自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

k_a_m_a_n 發表於 18-10-22 22:28
如題 係咪對小朋友真係冇咁好...??

大把人42生,視乎$及體力。不用問人啦,想生便生,順應天意吧

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 18-10-22 22:41
當你60歲退休佢先18歲剛入大學,當你80歲命,佢先38歲,問下自己,想唔想年紀輕輕就背起照顧年老父母既責任 ...

Totally agree

子爵府

回覆樓主:

想生就生,人生無take 2, 唔好比自己遺憾。當然,要清楚知道自己責任,唔好學妹咁生完唔理。

大宅

同老公有共識, 心理生理都準備好,ok的。4x歳面對的人同問題,確是比較多,但也能比較成熟去面對。

男爵府

回覆 得閒姨 的帖子

你一定是一位好媽媽。

翡翠宮

朋友43歲生第一胎,45歲生第二胎,平時瘦瘦但健康,樣又唔老,純天然有呀!最近一年才當ftm. 兩個幫傭。當然兩夫婦有一定經濟能力,我見佢唔太辛苦。同我30歲生bb的朋友冇咩分別。 兩個囝都聰明文靜type.

侯爵府

chocolatebean 發表於 18-10-22 23:00
回覆 k_a_m_a_n 的帖子

視乎你2個有幾中意小朋友,係就快啦!

婆婆...
大囡小第一次親子活動,就係誤會咗位媽媽係「婆婆」;對方同我都好尷尬

男爵府

唔好生啦,個女小學你50歲,人地家長可能30幾。有分別。我細個有同學係咁,佢唔叫呀媽參加學校活動。

男爵府

jaca 發表於 18-10-23 17:53
42歲唔老,我有幾個朋友都係45歲先生,有朋友老公52仲生,佢地仔女大學畢業,佢地就退休,好開心喎!
年紀 ...

45歲生,仔女大學畢業就退休?咁咪做到成70歲。。。。

男爵府

禁上發言 發表於 18-10-22 22:45
42歲仲有得生

有,我媽45歲生我

子爵府

如果真係好想要,身心經濟各樣都非常ready,就去馬啦!人生閱歷夠,教小朋友可能重好tim.

唔洗聽啲咩野驚小朋友自卑嘅bullshit. 幫小朋友建立良好自我價值觀最重要。

子爵府

45歲前冇乜問題,不過要考慮體力丶健康,外表可以keep。但是但一方年紀上左年紀,忘年戀相差2-30年就無謂,我女同學阿爸望落巳登六,阿媽30頭,去過學校一次個個問佢係咪爺爺

子爵府

yl88 發表於 18-10-28 22:30
凡事都是命!

agree

大宅

hagupit 發表於 18-10-22 23:48
未收經就有機會生
都不一定的,因高齡受孕會困難好多。
BTW想生就快去生,不用顧慮太多,以免將來後悔。生和養是一定辛苦的,有心理準備和肯承擔就可以了。

男爵府

畀面勳章

k_a_m_a_n 發表於 18-10-22 22:28
如題 係咪對小朋友真係冇咁好...??

想生就生, 支持你。 有能力,有財力,有心力,就去馬啦! 大把朋友40幾都仲生。 現在 四十幾好多樣子都後生咋。 我小朋友嘅學校,同班同學仔的家長好多都是大年紀嘅在職的斯文人士,反而較為後生的比較佔少數。祝一切如願平安快樂。

大宅

回覆樓主:

留言都講晒
搞唔搞得掂,經濟,精神,時間,要2公婆講掂數,為愛而生定為生而生?

首頁

尾頁

跳至