自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

七點瞓,有冇可能,我屋企煮飯ing,佢地要幾點食飯

https://hk.entertainment.appleda ... e/20181023/58825025

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

吓...7點鐘太早喇,我晚飯都未開始食

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

cinda72. 發表於 18-10-23 15:41
佢阿媽就天光7點先訓

都係架

子爵府

牛年勳章

回覆樓主

七點瞓,我先開緊飯

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

七點都未返到屋企

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

oceandeepsea 發表於 18-10-23 16:00
七點都未返到屋企

好彩都係剛收工,我記得有jm 9點半瞓覺架

大宅

2024年龍年勳章

咁早訓叫個女訓,但幾點起身先?係咪朝早五點要陪99晨運呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可以7點瞓, 早食飯咪得. 佢響外國長大, 要小朋友早瞓唔奇. 小朋友夠瞓, 第二朝起身時心情靚靚, 成間屋有多幾個鐘天下太平時間.

侯爵府

cinda72. 發表於 18-10-23 15:41
佢阿媽就天光7點先訓

夜晚7點瞓同天光7點先訓, 都唔係正常生活噃.........

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

4歲同7歲,7點瞓好正常,我小朋友4歲時係6點半瞓

男爵府

我仔上年都仲係七點幾瞓、而家大咗好多時都8點幾先瞓,小朋友七點瞓係好正常及健康,之前聽講話受月球引力影響,小朋友係要七、八點瞓先對生長最有幫助、係香港呢啲都市生活黎講會難做到,但諗下啲鄉村地方好多都早瞓

男爵府

我之前帶D仔去日本旅行順便搵當地朋友食飯,佢地問我小朋友響香港幾點訓覺,我話九點左右啦(已經講早左)班日本朋友話我地d小朋友七點要訓覺㗎喇!所以响日本好少入夜仲見到家長帶住小朋友出街。

香港d小朋友邊有可能七點訓覺吖,爸爸媽媽七點鐘先收工,又或者七點鐘先補完習或上完課外活動先返到屋企,又食飯+沖涼,可以九點訓覺個班應該係幼稚園個班小bb

伯爵府

香港好難啦,住外國就唔出奇

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

英國呢度d家長好多都係安排小朋友7點瞓覺。

子爵府

澳洲都係,仔去HOME STAY 3星期,佢晚晚7點訓,番黎即刻長肉左

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

七點都未開飯

伯爵府

育兒性格勳章

kgm 發表於 18-10-23 16:29
我之前帶D仔去日本旅行順便搵當地朋友食飯,佢地問我小朋友響香港幾點訓覺,我話九點左右啦(已經講早左) ...

對呀!我之前睇過一個嫁了給紐西蘭人的媽媽分享,佢話佢D小朋友好早瞓,7、8点就要上床瞓喇,印象中好似係佢先生規定,因為佢先生細路仔時都係呢個鐘數瞓覺。
其實好多國家都係建議小朋友早啲瞓 ,只不過我哋香港做唔倒啫。

男爵府

真正做到日出而作, 日入而息

子爵府

回覆樓主:

香港就冇可能,住係外國嘅鬼佬家庭,下午4点就食dinner..小朋友到7点就訓覺,朝早6点前起身食早餐,食完再睇陣卡通先返學。
我就絕對做吾到7点要佢地訓,我2個女習慣夜晚9点去訓我已經好滿意

首頁
12345...6

尾頁

跳至