聿了,屋企人都走了五年。十年前,同樣時間,香港電台的曾智華在節目話佢幾個朋友購買危疾佅,驗出危疾,也不獲賠償!
JO_100
|
Teletrend 發表於 18-10-23 21:54
末期都唔肯賠,屋企人親身經歷,供了2X年斗零都晤肯賠,要出到主診醫生與保險筆戰才肯賠,十年前的聿了, ...

边間保險?
Teletrend
|
JO_100 發表於 18-10-23 21:57
边間保險?

A字頭
wan_sosin
|
Teletrend 發表於 18-10-23 21:54
末期都唔肯賠,屋企人親身經歷,供了2X年斗零都晤肯賠,要出到主診醫生與保險筆戰才肯賠,十年前的聿了, ...

好多保險都難claim cancer,總話不合條款。
我自己都claim緊危疾,搞了大半年,agent話已批,等緊開cheque, 全額賠,不過都花唔小功夫先賠到。但我並非cancer