懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

二胎預產期11月中仍然選擇仁安順產,育大B一歲半。所以細B打算全奶粉唔再喂人奶,因為大B太細又係全人奶埋身喂至差唔多一歲所以比較痴身,為佐照顧埋大B我真係唔想喂人奶,太辛苦!我怕自己頂唔住啊!但好多人同我講喂人奶抵抗力好,又方便又成。
人奶得自己三更半夜爬起又泵又喂,奶粉起碼屋企人可以幫手。有冇人可以俾下意見我??(emoji)❤️

大宅

我覺得吾需要理人地點講 我大女都係食奶粉大 依加三歲幾 都好少病 黎緊細仔出世 我心態係人奶餵到就餵 上胎無餵過所以今胎想試下 如果無奶都係一樣會比奶粉 我自己細個都係飲奶粉大的

JD930    發表於 18-10-23 16:04

男爵府

Vickylxt 發表於 18-10-23 15:21
二胎預產期11月中仍然選擇仁安順產,育大B一歲半。所以細B打算全奶粉唔再喂人奶,因為大B太細又係全人奶埋 ...

同你個期差不多我三胎都選擇母乳到半歲 頭兩胎三年兩個 都幾辛苦 但如果冇只能餵奶粉 吾好太大壓力呀

別墅

koalalee88 發表於 18-10-23 15:28
同你個期差不多我三胎都選擇母乳到半歲 頭兩胎三年兩個 都幾辛苦 但如果冇只能餵奶粉 吾好太大 ...

我真系苦惱,我第一胎係夠晒喂,但我個女戒左人奶口一啖奶粉都唔食,一歲後無再飲過奶粉。
諗起每日一煲湯,三更半夜泵奶,喂奶,幾乎無得訓我好恐懼!又補唔到身子好多野唔食得。你好偉大!我好難頂

別墅

chaxxcha 發表於 18-10-23 15:28
我覺得吾需要理人地點講 我大女都係食奶粉大 依加三歲幾 都好少病 黎緊細仔出世 我心態係人奶餵到就餵 上胎 ...

我大女全人奶抱住喂好滿足!問題宜家細仔出世我要照顧埋大女如果人奶好難湊到距,畢竟啊女仲細,我唔想要求距咩要聽話啦,湊唔倒你啦咁

水晶宮

我見我妹反而係埋身人奶方便喎,行到邊餵到邊,同大嗰個返學/去公園/屋企玩等都好方便,(emoji)起件衫就餵得 (喺屋企時啦,出街就圍塊布), 邊餵邊玩,連行去攞奶粉都唔使。

男爵府

二胎預產期11月中仍然選擇仁安順產,育大B一歲半。所以細B打算全奶粉唔再喂人奶,因為大B太細又係全人奶埋 ...

聽好多有大細b媽媽講大bb會成日野病細b ,喂人奶對bb應該好d,同埋如果你係全職湊嘅話全人奶係方便個喂奶粉, 唔需要洗奶樽, 亦都冇咁易嘔奶入風

大宅

開心吸收勳章 DHA勳章 畀面勳章

我餵人奶呀女餵到3yrs, 其實都幾辛苦, 因為佢夜奶到2yrs, 有d bb一個月左右已經介左奶,都好方便隨時隨地都可以餵, 又唔洗洗奶樽~要返工的話除外~因為我都係要返工既, 唔知有無關係, 人地話呀女講野好叻

別墅

Nbs 發表於 18-10-23 16:23
我見我妹反而係埋身人奶方便喎,行到邊餵到邊,同大嗰個返學/去公園/屋企玩等都好方便,(emoji)起件衫就餵 ...

我大女得一歲半,湊得個細嘅湊唔倒個大嘅,如果喂奶粉奶奶同老公夜晚可以幫手喂,因為我個女半夜會突然起身穩我係要摸到我距才再次訓番著,如喂人奶又要泵又要喂好難照顧到

別墅

kissapplegirl 發表於 18-10-23 16:30
聽好多有大細b媽媽講大bb會成日野病細b ,喂人奶對bb應該好d,同埋如果你係全職湊嘅話全人奶係方便個喂奶粉 ...

我大女得一歲半,湊得個細嘅湊唔倒個大嘅,如果喂奶粉奶奶同老公夜晚可以幫手喂,因為我個女半夜會突然起身穩我係要摸到我距才再次訓番著,如喂人奶又要泵又要喂好難照顧到,喂人奶係好方便如果大嘅返學嘅話,可惜距仲有年半。所以我⋯⋯

別墅

pycc8899 發表於 18-10-23 16:57
我餵人奶呀女餵到3yrs, 其實都幾辛苦, 因為佢夜奶到2yrs, 有d bb一個月左右已經介左奶,都好方便隨時隨地都 ...

你好偉大啊!喂到三歲我佩服!2個都太細嘞大嘅全埋身所以訓覺一定要痴番黎,半夜突然坐起摸到我才再次入睡,如果晤見便會大喊任何人都抱唔掂除非距醒佐。到時我都唔知抱邊個。如喂奶粉奶奶同老公起碼幫到手喂唔使下下自己做埋搞到攰死

男爵府

Vickylxt 發表於 18-10-23 17:00
我大女得一歲半,湊得個細嘅湊唔倒個大嘅,如果喂奶粉奶奶同老公夜晚可以幫手喂,因為我個女半夜會突然起 ...

我建議大女比人湊, 佢畢竟都大個d可以試下比佢夜晚跟老公/99訓,你負責湊bb

別墅

kissapplegirl 發表於 18-10-23 17:38
我建議大女比人湊, 佢畢竟都大個d可以試下比佢夜晚跟老公/99訓,你負責湊bb
...

一直同老公一齊訓,但半夜穩我邊個都湊唔掂,畢竟由出世就同我一齊訓嘞,午睡奶奶可以湊到

男爵府

Vickylxt 發表於 18-10-23 17:54
一直同老公一齊訓,但半夜穩我邊個都湊唔掂,畢竟由出世就同我一齊訓嘞,午睡奶奶可以湊到
...

咁你去生仔嗰幾日呀b都要同你分開, 畀佢早啲習慣同你分開訓啦

別墅

kissapplegirl 發表於 18-10-23 17:58
咁你去生仔嗰幾日呀b都要同你分開, 畀佢早啲習慣同你分開訓啦

其實係我自己唔捨得分開個女係最大問題!所以才會造就矛盾心理

男爵府

Vickylxt 發表於 18-10-23 18:28

唔將大b分比屋企人湊,到細b出世,你分身都唔掂,我都打算係大仔2歲前追個bb,第一胎泵媽,但第2胎打算埋身喂人奶,係咪都無得訓,bb長期要人抱 捱一捱啦

男爵府

Vickylxt 發表於 18-10-23 18:28

坦白講,你所講嘅所有野都嚴重偏心同優先比哂個女,大女一出世就有人奶,可以日日同媽媽瞓,小b都未出世你已經打算唔餵人奶,咁先可以隨時完全比哂細b老公同99,只要個女一需要,你可以即時繼續100%將自己留比個女。
既然係咁,你為咩生細b? 你咁嘅心態就應該生一個就好。你有無諗過細b第日大左知道你係咁,佢咩感受?

大宅

餵到就餵細B至6個月,大B轉奶粉!但如果覺得辛苦就唔好餵,因為壓力大,影響自己情緒!

珍珠宮

回覆樓主:

好好考慮下,唔使理其他人嘅意見

別墅

KILW 發表於 18-10-23 19:12

坦白講,你所講嘅所有野都嚴重偏心同優先比哂個女,大女一出 ...

因為距未出世嘛,梗係照顧佐個女嘅感受先啦,出佐世我亦會好好照顧,我喂奶粉意思係老公同奶奶可以幫下手,唔使自己下下都親力親為,喂人奶唔係我唔想,我係怕自己頂唔住,畢竟我需要雙倍精力同雙倍精神去湊。

首頁

尾頁

跳至