懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

GCHK 發表於 18-10-23 20:22
好好考慮下,唔使理其他人嘅意見

其實我係想喂人奶,但我怕自己頂唔住好容易變成精神都有抑鬱,第一胎喂人奶時我經歷佐好多嘢差啲頂唔住。所以我顧慮多佐

別墅

carson1128 發表於 18-10-23 19:25
餵到就餵細B至6個月,大B轉奶粉!但如果覺得辛苦就唔好餵,因為壓力大,影響自己情緒!
...

我個大女戒奶後一啖奶粉都唔肯食,我喂人奶時經歷太多痛苦我也恐懼,頭三個月好辛苦!宜家要湊多個未董事嘅B我好怕精神頂唔住,所以多佐顧慮

珍珠宮

唔好比自己壓力,全奶粉的確你無咁辛苦,有屋企人幫忙沖奶。

大宅

回覆 Vickylxt 的帖子

人奶是寶物,但本人個人意見
兩B相差太近,
要餵人奶(心力及体力)
未必可以又好好餵到人奶又同時照顧兩個

別墅

RubyYu07 發表於 18-10-23 20:45
唔好比自己壓力,全奶粉的確你無咁辛苦,有屋企人幫忙沖奶。

系啊,我就係咁諗真係心力絞碎。多謝你!

別墅

Solomontang 發表於 18-10-23 21:59
回覆 Vickylxt 的帖子

人奶是寶物,但本人個人意見

係,我真系怕到頭黎2個都顧唔好仲衰,所以我想喂人奶但又覺得自己做唔黎,所以才唔知點算才煩惱!

男爵府

Vickylxt 發表於 18-10-23 15:21
二胎預產期11月中仍然選擇仁安順產,育大B一歲半。所以細B打算全奶粉唔再喂人奶,因為大B太細又係全人奶埋 ...

我兩個b 差1 years 11 months ,兩胎都全泵,細嘅出世後我就直接狂泵,泵到一歲,半夜都係自己餵,如果餵緊細阿大喊,就會叫老公搞細的,因為大嘅十級痴身。人奶餵到就餵,唔需要有壓力,多啲時間陪兩個寶貝就好了,加油!

男爵府

二胎預產期11月中仍然選擇仁安順產,育大B一歲半。所以細B打算全奶粉唔再喂人奶,因為大B太細又係全人奶埋 ...

如果係我 我覺得人奶比較方便 免疫力個點我覺得差唔多。你自己考慮咯

別墅

tsebobo 發表於 18-10-23 22:29
我兩個b 差1 years 11 months ,兩胎都全泵,細嘅出世後我就直接狂泵,泵到一歲,半夜都係自己餵,如果餵 ...

我第一胎全埋身幾乎無泵過,或者我也應該呢胎試下全泵或直接奶粉,唔好選擇埋身
我大女11個月戒人奶後點都唔肯食奶粉,一啖都唔食⋯⋯

別墅

bchuma 發表於 18-10-23 22:50
如果係我 我覺得人奶比較方便 免疫力個點我覺得差唔多。你自己考慮咯

人奶係好方便啊,問題乜都只可以一個人做晒咁,諗喂奶粉係屋企人幫到我手喂,半夜又好以後帶個女出街又好,起碼唔使擔心自己個胸似石頭急趕回家。屋企有人湊得掂也許壓力會少啲

男爵府

Vickylxt 發表於 18-10-23 23:15
人奶係好方便啊,問題乜都只可以一個人做晒咁,諗喂奶粉係屋企人幫到我手喂,半夜又好以後帶個女出街又好 ...

咁又係 屋企人幫就好 我就無人幫啦 所以都係人奶好 唔使半夜起床沖奶 冬天到啦

別墅

bchuma 發表於 18-10-23 23:36
咁又係 屋企人幫就好 我就無人幫啦 所以都係人奶好 唔使半夜起床沖奶 冬天到啦
...

唔該晒啊~冬天半夜沖奶真係大問題,抱住個B又暖D。唉~我見步行步了

珍珠宮

Vickylxt 發表於 18-10-23 20:40
其實我係想喂人奶,但我怕自己頂唔住好容易變成精神都有抑鬱,第一胎喂人奶時我經歷佐好多嘢差啲頂唔住。 ...

嗯,我覺得優先考慮自己,唔好太緊張

別墅

不要理別人点講,照顧自己緊要,我2胎都係餵奶粉,bb都好健康,肥肥白白

別墅

Litinwing 發表於 18-10-24 10:52
不要理別人点講,照顧自己緊要,我2胎都係餵奶粉,bb都好健康,肥肥白白
...

係!多謝你!好多人同我講喂人奶好我都知,但自己真系太辛苦我怕hold唔住啊,到時崩潰埋更慘

別墅

GCHK 發表於 18-10-24 10:45
嗯,我覺得優先考慮自己,唔好太緊張

人奶到頭黎又怕2個都兼顧唔倒仲衰,係!多謝你!!

珍珠宮

Vickylxt 發表於 18-10-23 22:15
系啊,我就係咁諗真係心力絞碎。多謝你!

半夜起身泵奶既感覺真係。。。所以盡自己能力啦

別墅

RubyYu07 發表於 18-10-24 14:57
半夜起身泵奶既感覺真係。。。所以盡自己能力啦

半夜起身喂完又要泵清,泵得黎存得黎又肚餓,食完都準備下一餐了!!唉~諗番我都怕

男爵府

Vickylxt 發表於 18-10-24 08:57
唔該晒啊~冬天半夜沖奶真係大問題,抱住個B又暖D。唉~我見步行步了

按自己需要去做啦

水晶宮

Vickylxt 發表於 18-10-24 18:01
半夜起身喂完又要泵清,泵得黎存得黎又肚餓,食完都準備下一餐了!!唉~諗番我都怕
...

吓,你嗰時點解要泵清嘅?我睇你所講,你大女埋身食,好似唔使儲奶返工嘅,咁為咩要泵?我兩個全埋身,唔會夜晚泵啊。

我細B都係全埋身,做少好多嘢呀我覺得。如果全泵真係煩再爆,會好辛苦。我連洗奶樽都懶,唔想掂奶粉。

你仲有幾耐生?不如而家開始 train 大女爸爸放工後跟爸爸。事在人為。

首頁

尾頁

跳至