自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sharon_pig 發表於 18-10-23 11:04
去旅行book兩間房分開瞓都畀奶奶人鬧
佢話 去旅行就係為咗見我啲孫 分開房瞓咪見少咗囉
分開行咪洗旨意 ...

咁佢同孫一間房,你同老公2人世界另一間房,又得唔得?咁都好呀~

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

食飯問題, 樓主可以食D就算凍咗都唔會難食嘅嘢, 咁咪唔好食D你覺得成陣油嗰D囉, 你要明白等齊人食飯係基本禮貌, 你做咗人哋父母就唔可以咁任性....

男爵府

我係你,我唔會容忍呢種生活。問題在於你c6縱容你姑奶同奶奶。我會一早同c6攤牌,我要一家四口去旅行,唔要生活圍住佢哋轉,叫佢好好處理, 不然不要期待我再同男家見面。
如果你搞唔定你c6, 就接受吧。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

直接斷絕來往

珍珠宮

sharon_pig 發表於 18-10-23 11:01
第一次
老公係講我哋已經book咗某年某月某日去邊度啦 跟住佢家姐唔出聲
跟住十分鐘奶奶打電話嚟話 你去旅 ...

唉,鄧樓主抹一額汗
多口問句,你老公係咪財政上受制於人?
或者你奶奶好有錢?
點解你老公會中意成日一拖幾個女人周圍去?
唔煩㗎咩?
我想像到你地幾個女人有唔同意見時都煩到嘔

禁止訪問

大宅

牛年勳章

sharon_pig 發表於 18-10-23 08:47
奶奶姑奶最愛family gathering
新胞自閉症 最憎多人
奶奶最愛人奉承佢 新胞最憎擦鞋

你話"新胞好想同仔女去旅行 制造美好回憶"
奶奶都一樣係想同仔女去旅行 制造美好回憶啫

大宅

rean_chau 發表於 18-10-23 09:38
我屋企弟婦都面對緊呢個問題

我同阿妹會帶父母出去玩, 細佬成日想JOIN, 但弟婦就唔多LIKE, 黎到成日都柄 ...

吾等人食飯嗰到真係好冇禮貌,你地吾方便出聲但可以叫細佬講嗎?佢好彩你地吾當面話佢冇家教,但佢如做父母點教下一代,冇家教一代傳一代?

大宅

rean_chau 發表於 18-10-23 09:38
我屋企弟婦都面對緊呢個問題

我同阿妹會帶父母出去玩, 細佬成日想JOIN, 但弟婦就唔多LIKE, 黎到成日都柄 ...

吾等人食飯嗰到真係好冇禮貌,你地吾方便出聲但可以叫細佬講嗎?佢好彩你地吾當面話佢冇家教,但佢如做父母點教下一代,冇家教一代傳一代?

公爵府

yurijm 發表於 18-10-23 12:05
唉,鄧樓主抹一額汗
多口問句,你老公係咪財政上受制於人?
或者你奶奶好有錢?

同錢無關
純粹老公極孝順啫
唔會有不同意見 因為從來姑奶話哂事

公爵府

vmann 發表於 18-10-23 12:10
你話"新胞好想同仔女去旅行 制造美好回憶"
奶奶都一樣係想同仔女去旅行 制造美好回憶啫

我明呀 所以先咁煩 我唔覺佢地錯哂架
只係諗緊有無好計令自己開心

公爵府

tester5 發表於 18-10-23 11:57
咁佢同孫一間房,你同老公2人世界另一間房,又得唔得?咁都好呀~

奶奶話好多密計同仔傾 要傾到深夜

子爵府

sharon_pig 發表於 18-10-23 08:47
奶奶姑奶最愛family gathering
新胞自閉症 最憎多人
奶奶最愛人奉承佢 新胞最憎擦鞋

搞掂c6咪得囉!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sharon_pig 發表於 18-10-23 13:46
奶奶話好多密計同仔傾 要傾到深夜
傾到深夜咁d孫點?佢又唔理d孫呀?
咁你咪自己同仔女親子,奶奶同老公親子囉

公爵府

vpo0615 發表於 18-10-23 11:59
食飯問題, 樓主可以食D就算凍咗都唔會難食嘅嘢, 咁咪唔好食D你覺得成陣油嗰D囉, 你要明白等齊人食飯係基本 ...

就睇呢一點, 我覺得樓主講啲野, 都係信99% 有1%保留

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁如果得你同小朋友,唔同老公去,
奶奶姑奶仲會唔會跟?
如果唔會,我唔會再同老公去旅行,
只帶小朋友去~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

2023年兔年勳章

stkyo 發表於 18-10-23 09:22
我從來唔like參加我99個邊嘅活動,話知佢數臭我,我老公亦唔敢強迫我,因為有協議,我老公從來唔點出席我呢 ...
X2

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

sharon_pig 發表於 18-10-23 09:48
其實我同你弟婦都好似
不過我就唔會唔畀老公去男家活動 更加唔會打畀佢問佢幾時走 因我無任歡迎 有時我老 ...

我覺得自己一個食先好冇禮貌。
煮幾個餸點會凍曬?
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

最緊要個c6識做

公爵府

sharonhwyc 發表於 18-10-23 15:01
咁如果得你同小朋友,唔同老公去,
奶奶姑奶仲會唔會跟?
如果唔會,我唔會再同老公去旅行,

絕對唔會跟
我都係覺得這是唯一解決辦法