虎媽林熙蕾要阿女七點瞓覺

Happy_Yeungbb
|
kktai220 發表於 18-10-23 15:40
七點瞓,有冇可能,我屋企煮飯ing,佢地要幾點食飯

個女唔早d訓,個阿媽又點出去wet啊
ruthcwy
|
bosch 發表於 18-10-23 16:15
可以7點瞓, 早食飯咪得. 佢響外國長大, 要小朋友早瞓唔奇. 小朋友夠瞓, 第二朝起身時心情靚靚, 成間屋有多 ...

魚兒小寶貝
|
可能七點上床呢,都未必係七點瞓著,可能仲要講吓故事傾吓計,七點幾八點瞓著ok 吖,6點至6點半起身瞓10個鐘咪啱囉。

我仔幼稚園9點上床第朝7點9 起身

唔駛補習淨課外活動,如果加埋冇乜功課幾正喎!
衝勁BB
|
我仔三年班,7點半上床睇書,8點瞓。
candiceLingLing
|
我仔K1,習慣午睡兩三個鐘,所以通常攪到十點先瞓著。第朝七點半就醒。
蘋果香蕉
|
暑假可能得既
melomelomelody
|

小二日日咁多功課,又評估又默書仲要背默
我每日控制佢7點要搞掂晒,功課多起上黎評估都放棄唔溫,為左維持最遲9半上床
食飽飯都想佢hea下攬下佢講下野先訓
如果再教早d訓 真係返黎做完晒野 野都講唔多句就訓 親子時間拜拜

Minnie2010
|
子女肯10點睡覺 我已經開心了
Vinymqq
|
而家小朋友可以九點瞓已經好幸福,功課又多,又要溫書,食飯沖涼,住學校附近同吳駛補習都好啲,如果吳係我見好多小朋友友八點先補完習行番屋企準備食飯!比起大人番工番十個鐘仲要長,好可憐!
aibaba
|
其實外國係好鼓勵小朋友七點最遲七點半要訓
我有朋友可以, 我地一樣外國生活但佢有HELPER幫佢接小朋友, 煮飯, 5點半準時食飯跟住沖涼上床
我冇人幫要返工真係冇咩可能七點
佢好犀利, 為左個仔唔會約人出街, 所有家庭節日聚餐唔去, 堅持要個仔日日都七點上床
佢個仔真係好大隻好長肉又高大!
JFL
|

我識有個working mom 佢D仔女系七點鍾上牀,一對仔女,一個小一,一個小三,佢地大約五點鍾食飯,佢同6299住,如果佢未放工or OT,就佢6299同C6搞兩個細佬食飯,沖涼,睇故事書,然後上牀,一家人好合作,小孩生活好有規律,佢地都冇工人,只靠屋企3個大人咪一樣做到!

chelsea_meow
|
唔可以用虎媽形容。
只係大家家庭節奏安排唔一樣。
momo06
|
幼園校長話小朋友要早瞓,佢小朋友8點就瞓,我真系唔得。
|
我女細時我都想佢7pm瞓,但佢會11pm起身,跟著鬼打咁精神,半夜先瞓得番,唔work
Gmama
|
讀國際學校小學,冇乜功課,七點瞓,也不太出奇,七點半或八點瞓,我識的,也有很多
Gmama
|
讀國際學校小學,冇乜功課,七點瞓,也不太出奇,七點半或八點瞓,我識的,也有很多
吉蒂0603
|
1773 發表於 18-10-23 16:42
我仔k2前都是七點左右瞓,當時我哋六點前食完晚飯,他不睡午覺。k2返下午班,8:30前一定上床,直至小學畢業 ...

我們都6點開晚飯,所以可以早瞓,仔和我9點半就上床瞓 。高中男生咁早瞓,已經是異類 。佢細個我要返工的時間,跟婆婆住,嫲嫲有時幫手,佢哋老人家都慣早開飯,5點幾就食,我仔習慣早食晚餐,再晏少少就肚餓叫救命 。佢幼稚園時期已戒了午睡習慣,所以,好早瞓。
我老公細個時,幾姊弟都要7點幾就瞓,我奶奶都係虎媽 。但而家我老公係夜鬼,無1點唔瞓
zuzu888
|
個女七點訓,自己就可以happy
oooCeciooo
|
讀左小學根本無可能咁早訓,
唔好攞2,3歲果啲比。

放學返到屋企已經4點,如果有學校興趣班返到屋企更加係5點半,
食飯,沖涼,做功課,親子時間15分鐘,日日都要預默,2星期一次默書,未計評估,考試溫書,邊有可能6,7點訓。
9點入到房訓覺都偷笑
抺茶雪糕
|
我識人小朋友六點幾訓,朝早要五點起身