虎媽林熙蕾要阿女七點瞓覺

kktai220
|

七點瞓,有冇可能,我屋企煮飯ing,佢地要幾點食飯

https://hk.entertainment.appleda ... e/20181023/58825025

cinda72.
|
佢阿媽就天光7點先訓
Vin仔媽
|
吓...7點鐘太早喇,我晚飯都未開始食
kit2004
|
cinda72. 發表於 18-10-23 15:41
佢阿媽就天光7點先訓

都係架
BIABIABIA
|
七點瞓,我先開緊飯
oceandeepsea
|
七點都未返到屋企
good_pig
|
oceandeepsea 發表於 18-10-23 16:00
七點都未返到屋企

好彩都係剛收工,我記得有jm 9點半瞓覺架
matata
|
咁早訓叫個女訓,但幾點起身先?係咪朝早五點要陪99晨運呀?
bosch
|
可以7點瞓, 早食飯咪得. 佢響外國長大, 要小朋友早瞓唔奇. 小朋友夠瞓, 第二朝起身時心情靚靚, 成間屋有多幾個鐘天下太平時間.
natnat_tsang
|
cinda72. 發表於 18-10-23 15:41
佢阿媽就天光7點先訓

夜晚7點瞓同天光7點先訓, 都唔係正常生活噃.........

MM2H
|
4歲同7歲,7點瞓好正常,我小朋友4歲時係6點半瞓
lavender_baby
|
我仔上年都仲係七點幾瞓、而家大咗好多時都8點幾先瞓,小朋友七點瞓係好正常及健康,之前聽講話受月球引力影響,小朋友係要七、八點瞓先對生長最有幫助、係香港呢啲都市生活黎講會難做到,但諗下啲鄉村地方好多都早瞓
kgm
|
我之前帶D仔去日本旅行順便搵當地朋友食飯,佢地問我小朋友響香港幾點訓覺,我話九點左右啦(已經講早左)班日本朋友話我地d小朋友七點要訓覺㗎喇!所以响日本好少入夜仲見到家長帶住小朋友出街。

香港d小朋友邊有可能七點訓覺吖,爸爸媽媽七點鐘先收工,又或者七點鐘先補完習或上完課外活動先返到屋企,又食飯+沖涼,可以九點訓覺個班應該係幼稚園個班小bb
mysterious22
|
香港好難啦,住外國就唔出奇
woodpecker
|
英國呢度d家長好多都係安排小朋友7點瞓覺。
|
澳洲都係,仔去HOME STAY 3星期,佢晚晚7點訓,番黎即刻長肉左
wcpcelia
|
七點都未開飯
vincielau
|
kgm 發表於 18-10-23 16:29
我之前帶D仔去日本旅行順便搵當地朋友食飯,佢地問我小朋友響香港幾點訓覺,我話九點左右啦(已經講早左) ...

對呀!我之前睇過一個嫁了給紐西蘭人的媽媽分享,佢話佢D小朋友好早瞓,7、8点就要上床瞓喇,印象中好似係佢先生規定,因為佢先生細路仔時都係呢個鐘數瞓覺。
其實好多國家都係建議小朋友早啲瞓 ,只不過我哋香港做唔倒啫。
starbuckscoffee
|
真正做到日出而作, 日入而息
mammycat1818
|
香港就冇可能,住係外國嘅鬼佬家庭,下午4点就食dinner..小朋友到7点就訓覺,朝早6点前起身食早餐,食完再睇陣卡通先返學。
我就絕對做吾到7点要佢地訓,我2個女習慣夜晚9点去訓我已經好滿意