自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

stagea 發表於 18-10-22 22:45
原本Delet左架

明白 見到重新出po

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sonandson 發表於 18-10-22 22:35
其實我地都有疏忽
無事先打電話聯絡學校
因為退休班主任都唔知呢件事,係班主任她主動聯絡大家參加開土儀 ...

都冇辦法,嬲完就算啦,始終都係聚集番一班同學,都係開心嘅

但話說回頭,你哋直撞學校冇預先聯絡,話晒已離校20年,確係冇交帶,亦有可能因為咁,校長對答前已先行對你地感覺唔好

伯爵府

birdbird 發表於 18-10-22 23:02

樓主一班舊生回母校一事, 我同意你所講係要事先通知+現埸 ...

咁我又唔係好明,如果我係赤柱某樹下埋下時間囊咁得唔得?

珍珠宮

回覆樓主:

事件對錯,就要睇當年係點樣搞起哩件事啦!係真係學校正規儀式,有記錄在案,定係一班師生自己興奮起哄,有時老師鼓勵唔一定係納入學校正規,有時開心完就無件事。有記錄嘅,唔通知就掉係唔太應該。不過你有無一直留意學校網頁通告先,要專程逐個通知一定無可能啦!

如果只係私下活動,咁你哋其實埋個刻都已經唔啱。個個自己想掘下個校園,就隨便掘,咁都真係幾大鑊。

BTW,舊生真係陌生人,就算你係依家嘅學生,都唔一定隨時隨地俾你入。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sonandson 發表於 18-10-22 22:08
一群人頭先浩蕩蕩返到母校,一入正門先係俾個看更問長問短,跟足程序做事,當正我地係陌生人咁擾攘20分鐘先 ...

埋時間囊位置,有無個牌註明係98畢業生時間囊,或者有無識認㗎?如果就咁埋咗,工友未必知係乜嘢

水晶宮

ivycwl 發表於 18-10-22 23:06
咁我又唔係好明,如果我係赤柱某樹下埋下時間囊咁得唔得?

你得到樹主或該塊地的主人准許嗎?

樓主說該時間囊是當年全校都知的事, 並不是一小撮人未得校方允許就擅自掘地埋下的。嚴格来説, 是校方與學生的公同官方活動。當年的老師及學生對學校有份信念及信任, 才在多年後回校挖時間囊。校方, 無論谁人上埸做校長, 不應視以往師生的共同官方物件為垃圾而隨便掉棄。

ivory0915    發表於 18-10-23 09:11
nyfng    發表於 18-10-22 23:44

伯爵府

birdbird 發表於 18-10-22 23:16

依,我睇漏了。
咁如果係全校大事,應該有紀錄喎。

公爵府

2024勳章

sonandson 發表於 18-10-22 22:07
我地成班人20幾人,難得幾經辛苦,從多渠道可以召集返到大半班人出黎聚舊,唔少臉孔畢業之後再冇見過,有兩 ...

個校長超衰, 開名啦

珍珠宮

birdbird 發表於 18-10-22 23:02

樓主一班舊生回母校一事, 我同意你所講係要事先通知+現埸 ...
你咁講令我想起,娘家附近有個商場,2004年開幕,當時個開幕儀式包括埋左個時間囊入商場對面個公園度,話10年後即2014找返出黎,但商場無左件事,舊野依加仲係地底

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

咁都得!好差勁嘅管理層
請勿打招呼~

珍珠宮

birdbird 發表於 18-10-22 23:16

係囉,就算吳比再埋係地下,校方都應該搵個儲物櫃放起佢,等同學返黎拎果時都可以比返人地丫

珍珠宮

雖然話當年埋既時候全校都知, 但畢竟成廿年, 當年有無留下正式書面紀錄? 時間錦囊有無特別款式, 表面列明係邊年舊生既時間錦囊, 約定喺幾時出土, 埋既地方有無記認? 若無紀錄, 表面無任何記認, 過咗廿年, 學校無紀錄, 當年既老師又離開咗, 又唔知點揾聯絡人, 當垃圾處理都可以理解. 當然校長可以處理得圓滑啲.

不過, 我覺得樓主既老師同同學巳經好好. 畢業廿年, 當年仲係小學生, 大家都一直記得呢個約定, 能夠見返同學, 係非常難得. 雖然巳揾唔返當年既時間錦囊, 但大家一直守住約定, 能再次相聚, 當年既時間錦囊巳經達到其意義.

oni2    發表於 18-10-23 09:37

伯爵府

呢個令我諗起EK有個「神校」 po。 人地d學生, 一入校門, 終生都認自己為學生,就算畢業都會捐錢+幫手。 個新校長咁講野, 無哂舊生既學校, 同補習社, 拍拍屁股就走有乜分別?!

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

不念情誼既校長不過難得係你一班人仲可以聚埋一齊, 呢樣先最珍貴

用戶要求終止服務

我個人覺得
一間好學校
除了成績
承傳是很重要
情義也很重要

入門口要登記是小事
但若果當年埋的時間囊是學校發起
可能是前校長和現任校長交接失當
而新校長也不重情義...

算啦,幸好你們已經畢業,你們是活在有情有義的校長那一代。回憶就是美好,一班人好好聚在一起

公爵府

現任校長當年是否教師? 佢可能真係咩都唔知。進行工程時無人為意,工人以為垃圾丟咗一d 都唔奇。呢d 係好不幸嘅事。
至於現任校長嘅對話,樓主寫嘅係佢嘅角度。一班人,無事先聯絡,自把自為就諗住入學校掘嘢,即時發現無咗時間囊,大約都估到氣氛一定唔好。不過,呢d 情況真係少見,咁大個人,仲要唔止一個,就算校友唔識諗,退休老師都應該知要聯絡定舊同事,安排成件事。唔通十個八個成年人,帶埋剷去學校? 成件事好怪。

珍珠宮

sonandson 發表於 18-10-22 22:07
我地成班人20幾人,難得幾經辛苦,從多渠道可以召集返到大半班人出黎聚舊,唔少臉孔畢業之後再冇見過,有兩 ...

年代久遠,中間又有人事變動,可能工程時掉咗啲舊物都係無心之失,但現任校長個回應同態度超超超差囉!

男爵府

算啦樓主 向好方面諗
你地都因為呢件事呢樣野又可以一班人聚埋一齊呀 好難得不是嗎

伯爵府

sonandson 發表於 18-10-22 22:09
我地班女同學有幾個當場傷心到流淚,男同學既就都好嬲,走去同陳校長理論,點知個現任校長態度差到話舊生畢 ...

垃圾校長。冇腦。

首頁
12345...6

尾頁

跳至