自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

努力運動接近一年,開始修成正果!
由體脂38%減到33%
正確運動觀念,飲食控制真系好重要!
戰友同樣重要,希望各位都一齊努力

今晚會補充一下正確飲食觀念同運動心得!

大家好, 我係丙媽, 好耐無同大家見面!
呢個POST 希望大家能夠以和諧融合的氣氛互相討論
畢竟我只係個普通的C9, 我唔係專業的營養師, 亦唔係專業健身教練, 我只係想將我自己的減肥經驗同大家分享
麻煩大家比少少時間我再編輯下個主題

我會同大家分享我的減肥經歷同挫敗, 生理, 心理,精神上的改變等...

首先解釋吓咩叫 Inbody 先, 呢張叫 Inbody 入面有身體的水份, 骨質, 肌肉, 脂肪的比例同分佈, 咁就可以清楚知道自己邊part 最弱, 從而加強訓練

飲食: 改變自己的飲食習慣, 對減脂有極大影響
最基本首先戎糖, 戎零食, 戎油膩, 戎加工食物
食原形食物, 即係要見到食物原本個樣的, 唔好食乜丸物丸果d, 口味要清淡, 由白飯變十谷飯, 食野走汁, 盡量用乾身的調味料, 好以黑椒碎, 乾辣椒粉...
唔好學人戎澱粉, 因為無澱粉情況下減肥會無力做運動, 易暈
澱粉質係我的教練角度黎講叫佢做碳水化合物, 係好多食物入面都會有, 唔一定要係粥粉麵飯
茨仔, 南瓜, 紅蘿蔔, 蕃薯, 呢d都叫碳水化合物, 如果你果餐d 飯菜入面己包含呢d 的話, 就要減少食飯
因為碳水好直接影響到體重, d 教練係食低碳高蛋白餐

呢張係脂肪比例参考圖, 你又屬於邊種呢

呢幅圖好清楚指出你食落肚的野會有乜影響
如果正餐食得飽, 其實真係唔會成日口痕, 如果真係口痕, 食堅果(唔好食蜜糖味果d, 要食原味, 咸味都唔係咁好, 鹽份太多會水腫)
可以食生果, 注意:蘋果, 香蕉, 榴槤。。。係高碳水的生果
糖分高的生果, 橙, 芒果, 荔枝.... 淺嘗好喇, 同埋唔好夜晚食, 因為夜晚就快睏教, 會易積蓄糖份

要食多d 蛋白質食物, 點解肚餓? 因為唔夠蛋白質,消化蛋白質的時間係須要比例長
蛋白質簡單黎講係肉, 但肉熱量高會易肥, 所以要食植物性蛋白質, 即係下面呢張圖
豆類, 豆腐, 豆漿, 吞拿魚, 雞胸肉, 鴕鳥肉, 火雞肉都係唔錯選擇
我自己有時會買咗d 素雞, 玉子豆腐, 腐皮同天貝做配搭
天貝可能大家會小接觸, 係印尼豆類發酵食物, 其實真係唔多好食, 但好鬼come 飽, 又高蛋白質, 係d 印尼鋪有得買, $10-$14/包

更新: 食物營養標籤的解說#255

siu05    發表於 18-11-19 21:16
ivory0915    發表於 18-10-24 09:22
kawai120    發表於 18-10-24 01:08
333s    發表於 18-10-23 21:34
是是但但    發表於 18-10-23 15:59

大宅

認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章

lambing 發表於 18-10-23 13:31
由體脂38%減到33%

fit

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

係咪每晚跑步?

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

努力

珍珠宮

減齡達人勳章

加油,肯努力一定可以減到

大宅

牛年勳章

lambing 發表於 18-10-23 13:31
由體脂38%減到33%
嘩~好勇!唔遮樣

男爵府

男爵府

回覆樓主

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

kk300 發表於 18-10-23 13:35
係咪每晚跑步?

唔怕話你知,我最憎跑步!
好鬼悶

水晶宮

waiwaiii 發表於 18-10-23 13:36
嘩~好勇!唔遮樣

就算我企喺你隔離,你都唔知我係邊個啦

ivory0915    發表於 18-10-24 09:23

珍珠宮

畀面勳章

真人靚過上鏡

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

回覆樓主:

好勵志

水晶宮

維仔媽媽 發表於 18-10-23 13:42
真人靚過上鏡

你見過我?

伯爵府

waiwaiii 發表於 18-10-23 13:36
嘩~好勇!唔遮樣

同問

水晶宮

好利害呀

琥珀宮

男爵府

首頁