自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

若兩公婆有共識,想生就好快,比個期限自己,等天意安排。始終年紀已過40了,身體狀況都係要考慮嘅因素。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

wantaima 發表於 18-10-23 00:32
年齡唔係問題。
生小朋友最大取決於:
1)兩夫妻共識/意願

同意。
樓主如果有活力,足夠財力,兩公婆都好想要,就快點去馬,時間唔等人。
其實陪唔陪到細路玩,我覺得係睇人姐,而且時代唔同,現在既父母識打扮,好多都望落比自己年齡細。設一年限期,有就有,冇就順應天意。
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

回覆樓主:

如果經濟許可,冇問題呀!要諗埋自己60歲退休時,阿仔18,仲要上大學
仲有自己有冇精神體力湊小朋友

珍珠宮

美之選468 發表於 18-10-22 22:50
你怕不怕學校家長日時,其他同學仔的媽媽又年輕又漂亮,而自己年齡己不輕? 孩子的觀察力是很強的,孩子會 ...

當然要打扮keep下,好多人三十到尾先生,差個三幾年者,都吾見得個個家長都後生又漂亮,有家長系後生,未又成個肥C9,主要睇下自己想吾想,有無經濟能力,如果遲婚過40先生都無可厚非,想就快d,再過多两年真系遲

大宅

bbyou 發表於 18-10-22 23:57
爸爸真係年紀大定樣大only?

both

珍珠宮

禁上發言 發表於 18-10-22 22:45
42歲仲有得生

why not?

水晶宮

甄小bee 發表於 18-10-22 23:11
我有個朋友47 歲,宜家話要生!

我朋友都係!

伯爵府

回覆樓主:

我朋友47歲生BB,坦白體力上係辛苦,不過財力上佢又充裕D,所以好睇本人的條件, 而家個小朋友都十歲, 好健康活潑

子爵府

你怕不怕學校家長日時,其他同學仔的媽媽又年輕又漂亮,而自己年齡己不輕? 孩子的觀察力是很強的,孩子會 ...

唔洗等家長日!我細仔小一,由今年8月尾到10月,已經見左最少三次,呢個禮拜五又學校旅行。
講真,我大仔都中二,以為自己會好老啦,點知有家長目測仲老過我!

公爵府

回覆樓主:

睇咗幾板留言 , 好奇怪, 有啲人生bb都要考慮埋自己外表會變成點 , 畀著我會 考慮實際嘅嘢,例如:體力、經濟……多過外表呢啲無謂嘅嘢, 自己睇落後唔後生,靚唔靚,關其他人乜嘢事?

子爵府

回覆樓主:

首先夠錢退休 跟住就同c6感情好好 唔好嫌棄生完係老十年 咁大年紀生預呢度躲果度躲 機能變差左
必須確定c6果part 唔係單親一把年紀湊個細真係乖就好 唔乖都無眼睇 不喜勿插

伯爵府

wantaima 發表於 18-10-23 00:32
年齡唔係問題。
生小朋友最大取決於:
1)兩夫妻共識/意願

男爵府

回覆樓主:

除非巳有夠足錢供到大學,否則不可將自己的退休金用來交佢的大學學費,
物價不停升,基本生活成本只會越來越高,你年紀越大,轉工揾工難,揾$能力差了,除了鐵飯碗,又有已供完的自住樓,大厦維修費$
你61佢18,你65佢22,
佢剛大學畢業就要担心你倆人的身体健康問題,你倆要自備足够醫療保健費用。
心態和outlook 要always young, 要in 要update, 要溝通到,
生仔養仔,唔好只是計最低成本,消費,
所有都是錢! 計好數就生啦!
最重要你老公支持嗎?因為過50中近60,心態轉,朋友圈半退休,已退休,周圍去玩,佢想去,但你的母性會留守個仔,陪温習考試,你未来18年的timetable 是跟個小朋友校歷表,

JD930    發表於 18-10-23 09:53

公爵府

bluetulip 發表於 18-10-23 04:17
咁多版,得幾個留言係正常的。
呢個年代唔知發生咩事,係部分人心目中,做父母竟然除左考慮經濟、 ...

我都係,咁話睇完真係O 哂咀

伯爵府

susi1024169 發表於 18-10-22 23:05
唔諗下小朋友想唔想有個年紀咁大既媽媽?我仔小學時見得多,小朋友眼見人地父母年輕可以陪玩陪跑跳,會埋怨 ...

對~梗係唔生

男爵府

回覆樓主:

一定吾生……除非有錢分

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔怕辛苦先好生!年紀大有排捱!

水晶宮

littlemelody 發表於 18-10-23 07:29
我都係,咁話睇完真係O 哂咀

有人講得啱,呢 d 想法好膚淺,亦好悲哀

珍珠宮

如果因為咁而自卑,應該係家庭教育有待改善,不該以貌取人,同無需要以貌取人。

唔夠人地有錢又自卑?
唔夠人地高大又自卑?
一陣可能人地有得食A自己無,又自卑?

meow_day    發表於 18-10-23 15:52

水晶宮

ilovefat 發表於 18-10-23 00:22
好想知點解你老公突然有呢個想法?

佢係街見到d好cute嘅BB女,突然話好想要多個女

首頁
34567...18

尾頁

跳至