家居常用藥-香港製造的"保心安油"會配備嗎?

早兒媽媽
|
大家家中有配備"保心安油"嗎?
希望有用家分享使用經驗/心得。
藥房賣幾錢一支?
先謝謝大家的無私分享!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
waynewon
|
屋企從來冇置備傳統藥油,亦覺得冇呢個需要。
natnat_tsang
|
我屋企一定有兩支(阿女同我房各一支), 手袋就一定有盒細膏..... 因為我好唔鐘意驅風油味, 保心安隻味係由細聞到大......
tsung
|
親友教,小朋友肚痛可以倒落掌心捽熱再搽肚
早兒媽媽
|
除肚痛時有用,保心安油使用率高嗎?請問各位用家在那情況下會用?
我考慮緊應否買支放在家中備用,所以想知多D支油的用處。
(Samantha)
|

茄子
|
早兒媽媽 發表於 18-10-23 13:53
大家家中有配備"保心安油"嗎?
希望有用家分享使用經驗/心得。
藥房賣幾錢一支?

我屋企冇,但有白花油/驅風油/萬金油。我娘家都冇。
jasmineoj
|
我用上標油
Amy1974
|

。。。
wcpcelia    發表於 18-10-24 18:53
親親小孩子
|
細個屋企有買嚟看門口,但人大咗就冇再用喇,而家係仲會有支白花油喺屋企,一支放5、6年都用唔哂。

我奶奶就用開紅花油,有刀傷奶奶都用佢,但我好疑惑有冇消毒作用。

老外嘢就有曼秀雷敦同雙飛人。
JOYCENGYW
|
超好用, 洗手間一定有一枝, 醫肚痛好有效
藥房買最細枝, $10
esmehouse
|
我屋企一定有一支
靚豬豬
|
我娘家同自己都一定有枝看門口,有頭暈肚痛都會搽
晴雯
|
我鐘意保心安膏多d
小晴bbma
|
我由細到大都未用過呢枝油
cindy618
|
我細個時屋企真係有
cindy618
|
小晴bbma 發表於 18-10-24 17:34
我由細到大都未用過呢枝油

我細個有用佢胃痛肚痛肚屙都用佢
Sallymama0822
|
回覆 waynewon 的帖子

我都係
TATEYAMA
|
呢支我細個有用,肚痛會搽,宜家做左人阿媽都買定支看門口!(非廣告)
小晴bbma
|
cindy618 發表於 18-10-24 17:36
我細個有用佢胃痛肚痛肚屙都用佢
我細個肚痛媽咪幫我搽白花油的,白花油同獅子油先係我屋企的家居良藥。