家婆 好過分

林小青
|
我個仔今晚想早啲 家婆又悶無也做就過了我間房吵睡醒佢 大佬已經11點幾啊 你吵睡佢之後 又走左去訓覺 個仔到2點都無肯訓 (emoji)(emoji)(emoji)
xavierma215
|
林小青 發表於 18-10-23 01:52
我個仔今晚想早啲 家婆又悶無也做就過了我間房吵睡醒佢 大佬已經11點幾啊 你吵睡佢之後 又走左去訓覺 ...

你不如執一執d字再出多次你想講乜先啦

美之選468
|
睇不明白
neversaynever
|
無也做好重口音吓
chole16
|
等我試吓理解一下。。

我個仔今晚想早啲(瞓,)家婆又悶(又)無("嘢"唔係"也")做,就過了我間房吵(刪減個"睡"字)醒佢(。)大佬已經11點幾啊 (,) 你吵睡("醒"唔係"睡")佢之後 (,) 又走左去訓覺(。)個仔到2點都無("唔", 唔係"無")肯訓(。)

無晒標點,又錯字,真係"巧"難明喎。。。
starbuckscoffee    發表於 18-10-23 17:38
Miulo    發表於 18-10-23 14:05
crystal媽咪
|
我個仔今晚想早啲 家婆又悶無也做就過了我間房吵睡醒佢 大佬已經11點幾啊 你吵睡佢之後 又走左去訓覺 ...

要同你奶奶一齊住,你奶奶走過你間房嘈醒咗你小朋友。
唯有搬開或者叫你老公爆佢。 你喺度講佢唔會知
JD930    發表於 18-10-23 10:45
馬爾太
|
唔知你講乜。唔知你講邊個。可以嘅咪車巴佢囉
c27cheun
|
你鎖門佢咪入唔到黎!
Miulo
|
你係大陸人,文字唔使刻意扮香港人,照返你自己國内文字啦,反而我哋更加明白,你e家寫到三不像。
MeowMuiMui123
|
下次唯有鎖門。或者早上/下午再補眠。
papa2011
|
what are you talking about
李家小魔怪
|
唔知你想講咩
karen508hk
|
neversaynever 發表於 18-10-23 05:32
無也做好重口音吓

仲有無肯瞓
王妹
|
chole16 發表於 18-10-23 07:31
等我試吓理解一下。。

我個仔今晚想早啲(瞓,)家婆又悶(又)無("嘢"唔係"也")做,就過了我間房吵(刪 ...

笑咗
kit2004
|
等我試吓理解一下。。

我個仔今晚想早啲(瞓,)家婆又悶(又)無("嘢"唔係"也")做,就過了我間房吵(刪 ...

chole老師改正
kaki0901
|

譯:
我個仔今晚想早D訓,奶奶又悶無野做,過左黎我間房嘈醒呀仔,但已經夜晚11點,你嘈醒呀仔之後就走返自己房訓,但呀仔依家到凌晨2點都唔肯訓

-有得鎖門就鎖啦,你唔通想無時無刻個奶奶入黎你間房嘈住你地咩
-冇就叫老公同佢呀媽講,經濟許可搬出去住吧
catcat笑
|
等我試吓理解一下。。

樓主話99“吵醒佢大佬”,唔係吵醒個孫
crystal媽咪
|
catcat笑 發表於 18-10-23 23:39
樓主話99“吵醒佢大佬”,唔係吵醒個孫

應該係咁:入房吵醒佢,大佬!!!…………( 應該似我平時好嬲嘅時候,講大佬呀!!!嗰個意思,唔係真係叫緊自己嘅哥哥)
sillykaka
|
karen508hk 發表於 18-10-23 13:25
仲有無肯瞓

sorry,我笑出聲!搞到阿仔訓隔離都轉左幾嘢
jojojojom
|
馬爾太 發表於 18-10-23 09:48
唔知你講乜。唔知你講邊個。可以嘅咪車巴佢囉

唔使呀