自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-23 22:22
如果年年都係咁,咪好奇怪?!
質素有問題,個個走,但第二年又一堆唔知訂又走去考?又變幾班N出黎?唔會 ...

因我妹係用家,所以我知偉思本身嘅K係唔差。我妹係WM,姨甥女當年返全日,由k1開始學phonics,到小學默書唔係95就100,唔洗點溫;中文閱讀理解同寫字係小一時都唔洗點擔心。當年佢有4個同學升同一間小學,呢4個都係精英班。keep到今年6年級都係。我妹話揀佢讀K係因為人少!老師會理小朋友多啲。
講緊當年一班得10幾人咋。

大宅

回覆 Liukut 的帖子

北角聖彼得堂幼稚園,老師超有愛心,係happy School ,小班教學,老師全部都叫得出全校學生名,學生個個都好鍾意返學,之前讀K1過衞理堂,但係覺得老師麻麻,唔返學都唔打一次電話來,但聖彼得堂老師就好好,小小傷商洽就通知父母,小教堂校舍自成一角,但學術就普通,始終係資助學校

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

馬爾太 發表於 18-10-23 22:45

因我妹係用家,所以我知偉思本身嘅K係唔差。我妹係WM,姨甥 ...

家長都希望早日舖路係真嘅,所以有小學嘅聖提聖心真光spk 大把人爭,變相原本間N就好似流失率好高咁囉

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-23 11:02
寶血唔係出名校舍細嗎?
之前細姨甥讀北角間「左校」,因N升K唔包收,所以考定幾間K,越讀越唔對路 ...

寶血叫細,咁好多幼稚園應該叫迷你

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-23 11:36
小學幼稚園兩個場?好似在隔離
小學就好多人話細

印象中去幼稚園會經過小學,位置吾係隔離,要落返少少

珍珠宮

Abbie_mimi 發表於 18-10-23 13:50
堅道偉思N班好多人,一上K1好似大逃亡咁,走剩一班

附近咁多名幼,更上一層樓係人都想
當年就係有人聖誕前放位,所以偉思先有位俾offer我仔,令我可以安心過聖誕(雖然最後無讀)

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

kit-kwok 發表於 18-10-23 15:48
明愛凌月仙!可惜無n班,我仔讀緊,亦慶幸我仔可以讀到!校長好有熱誠,老師好有愛心!
...

正是,我仔曾是用家,已畢業6年,仍然好掛住呢間幼稚園,佢令我仔幼稚園嗰幾年好開心,而我都學到好多實用教學方法教仔。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-23 22:22
質素有問題,個個走,但第二年又一堆唔知訂又走去考?又變幾班N出黎?唔會 ...

我並非用家,但考過N。 我選擇報名的原因是中西區沒有多少幼稚園有半日N班。
後來有心儀K1收阿仔,放棄左偉思offer了。

大宅

留毛

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-10-23 00:22
石硤尾幼兒學校同大坑東幼兒學校 ,自己以前都讀過。學生畢左業十幾年,老師退左休街上撞到都記得個 ...

大坑東幼兒學校,真的不錯,而小女在K1轉了近家的幼稚園,有得比較之下,如有得返轉頭一定唔會轉。老師們超有愛心。

男爵府

陪月勳章

EstrellaDamm 發表於 18-10-23 13:38
竟然?我朋友自己本身做幼教,佢好鍾意呢間。。

間學校, 如果係著重小朋友, 唔會3番4次都搞錯interview信個名囉.... 仲講話人名唔緊要, 都係同一個人就得... 但我真心介意囉

子爵府

我啲細路都曾在這處讀N班,因為就脚,也選擇少. 當年除非考不到其他,才繼續在這上低班,另外到了低班也有好多選擇,要有愛心堅道真光和明愛也好好.

首頁

尾頁

跳至