自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

奶奶姑奶最愛family gathering
新胞自閉症 最憎多人
奶奶最愛人奉承佢 新胞最憎擦鞋
老公迫老婆去見奶奶 新胞唔高興
老公自己番去奶奶到 奶奶高興 老公唔高興 話似單親
去親旅行 姑奶奶奶一定奉旨要跟埋 姑奶想去玩 奶奶唔想離家 結果一定日日由朝嘈到黑 但姑奶堅信帶阿奶奶去旅行等如勁孝順
新胞好想同仔女去旅行 制造美好回憶 但結果有奶奶係到 只有不停吵鬧

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點都要做下戲,去一次唔去一次,帶一次唔帶一次

珍珠宮

回覆樓主:

唔明問題在哪
唔可以各去一次旅行?咪可以兩全其美?

伯爵府

問題喺妳老公度, 好似我C6咁, 我唔鍾意見佢哋, C6由得我唔見, 不過做時做節我一定出現, 至於去旅行~~~免問

CACACAROL    發表於 18-10-23 14:18
wcpcelia    發表於 18-10-23 10:31

水晶宮

yurijm 發表於 18-10-23 09:05
唔明問題在哪

對、新抱見男家親戚當應酬點都要去啦、但旅行就一定跟團費時煩。

水晶宮

回覆樓主:

你想問咩?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我從來唔like參加我99個邊嘅活動,話知佢數臭我,我老公亦唔敢強迫我,因為有協議,我老公從來唔點出席我呢邊活動,所以我唔迫佢,佢又唔好迫我,各顧各阿媽!

食餐飯我都推三推四,旅行一定NO!NO!NO!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

同我老公差不多,weekend 想5、6、日都同男家食飯,一年三個 trip 也是男家十幾口 family trip………

我都揾緊方法多些自己家庭活動。

公爵府

sharon_pig 發表於 18-10-23 08:47
奶奶姑奶最愛family gathering
新胞自閉症 最憎多人
奶奶最愛人奉承佢 新胞最憎擦鞋

我屋企弟婦都面對緊呢個問題

我同阿妹會帶父母出去玩, 細佬成日想JOIN, 但弟婦就唔多LIKE, 黎到成日都柄埋一二角, 有時我哋好似做錯事咁, 講句話大聲啲 轉頭見佢面都黑埋, 食食下飯又話要走, 鬧情緒, 一家人出黎睇佢兩公婆耍花槍, 如果我細佬自己黎, 弟婦又成日打電話黎問幾時返屋企... 我媽有時都唔比我細佬黎, 話費事製造三方矛盾.

其實你可以同你C6講, 特別旅行, 去左都唔開心, 無謂嘥錢. 其實你地性格 成長背景唔太相同, 真係唔好太勉強要完全融入, 盞大家睇大家唔順眼, 有啲野無錯對, 只係生活習慣唔同, 容忍唔到就唯有少啲見... 好似我弟婦咁, 佢屋企從來無等齊人食飯既習慣, 所以我地一拎啲飯餸出去, 佢就唔理咁多, 食架啦, 剛開始時我地都真係呆左一呆, 六七毎餸攞係度, 佢一個坐係度食. 呢啲問題, 係應該由佢, 定係要佢跟隨我地呢? 大家把尺都唔同, 你話糾正佢即係話佢家教唔好, 呢個係大既關系挑戰.. 我地唯有就係開飯前夾起一碟比佢食左先, 點知又唔高興啦喎, 覺得我地睇唔起佢....真係點做都錯, 見少啲仲好.

公爵府

nganc9 發表於 18-10-23 09:03
點都要做下戲,去一次唔去一次,帶一次唔帶一次

因為佢屋企文化就係去旅行就要一齊去 唔帶佢去就係我全部錯曬 十惡不赦 破壞佢屋企和平 挑撥離間 要畀佢鬧到狗血淋頭

公爵府

luckybaby2011 發表於 18-10-23 09:12
對、新抱見男家親戚當應酬點都要去啦、但旅行就一定跟團費時煩。

食飯幾個鐘我都仲忍到扮曬冇事笑口噬噬 兩個月一次都仲忍到 問題就係去旅行真係煩死

公爵府

rean_chau 發表於 18-10-23 09:38
我屋企弟婦都面對緊呢個問題

我同阿妹會帶父母出去玩, 細佬成日想JOIN, 但弟婦就唔多LIKE, 黎到成日都柄 ...

其實我同你弟婦都好似
不過我就唔會唔畀老公去男家活動 更加唔會打畀佢問佢幾時走 因我無任歡迎 有時我老公同奶奶姑奶去旅行幾日我都拍曬手掌 我非常支持佢去做孝子㗎

食飯嗰度都似㗎 因為我屋企都係冇等齊人先食呢個習慣 但係最重要唔係呢樣嘢 係因為等齊人啲餸會凍曬 我就唔食 起初我去到都有等齊人食嘅 但係奶奶就問我做乜唔食嘢 我話凍冰冰點食啫 自此之後 佢就由得我去到見一個餸出嚟就死食咗先 不過我唔會周圍撩嘅

侯爵府

大把年輕一代都要面對這個問題。年輕的比較獨立自我,希望有私隱,有自己時間。
長輩年紀大,時間多,愛熱鬧,做什麼都中意人多。成日覺得係人都要食飯架,做物唔一齊食。放假做物唔一齊過,睇電視做物唔一齊睇,旅行做物唔一齊去?

結婚係為了組織一個獨立的家,不是做男家任何人的連體嬰!

公爵府

yamaneko 發表於 18-10-23 09:51
大把年輕一代都要面對這個問題。年輕的比較獨立自我,希望有私隱,有自己時間。
長輩年紀大,時間多,愛熱 ...

我唔係覺得我老公錯 不過我覺得 我會就得好辛苦囉
其實我老公都贊成 有自己四個人一齊去旅行嘅問題係 佢面對唔到佢家姐 因為佢知佢家姐會唔高興 佢當然寧願我唔高興好過佢家姐唔高興啦

珍珠宮

sharon_pig 發表於 18-10-23 09:44
因為佢屋企文化就係去旅行就要一齊去 唔帶佢去就係我全部錯曬 十惡不赦 破壞佢屋企和平 挑撥離間 要畀佢鬧 ...

每次都係咁又真係好難頂
點解要放個仔去結婚啊?
根本獨立唔到
孖生兄弟姊妹都唔會咁啦

呢啲男人結婚真係害咗人地個囡
樓主你老公完全冇打算反抗?

公爵府

hashtag影視迷勳章

sharon_pig 發表於 18-10-23 09:44
因為佢屋企文化就係去旅行就要一齊去 唔帶佢去就係我全部錯曬 十惡不赦 破壞佢屋企和平 挑撥離間 要畀佢鬧 ...

咁要同你C6傾下,你哋自己都要有自己一家嘅活動,唔一定要join夫家or娘家

wcpcelia    發表於 18-10-23 10:31

公爵府

yurijm 發表於 18-10-23 09:05
唔明問題在哪

實例就如下對話
老公:家姐呀!我地打算聖誕節會去xx呀!
家姐: 好呀。冇問題呀!我聽日去攞假。

我都體諒老公 點叫我老公開口講:呀!唔好意思,我冇預你喎

公爵府

yurijm 發表於 18-10-23 09:56
每次都係咁又真係好難頂
點解要放個仔去結婚啊?
根本獨立唔到

姑奶同奶奶跟本就當老公係愛人
老公個心想反抗但係出唔到口
試過反抗 結果 姑奶唔睬老公 奶奶打嚟叫老公氹番個家姐囉

問題就係姑奶真係好錫我老公同我啲仔女( 程度係比我更加錫佢哋 好到為咗 我老公同啲仔女可以畀曬錢一齊去旅行 仲要請埋我嗰隻 。 佢真係可以做到愛屋及烏愛埋我)
所以我自己都唔忍心 令到姑奶唔開心

公爵府

nganc9 發表於 18-10-23 09:59
咁要同你C6傾下,你哋自己都要有自己一家嘅活動,唔一定要join夫家or娘家
...

如果姑奶係衰就容易解決啦 問題就係佢太錫我哋

男爵府

sharon_pig 發表於 18-10-23 09:59
實例就如下對話
老公:家姐呀!我地打算聖誕節會去xx呀!
家姐: 好呀。冇問題呀!我聽日去攞假。

臨出發先同佢哋講

首頁

尾頁

跳至