自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

每次照超聲波如照腹部、下腹咁,都好怕望負責照的人個面部部情,例如皺眉、突然定神、神色懷疑等……有次好搞笑,個放射師見我喺咁望住佢,佢話,小姐,請你唔好解讀我面上的表情!
我即刻瘀到爆
其實,如果見到有嘢,負責照的人會即刻知道嗎?會否主動告訴病人見到什麼東西,還是一定要等覆疹時由醫生才能說?

公爵府

好在當年生個B時,一路掃一路講解比我同先生聽。仲比我哋影低,比如:數下手指先,一至五,一至五,依家讀頸皮啦。.......
唔使心掛掛

公爵府

sabun 發表於 18-10-23 15:17
每次照超聲波如照腹部、下腹咁,都好怕望負責照的人個面部部情,例如皺眉、突然定神、神色懷疑等……有次好 ...

眼殘,sorry,睇唔到懷孕除外

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

每次照超聲波如照腹部、下腹咁,都好怕望負責照的人個面部部情,例如皺眉、突然定神、神色懷疑等……有次好 ...

我會特登留意.通常佢哋未必會講嘢,但係佢哋知我擔心,佢哋會答我嘅問題.

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

你講得好好笑,但我都會咁望住佢地個樣,如果佢長時間唔出聲,或者好嚴肅,或者叫高級醫生入黎照,我都會好驚

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你都望得佢好緊,感受到你火灼般的目光。

我通常望個mon,雖然我唔識睇。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

負責照嘅人會話一切留待醫生分析

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我望mon架乍

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有經驗嘅技師都估到8,9成,但唔抽組織出黎驗都肯定唔到,佢地就算知都唔會講架,反而醫生的話,佢地估到係普通野都會同你講睇個樣都似良性/水long等。。。叫你唔洗太擔心,衰野我諗個個都唔夠膽就咁睇就話你知係咩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無樹無幹唔會去做檢查,正常總會擔心
咁望住佢表情黎解讀係人之常情呀

珍珠宮

回覆樓主:

其實唔少人認真工作或睇 mon 都會不自覺皺眉,唔代表一定係有嘢,胡亂解讀,只可能係自己嚇自己。

珍珠宮

JoanC 發表於 18-10-24 00:13
其實唔少人認真工作或睇 mon 都會不自覺皺眉,唔代表一定係有嘢,胡亂解讀,只可能係自己嚇自己。
...

都喺

男爵府

回覆樓主:

上個禮拜因為胃痛入左院。照超聲波睇bb時。個醫生較左個mon 唔比我睇既。於是照果時,我係咁望實個醫生。望到個醫生頂唔順,轉返個mon比我睇 好啦比你睇下啦。

首頁

尾頁

跳至