唉!小產後差不多快2年喇

lulugrace
|
自從2016年1月小產(8週) 後,到現家都冇聲冇氣。
M量就越來越少,都有check排卵又有睇中醫調理,又有check輸卵管是正常。但到今時今日都未中,年紀又快36喇。都唔知點好?m量又越來越少,有咩辦法令m多返呢?!小產前m量一切正常。
sharon_yingwa
|
我同你差唔多,我係16年4月小產,7weeks, 無照過閃閃,到上年開始再開工,而家都一年都未成事,老公驗過正常,我都有中醫調理,supplememts, 如果再唔中,準備驗輸卵管,年尾35, 唉!
phylliskwc
|
我同你都好近, 2015年10月...6weeks自然流產..未超過閃閃, 在上年年尾開始ivf....今年4月放2粒day5中左, 但開心不夠2星期又自然流產.自己今年39了...大家一起努力, 盡左力就算無結果都無悔!!~
HOPEFORBB
|
回覆 lulugrace 的帖子

你會唔會睇吓不育科醫生,check吓會唔會子宮內膜?

你之前小產係刮宮定藥流?因為刮宮如果刮得太深,可能會有沾粘問題,check清楚,起碼唔會白白浪費時間
lulugrace
|
HOPEFORBB 發表於 18-10-23 13:38

你會唔會睇吓不育科醫生,check吓會唔會子宮內膜?

是藥流。
之後會去check子宮內膜。
Nbs
|
我舊年小產,之後一年都未中 (不過其實都無乜點勤力), 於是去做 IUI, 即刻就中lu. (雖然最後都係小產,不過我 38 的了,小產都唔出奇)
HOPEFORBB
|

藥流就應該唔會有沾粘問題。

你有無睇中醫調理返?經血少都係反映你個人係氣血虛,可能內膜唔夠厚都會難著床,另外經血減少另一個可能係卵巢早衰,HORMONE轉變。你今年36都係一個分水嶺。
lulugrace
|
HOPEFORBB 發表於 18-10-23 13:49

藥流就應該唔會有沾粘問題。

有呀!隔左一排就開始睇中醫調理了。
又氣血虛 又卵巢早衰,慘!
HOPEFORBB
|

氣血虛同卵巢早衰都係一個可能性,你唔一定會有

會唔會個中醫唔夾你,你飲完中藥個人有無好啲?
lulugrace
|
HOPEFORBB 發表於 18-10-23 13:56

氣血虛同卵巢早衰都係一個可能性,你唔一定會有

已經睇左2、3個中醫,都係咁,好似都差不多咁。。。
所以都好無奈咁。。。
HOPEFORBB
|

有無試吓針炙同浸腳?有啲JM話飲滴雞精,都可以試試
lulugrace
|
HOPEFORBB 發表於 18-10-23 17:38

有無試吓針炙同浸腳?有啲JM話飲滴雞精,都可以試試

浸腳一路都有呀!黎緊都會試滴雞精。
針炙就未試過喇
Tracychan927
|
同你差唔多時間,2016年4月小產,到依家都仲未有,由一開始試到現在已經3年幾,我都35了,又係小產後m量少左好多,睇左成年中醫都無用,咩都試過曬,依家開始的起心肝做下運動,每個月不停咁試同等待真係煎熬,灰到爆,打算明年IVF!
lulugrace
|
Tracychan927 發表於 18-10-24 08:02
同你差唔多時間,2016年4月小產,到依家都仲未有,由一開始試到現在已經3年幾,我都35了,又係小產後m量少 ...

我都計劃開始做返運動呀!
不過就未諗過做IVF...
灰一灰後,就開開心心抱有希望,希望在明天(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 齊互免,加油!
elaineli1110
|
同樓主一樣, 兩年了, 都未再有好消息, 已經年紀大了, 有D灰心....每個月M前期待, M到失望, M後又同自己講要加油又係一個新CYCLE, 循環不息, 有說不出難受....
希望大家都快D BINGO啦, 一齊加油吧!!
carmenlau125
|
lulugrace 發表於 18-10-23 21:18
浸腳一路都有呀!黎緊都會試滴雞精。
針炙就未試過喇

我覺得針灸有用呀,我上年2月小產咗,之後一直食中藥同針灸,10月又有咗,依家bb出世都3個幾月了,中醫會喺經期後至排卵其間密啲針灸,有啲幫助的。

同埋我一直都有用暖宮貼,改善宮寒問題,有助受孕,我都38歲先生bb,加油。
lulugrace
|
carmenlau125 發表於 18-10-24 11:48

我覺得針灸有用呀,我上年2月小產咗,之後一直食中藥 ...

你睇邊個中醫呢?可介紹嗎?
請問你貼邊隻暖宮貼呢?thank you!
lulugrace
|
elaineli1110 發表於 18-10-24 11:33
同樓主一樣, 兩年了, 都未再有好消息, 已經年紀大了, 有D灰心....每個月M前期待, M到失望, M後又同自己講要 ...

齊齊努力加油!
carmenlau125
|
lulugrace 發表於 18-10-24 11:54
你睇邊個中醫呢?可介紹嗎?
請問你貼邊隻暖宮貼呢?thank you!

其實我都係揾屋企附近的中醫,因為要密啲做針灸,近屋企方便啲。

我嗰時揀中醫係見佢係集團式,見佢介紹係婦科中醫,諗住信得過啲,不過間診所係用藥粉的,我返工唔得閒煲,我覺得好方便,但有啲人就介意藥粉囉。我個中醫有喺香港仔,秀茂坪同坑口註診,唔知近唔近你。

暖宮貼我都喺淘寶買,好似暖貼咁用,你淘寶打暖宮貼有好多款俾你揀。

不過我自己都有食葉酸,食vitamin E, Dhea (唔係魚油嗰隻dha, 嚟個對卵巢有幫助,喺iherb買,但唔可以長期食),老公就係proceed plus, 瑪卡同蠔皇丸,再用埋紅d同助孕劑都努力咗差不多半年先有,要多管齊下。
lulugrace
|
carmenlau125 發表於 18-10-24 12:09

其實我都係揾屋企附近的中醫,因為要密啲做針灸,近 ...

我都有食葉酸,同vit E, 亦有用紅d. 我間時有用韓國艾草暖宮貼咋!
但沒有助孕劑,有用嫁?