自由講場

跳至

首頁
56789...18

尾頁

子爵府

aidan08 發表於 18-10-22 23:16
我42,剛生咗細仔。睇樓上各位講D嘢都幾心寒。不過,既來自則安之。我生咗大仔後四、五年已想生多個,但奈 ...

恭喜你

我都認同,只要你有準備,就算18 歲生都可以係一個好媽媽。。。點解要俾年齡去界定好唔好呢?又點解一講到40 歲生就覺得咁大件事?宜家d 人40 歲都好年青呀~~唔好講到40 歲就好似個阿婆咁

最緊要自己認清自己既需要!

子爵府

wcandtt 發表於 18-10-23 08:04
我初初都冇留意這問題,諗返我女小學時,佢同我講佢d同學討論大家媽媽大約幾歲,你媽媽咁後生,而我媽媽咁 ...

會架 ,我個小
女小學有同人分享父母年紀

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我35 歳生個女,而家40 c6 先叫我再生多個。心想係辛苦既但值得。樓主吾好介意其他人點講最緊要係你自己點諗,俾2 年時間睇下個天俾吾俾你。小朋友係一種緣份,都吾係你想要就有,加油呀

侯爵府

陪月勳章

小mama 發表於 18-10-22 22:47
湊小朋友要好多精力,小學陪温書做運動
如果你頂得住,又有能力養,想要咪生囉,個人選擇
...

體力真係好堅的 point﹐
我女現六歲幾我40+(頭)﹐
嘩~ 叫我追佢跑堅無力﹐
帶佢去玩都好攞命﹐
仲未計生完身體未回復時呢?
唔好見人地無咩無咩﹐
生完小朋友真係想訓個好覺都唔係易事﹐
到時體力唔夠、休息唔夠﹐
樣樣o野力不從心﹐
真係... 好攞命﹐
小朋友健康固之然好﹐
唔好講多﹐
宜家污染多﹐
好多小朋友濕疹﹐
淨係如果中濕疹已經煩到不能。

哩D全部都需要體力去支撐﹐
真係三思。

珍珠宮

42年紀大,小朋友陀住也容易有病,大人生完也難D復元,之後照顧也無乜精力,徐非你好有錢,不用工作也不用照顧個細路

公爵府

經濟條件好,我覺得45歲生都唔係問題...

體力差? 要你返工收工煮飯做家務, 唔好話40歲, 20歲都無力陪佢跑公園啦.

不過前提都要考慮自己身體, 高齡生BB, 懷孕過程可能多啲濕星野.

男爵府

k_a_m_a_n 發表於 18-10-22 22:28
如題 係咪對小朋友真係冇咁好...??

我支持你呀!其實現在好多媽媽都比實際年齡後生,我今年41 但自問都好aware 自己樣貌,所以其他幼稚園家長都以為我30 幾,但生左身體機能會差左,真係要保養下,同體能活動都搵個姐姐幫下手,自己唔使咁辛苦

珊瑚宮

回覆樓主:

睇自己,唔需要理人講乜。
朋友表哥, 2夫婦4x先第一胎, 仲要係孖, 現在都6,7歲了。
2夫婦前10年係搏殺時間, 現在有錢有時間, 可以俾到最好的小朋友。

男爵府

要第你自己身體狀況,識人50歲人工生咗BB, 十分精靈健康,但你同C6真係要有心理準備係好忙,要有愛心同體力先好,財力都不能少

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

42先第一個..好似會比較難....
如果42生第2,3個..可能會好D..

不過我自己覺得...你計掂數...
將來唔駛小朋友年紀輕輕就要負擔父母生活...
亦對自己體力,健康有信心...就生囉...

講真..我20幾生仔仔的..
但20尾果定30頭果時..陪仔去打war game果D..我真係
同佢玩完得番半條命...
有時同佢去D真係幾體力既活動時..加埋重要搭下車...
我係去一日活動後要休息足一星期先回復到...

咁你諗下...我果時先係最多30頭...都可以累成咁...
咁你42先準備生..生得黎...最快都43啦..唔好彩...45...
到佢小學多活動時...你已OVER 50....體力,精神力上...你頂唔頂得住?

大宅

2018復活節勳章

如果你精力、財力、毅力都支持到負擔到就go ahead!
我未到40, working mum 湊2件(讀小學)真係想死。
好難想像我50歲時個細路仲讀緊小學, 有心無力....

珍珠宮

我都想生多個
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

Rjeuxxx 發表於 18-10-23 00:24
其實點解要擔心小朋友嚴自己的父母老,唔係人地嗰d 咁,要問下小朋友想唔想有個大自己40 年的爸媽,真係覺 ...

Exactly! 不過咁多人第一個Concern就係話會比人當做呀婆...証明好多人會咁judge人.
咁心理要有埋呢個預備.
個人覺得. 年紀係需要考慮, 但唔係因為他人目光囉. 而係健康體力, 同埋好實際亦最重要, 經濟.

樓主加油!

伯爵府

我媽就係42生我妹,我同我妹相差12年,依家我媽6x,我妹就開始做野喇,我眼見其實我既童年比妹妹開心
你要諗下仲有無體力同小朋友玩?我好多朋友30先開始生,已經話辛苦
我自己42時,我女已經大學畢業(好彩的話),我兩個小朋友,一個中學,一個小學,我依家3x,我都覺得辛苦

男爵府

如果有錢有能力先考慮:
養一個小朋友洗費真係好大, 你四十幾歲,
即係得返10年左右搵定黎緊20年佢要用既錢
體能都係一個挑戰, 初生-幾歲既階段真係超攰..

如果你樓主你冇以上既問題, 咁就生啦
簡單D黎講, 有錢不妨去馬
有錢, 即係有人可以幫手湊, 可以供書教學
咁就唔係一個咩大問題啦~~
最重要係, 唔好令一個岩岩出黎做野既後生仔
要孭住年老父母既醫療同生活費用, 咁樣會好痛苦...

珍珠宮

月希 發表於 18-10-23 09:10
42先第一個..好似會比較難....
如果42生第2,3個..可能會好D..

玩呢d game, 不是同朋友玩咩

點會同阿媽

珍珠宮

生2個,盡力做比最好無悔

公爵府

我見朋友約40先生 佢老公40+

不過佢個仔都好精靈 佢自己就做左幾年ftm湊仔 不過佢話年紀大左 體力上真係會唔夠。

大宅

小mama 發表於 18-10-22 22:47
湊小朋友要好多精力,小學陪温書做運動
如果你頂得住,又有能力養,想要咪生囉,個人選擇
...

同意。有錢有精力,沒有問題。現代人大都長壽,很多人最少有八九十歳命。想生就要行動!自己認為可行就做。
cc

公爵府

2023年兔年勳章

其實樓主都自己講咗個答案。

父母年齡都有番咁上下,生有問題嘅小朋友嘅機會就直線上升。自閉症,唐氏綜合症,一大堆想過,未想過嘅有可能同以為唔可能發生嘅事,都有可能發生。

問下自己,有無足夠心理準備,萬一真係唔好彩發生係自己身上點處理?

首頁
56789...18

尾頁

跳至