婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我非常極之唔想同佢過, 連我老公都甘諗!! 所以我地會咋唔知, 然後之前/之後買小小野送俾佢算數!! 唔會同佢食飯!! 因為要我地俾錢唔再講<其他仔女一齊去, 但可以俾錢時扮唔知>, 而且食埋d餸無一樣岩食!! 諗起就唔想同佢慶祝啦!!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

妳意思係妳c6要俾埋其他兄弟姊妹嗰份?点解呀?佢地無收入㗎?若然唔係,應該一人一份夾番出 lai 㗎 por!

大宅

係呀, 包埋其他兄弟姊妹, 而且叫既餸仲係唔俾錢既金孫鍾意果d, 例如芙蓉蛋, 炸生蠔, 乳鴒, 燒鵝... 試問d老人家又點會食, 而且出去酒樓食晚飯叫咩芙蓉蛋啫, 真係好好笑!!

果d唔俾錢既當然有收入, 但俾錢時側側膊, 好似我地例必請埋佢地, 但我6299又好好聽同親戚話d仔女<全部>請架, 仲叫埋佢女家親戚一齊慶祝..

d錢事小, 但我地條氣唔順, 而且無一樣野係我地食架!!

洋房

原帖由 Melody_Che 於 09-4-14 14:58 發表
我非常極之唔想同佢過, 連我老公都甘諗!! 所以我地會咋唔知, 然後之前/之後買小小野送俾佢算數!! 唔會同佢食飯!! 因為要我地俾錢唔再講, 而且食埋d餸無一樣岩食!! 諗起就唔想同佢慶祝啦!! ...

我地都係一個人請十幾個, 不過你仲好d, 你c6都係正常人, 覺得唔公平, 我果件就冇錢要我比都要請, 話唔好咁計較喎 仲要食平野99實會黑面, 通常去大酒店食buffet, 以為c6 大把錢

大宅

係呀, 係呀, 全, 99會自己咋主意去邊度食, 一時又話去食buffet, 一時又話去試新酒樓!! 我唔會理佢甘多, 話之佢黑面又好, 咩又好!! 至緊要唔好煩我!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主,我又未去到你咁要我地俾晒,係C6阿媽D仔女人頭除,但C6D家姐阿哥個個出晒黎做(C6同佢D家姐阿哥差1X年,所以D仔女都好大),有個仲抱埋孫,都係俾一份,咁我就唔順氣,同樣地,叫埋D食都係唔岩食,都算,勉強食都無得食,因為好快俾人食晒,好在一樣就係,通常都係預早一星期,唔係正日

男爵府

maybe 日頭同99飲茶
夜晚同亞媽dinner

通常6299會就我屋企

公爵府

老公唔會同佢亞媽慶祝,所以我都嫁雞隨雞, 哈

大宅

我一早同c6講好........各自同自己媽咪慶祝

大宅

哎...我都唔知點同阿媽過.

子爵府

原帖由 alik 於 09-4-14 22:34 發表
老公唔會同佢亞媽慶祝,所以我都嫁雞隨雞, 哈

我老公都係喎...仲唔洗送禮物嗰D架...佢話佢哋唔興喎...仲好慳返!!! 不過, 講真就算興我都唔會送, 因為我好X憎我99架:;pppp: 我老公都知...因為佢點對我, 我咪點對返佢囉...佢咁刻薄我, 唔通仲要當佢神咁呀...佢就想喇!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我地既mother's day係3月,所以已經過左lu...
老公3姐弟一齊請奶奶去飲茶..
我送左個算幾貴既pan+洗衫籃比奶奶做禮物...
奶奶好開心喎...

而家自己媽咪我仲未諗到送乜比佢...因為佢係hk,我可能睇下有咩野岩寄比佢..

公爵府

原帖由 elkykit 於 09-4-15 00:11 發表

我老公都係喎...仲唔洗送禮物嗰D架...佢話佢哋唔興喎...仲好慳返!!! 不過, 講真就算興我都唔會送, 因為我好X憎我99架:;pppp: 我老公都知...因為佢點對我, 我咪點對返佢囉...佢咁刻薄我, 唔通仲要當佢神咁 ...

我唔憎我99,不過我老公不嬲都唔興呢d嘢, 但其實聽到99言談間,其實好想有人同佢慶祝. 但佢係d得一想二,貪得無厭既人,所以都係唔攪咁過

大宅

想到都煩。又要見到老公果邊既人,吹埋D重重覆覆既水,食埋D貴加唔好食既水魚餐(唔係食水魚,係俾水魚食既)。
laughin' to keep from cryin'

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我由今年開始係絕對唔會同佢慶祝,電話都唔會打個,話之佢啦,當然C6要既,我都會當比面老公,可惜係...我估我C6今年都唔會再理佢,所以,我地應該會係同我媽咪慶祝(往年因為就99,所以我媽咪會主動叫提前一日慶祝,而家,我睬佢都傻,最多C6要求既,我都只會同佢飲餐早茶,晚飯就捉埋C6去同我媽咪食)

大宅

唉, 諗自己媽咪梗係好開心, 仲好多意見啦!! 但真係無心情同人地慶祝羅!!

別墅

學老公講法,你阿媽還你阿媽、我阿媽還我阿媽!點解要同佢慶祝呀!佢又唔係我阿媽,好聽d就叫佢阿媽,唔好聽一句都唔叫佢呀!

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

下?mother's day,關99咩事呀??又唔係 NINE NINE DAY!
如果要同佢過媽媽DAY~我會媽媽聲

大宅

撞啱monther's day個月又係我c6生日,上次我地就一齊食buffet,之後佢成日都話如果我地去食buffet叫埋佢,但我心諗,帶就要同埋99,62一齊去,而家經濟唔好,省得一個得一個啦...我今年唔想帶佢去

大宅

年年被迫要同99慶祝母親節!佢又吾係對我好!但又期望人地對佢好、同佢慶祝!我自己都係人地母親;年年為左同99慶祝搞到自己無心情享受自己的母親節!

首頁

尾頁

跳至