翠肉瓜芝士球食譜分享

PatrickBaBa
|
大家好,

純分享。

食材:
翠肉瓜1條
Parmesan芝士2湯羹
麵包糠2湯羹
Oregano, Basil, Parsley 各1茶羹
蒜粉1茶羹
雞蛋一隻

做法:
1. 翠肉瓜刨成幼絲,用索油紙包住,將多餘水份吸走,放入大器皿內。
2. 放入其餘食材,用羹搞混
3. 用手搓成波波狀,放在焗盤上。放入200度焗爐焗大概15分鐘,或到芝士球外面啡色,脆身,即成。

以下是示範片段供參考:

https://youtu.be/RvkL6YCxbWc

chauabc111
|
PatrickBaBa 發表於 18-10-23 15:36
大家好,

純分享。

謝謝分享
小菜豆
|
PatrickBaBa 發表於 18-10-23 15:36
大家好,

純分享。

想問有冇d適合兩歲半的幼兒食譜?
PatrickBaBa
|
Hello 小菜豆媽媽,
如果小朋友兩歲半應該出齊牙仔係咪?咁樣我會煮D大人食物,但係就都會維持天然食材,無或低鹽糖食譜。有無興趣煮西餐?我西餐比較熟手。
PatrickBaBa
|
小菜豆 發表於 18-10-30 13:23
想問有冇d適合兩歲半的幼兒食譜?

或者小朋友有咩食物唔食得話我知。我俾個5天食譜俾你參考下
小菜豆
|
PatrickBaBa 發表於 18-10-30 15:53
或者小朋友有咩食物唔食得話我知。我俾個5天食譜俾你參考下

兩歲半可以食大人食物?
小兒對食物冇乜興趣,
喜歡忌廉湯或汁拌飯/粉面,
我唔識煮嘢食,
最好簡單容易。有勞
PatrickBaBa
|
小菜豆 發表於 18-10-30 16:40
兩歲半可以食大人食物?
小兒對食物冇乜興趣,
喜歡忌廉湯或汁拌飯/粉面,

食大人嘢意思都要盡量走糖走鹽。
好,俾幾日時間我睇下幫唔幫到你
Agnes228
|
PatrickBaBa
|
回覆 小菜豆 的帖子

睇下以下5日餐單,如果啱嘅話我俾recipe你。全部都好容易。
Day 1
早餐:麥皮+香蕉
午餐:蝦炒飯
晚餐:蕃薯甘筍紅扁豆煲

Day 2
早餐:Pancake+藍莓汁
午餐:英式牛肉薯仔批
晚餐:三文魚番茄pasta

Day 3
早餐:花生醬麵包+水果
午餐:白紙菠菜pasta
晚餐:雞肉咖哩飯

Day 4
早餐:原味乳酪+Granola(穀物)
午餐:豬肉蘑菇汁配薯蓉
晚餐:墨西哥牛肉紅腰豆飯

Day 5
早餐:Muesli (麥皮浸過夜)+提子乾+梨
午餐:南瓜豬肉飯
晚餐:焗薯仔配吞拿魚牛油果
小菜豆
|
PatrickBaBa 發表於 18-11-3 17:17
回覆 小菜豆 的帖子

睇下以下5日餐單,如果啱嘅話我俾recipe你。全部都好容易。

好啊, 睇下我整唔整到?
PatrickBaBa
|
回覆 小菜豆 的帖子

小菜豆媽媽,PM你個電話我,我send條片俾你。
小菜豆
|
PatrickBaBa 發表於 18-11-9 11:13
回覆 小菜豆 的帖子

小菜豆媽媽,PM你個電話我,我send條片俾你。

Pmed
Fiona_chou
|
PatrickBaBa 發表於 18-11-3 17:17
回覆 小菜豆 的帖子

May I have the recipe please ?
PatrickBaBa
|
Fiona_chou 發表於 18-11-18 05:05
May I have the recipe please ?

可以呀,我啱啱拍咗第一日嘅recipe片,你先睇下啱唔啱,啱我整埋其他俾你。
你俾個email我,我邀請你入我頻道先睇得
Fiona_chou
|
PatrickBaBa 發表於 18-11-18 07:46
可以呀,我啱啱拍咗第一日嘅recipe片,你先睇下啱唔啱,啱我整埋其他俾你。
你俾個email我,我邀請你入我 ...

I will follow your YouTube channel
PatrickBaBa
|
Fiona_chou 發表於 18-11-18 07:47
I will follow your YouTube channel

多謝媽媽支持!歡迎留言同俾意見(emoji)

Happy cooking !xx
Fiona_chou
|
PatrickBaBa 發表於 18-11-18 09:00
多謝媽媽支持!歡迎留言同俾意見(emoji)

Happy cooking !xx

I subscribed! I love the breakfast ideas. Very easy and quick, good for lazy moms
PatrickBaBa
|
Fiona_chou 發表於 18-11-18 10:49
I subscribed! I love the breakfast ideas. Very easy and quick, good for lazy moms

Thank you Fiona mama for your feedback! I hope you like the other recipes too. Look forward to engaging with you on the channel :). Let me know if you have any questions.