自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

想問佢讀書係咪好叻?
我大女都有少少強迫症,不過係佢自己房,放置既野有特定次序,會連出書包,出街袋入面放野一樣。所以執書包勁慢。

伯爵府

完美主義,源於沒有安全感。
因要滿足安全感,所以比現實做更多、預備更多。

佢自己都好辛苦,因為每時都要留意邊樣做少咗,邊樣做漏咗。

若為安全,小心是必須。
但有些是可以放鬆,例如物件放嘅位置,主要是方便使用者。食物嘅份量,唔一定要多,就算買少咗唔夠食,家有副食物可以補充,唔會餓親。

家人的信任,對佢亦是好大影響。

大宅

回覆樓主:

樓主可以搵下社工先,睇下有咩辦法可以叫佢睇醫生,我估當時人未必會一叫就去睇醫生,都要及早處理,一黎影響家庭關係,二黎怕你忍得太耐都變成有情緒病

公爵府

畀面勳章

Silver1127 發表於 18-10-23 08:38
佢有時鍾意買餸,叫佢買少少得喇,佢堅持佢要嘅份量,經常4個人食飯佢買3斤蝦,3斤蜆,我話抽起啲蝦冰咗佢 ...

聽見都痛苦。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

買餸呢下......

男爵府

真係要比佢食舊送,果餐無一樣係新送。佢體會到可能會注意一下。你留都留到夜晚比佢食。佢買前,你講定,未清晒唔會買新送。先小人後君子,佢要食返。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我知自己都係。護膚品要整齊排好同放沖涼液次序。姐姐成日洗完廁所攪亂我會好炆會自己排番好。

珍珠宮

回覆樓主:

屋企白色地磚,如果有頭髮在地我一定要執。 就算坐得舒舒服服 見到條頭髮篤眼篤鼻,望左佢一分鐘,都要起身執! (但平時起身斟杯水都懶) 咁算唔算

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

吉蒂0603 發表於 18-10-23 09:42
呢點我最擔心,我仔已經係高中生,男生更會嗱嗱西西,雖然佢已經知道,唔會駁半句咀 。但往往我 ...

你倆仔乸好脾性
俾我一定會將佢開邊蒜蓉清蒸
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

aprilbaby04 發表於 18-10-23 07:49
我都有強迫症......屋企地下一定要無塵無頭髮,我一日吸三次地,一污糟就拖地.........我都想改,但真係睇 ...

同我一樣

子爵府

2) 強迫charge 電
電話明明有90幾%,明知幾分鐘後出門,都要喺我手袋拎我電話出來charge, 有幾次唔同我講拎過出來,結果冇帶到電話出街。

如果舊電無叉到 100%先拔,舊電會好快打柴

子爵府

kit2004 發表於 18-10-23 09:48
我知自己都係。護膚品要整齊排好同放沖涼液次序。姐姐成日洗完廁所攪亂我會好炆會自己排番好。
...
其實我都有少少
有次唔見咗支沖涼液(後尾有人同我講返跌爆咗個樽換咗落第二個樽度)
搞到無得沖涼
無沖涼又唔可以瞓

大宅

aprilbaby04 發表於 18-10-23 07:49
我都有強迫症......屋企地下一定要無塵無頭髮,我一日吸三次地,一污糟就拖地.........我都想改,但真係睇 ...

同我一樣,我一條頭髮都開吸塵機。每日都開冇數次,明明遲到見到污糟都要拖埋地先出門口。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Silver1127 發表於 18-10-23 03:16
我懷疑老公有強迫症

1) 強迫拔插so

我估強迫症既人遇到我會爆升管, 因為我唔會就人,一早同佢講明我既野自己處理,唔駛佢幫我差電預備水樽,買多野我會唔問佢雪起一D,佢嬲佢既事

翡翠宮

Silver1127 發表於 18-10-23 03:16
4) 佢認為佢擺嘢位置係最好
我同啲女刷牙,水杯鍾意擺左邊,但佢堅持右邊,仲成日話我地唔擺好,ee 哦哦

我會要求佢解釋點解左邊唔好,講唔到就唔好再煩我,佢既右邊我唔理,再嘈佢既都要左邊。

男爵府

我以前係你老公角色,我老公係你角色
最終係,我老公繼續用番佢個方法生活,而我就由發脾氣變到唔出聲跟佢手尾做番正就算

珍珠宮

Silver1127 發表於 18-10-23 08:38
佢有時鍾意買餸,叫佢買少少得喇,佢堅持佢要嘅份量,經常4個人食飯佢買3斤蝦,3斤蜆,我話抽起啲蝦冰咗佢 ...

哇~咁屋企應該長期都幾好餸喎

翡翠宮

Silver1127 發表於 18-10-23 08:35
其實都唔係對付,但啲女大咗 開始唔係做得好合佢心意就發脾氣,最終不歡而散,最驚過一,兩年啲女青春期會 ...

似乎你同個女俾佢照顧慣咗,所以樣樣順住佢。 如果我覺得張檯有味,會自己抹多次。

瑪瑙宮

佢細个係咪好窮, 無得食?

子爵府

超級特務 發表於 18-10-23 10:04
你倆仔乸好脾性
俾我一定會將佢開邊蒜蓉清蒸

間歇性嗰吓先頂癮,自己嘅「安排」隨時可以烏哩單刀,但雷射眼一掃倒唔岩心水就扯火。知道他不只是脾氣問題,的確會因為一些微不足道的事、物件,神經細胞就爆發,自己一個嘅時間都一樣

首頁

尾頁

跳至