自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

k_a_m_a_n 發表於 18-10-22 22:28
如題 係咪對小朋友真係冇咁好...??

我覺得當你個心係可以承諾對你嘅小孩給予最大嘅愛同關懷照顧,唔怕因自己年紀嘅問題覺得辛苦,同埋唔好要求自己仔女到你老咗時要俾倒啲咩俾你,你係可以生嘅。我地對孩子最大嘅課題係責任同耐心,你可以諗一諗你可唔可以做到先。我身邊都有唔少42歲先至生第一個,所以唔洗太擔心。

伯爵府

禁上發言 發表於 18-10-22 22:45
42歲仲有得生

有呀!

我婆43歲先生舅父

識得2個都係49歲自然生育

一個係結婚廿年都冇小朋友
到48歲先有咗49歲先生個仔

另外一個係我媽啲街坊
佢本身係季經
49歲經期不來
以為係停經
後來3個幾月先發現
係懷有twins(孖仔)
佢老公想要老婆生
成49歲先生孖仔
同佢大仔相差廿幾年

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我40歲先生得一個 當然如珠如寶 但是我日日擔心 自己沒有這麼長命睇得好大 當他到成人21歲時我已經61,我好怕病要保住條命, 到時先可張番副身家俾佢。 但我當然沒有後悔。

大宅

mgmismicgmic 發表於 18-10-23 14:56
如果個小朋友會因為父母外表而自卑咁係被灌輸嘅價值觀出左問題吧?

係囉,點會因為自己父母年紀大少少就自卑
你估個個18歲生咩!
認同咁諗係價值觀出問題

複式洋房

小mama 發表於 18-10-22 22:47
湊小朋友要好多精力,小學陪温書做運動
如果你頂得住,又有能力養,想要咪生囉,個人選擇
...

我認同
如果你好想生,但又太多顧慮,而否決你所想,日後可能會後悔,不甘心。認同若你有能力,有體力,有耐性,不嫌煩,充滿愛,仲要父母一樣,同心合力,那就不怕生。
生命既野無必然,無話自己一定有80歲,我父母都好早過身,佢都過身時只係4-50幾,我都係十幾歲無父,卅幾歲無母。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

做好各種準備!有諗法就去行動!

男爵府

回覆樓主:

生小朋友係自己嘅事,好好同家人商量,問醫生意見,外面人一定會有唔同聲音。要睇嘅係有冇經濟能力,時間,同提供到良好嘅成長環境比小朋友。

珍珠宮

回覆樓主:

1. 當你退休時,有冇足夠財力供佢完成大學課程
2. 因為遲生,到仔女讀完書,剛出社會工作。如果父母冇足夠儲蓄,或仍然租私人屋住,對仔女好大壓力
3. 自己有冇足夠精力同心理準備照顧佢,如代溝

別墅

aidan08 發表於 18-10-22 23:16
我42,剛生咗細仔。睇樓上各位講D嘢都幾心寒。不過,既來自則安之。我生咗大仔後四、五年已想生多個,但奈 ...

很有道理。
努力擔大旗

子爵府

回覆樓主:

肥姐同欣宜就係甘情况,自己走左個女又未出身又冇兄弟姐妹就要孤零零一個女仔繼續過生活,我做阿媽見到都走得吾安樂。如果係話42先生第一個的話,我就吾會生,一定會影响到個小朋友嘅前途生活,自己吾死都有病有痛要佢成日照顧我啦,米变相比左好多負擔過佢

別墅

我42,剛生咗細仔。睇樓上各位講D嘢都幾心寒。不過,既來自則安之。我生咗大仔後四、五年已想生多個,但奈 ...

我覺得40頭生無問題wor 體力差d 但最緊要經濟許可 父母心智成熟。 曾經有朋友話,40幾歲生仲好,到子女大個有自己家室,自己都不在了,唔會阻住子女自己發展自己家庭

大宅

仲有就係要認識SEN的類型,例如:ADHD,ASD,讀寫障礙等,若小孩有這問題,你能承受嗎?如今ADHD和ASD確診人數大幅上升,原因未明。

大宅

olkan 發表於 18-10-23 16:19
1. 當你退休時,有冇足夠財力供佢完成大學課程
2. 因為遲生,到仔女讀完書,剛出社會工作。如果父母冇足夠 ...

另外有沒有為個小朋友想?個小朋友想要這麼老的母親嗎?有沒有代溝?其實做人很辛苦的

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

AHGU 發表於 18-10-23 16:41
仲有就係要認識SEN的類型,例如:ADHD,ASD,讀寫障礙等,若小孩有這問題,你能承受嗎?如今ADHD和ASD確診 ...

仲有 autism

子爵府

judychungpuiyan 發表於 18-10-23 15:53

有呀!

你呢個係恐怖片既劇本喎!

別墅

(emoji)(emoji)我43歲才生,阿女而家9個月,和哥哥相差八年,一直好想生女,但追咗幾年都無,當認為應該唔會有嘅時候就有咗阿女,老實說,我同老公都超級高興,年紀方面我覺得人愈來愈長壽,若我能活到80歲能看到她三十多歲我已經很滿足,體力方面我現在會多注意飲食健康,和更有動力去做運動,老公也說有了目標感要努力賺錢,一想到哥哥以後不再孤單,我已無憾

大宅

ingong 發表於 18-10-23 00:54
樓主, 你去婦產科走一轉, 大把人40幾仲生緊
小學家長會有老有嫩, 眼見好多爹地媽咪都係上左年紀人仕
你唔使 ...

42歲唔老,我有幾個朋友都係45歲先生,有朋友老公52仲生,佢地仔女大學畢業,佢地就退休,好開心喎!
年紀大先生,只要身體健康,無論知識和財政上都有更多資源比小朋友。可能跳來跳去係無可能,但小朋友需要父母比佢的,只有陪他們跳嗎?還是更多的知識上、財政上、人脈關係上的幫助?
我有朋友18歲生,一生完就要忙返工、忙去玩,也不見得有時間陪佢跳來跳去。而且,到小朋友大學畢業,阿媽也只是40出頭,工作上也沒有什麼人脈可以幫到個仔。

公爵府

Lindytiger 發表於 18-10-23 00:10
咁又唔係後生就一定肯陪小朋友玩喎,我朋友三十頭做老豆但一啲耐性都冇,只有老婆陪玩,佢就坐埋一二邊睇 ...

大把做左老豆都只係顧住打機!

大宅

jaca 發表於 18-10-23 17:53
42歲唔老,我有幾個朋友都係45歲先生,有朋友老公52仲生,佢地仔女大學畢業,佢地就退休,好開心喎!
年紀 ...

最重要係身體健康,無論小朋友和大人都是,只要身體健康,現在的人都很長壽,隨時都90幾100歲,佢30幾結婚,你也是70幾,還可以抱孫,還可以一起生活,假設你93歲走,他也50了,無憾了!

大宅

TATEYAMA 發表於 18-10-23 17:56
大把做左老豆都只係顧住打機!

大把。20幾生仲衰,大把老豆係唔陪玩,也不會湊。好多鬼佬好老生,都陪佢地一齊跑

首頁

尾頁

跳至