喺咪飲錯嘢?

sawanaca
|

星期日飲咗一碗鹿茸燉雞湯,重有一碗未飲,咁重飲唔飲?

中醫學角度來說,秋天進補,其實不適合太溫性或燥熱的方式,養生飲食應要以「平補」為主,多食粥及其他滋潤的食物,生津潤燥,固腎補肺。具生津潤燥作用的食物包括:梨、蘋果、橄欖、白果、洋蔥、芥菜、蘿蔔等食物。

https://hk.news.yahoo.com/%E3%80%90%E9%9C%9C%E9%99%8D%EF%BC%8E%E4%BA%8C%E5%8D%81%E5%9B%9B%E7%AF%80%E6%B0%A3%E3%80%91%E8%A3%9C%E5%86%AC%E4%B8%8D%E5%A6%82%E8%A3%9C%E9%9C%9C%E9%99%8D-%E7%95%99%E6%84%8F%E5%BF%83%E8%A1%80%E7%AE%A1-024601231.html

good_pig
|
sawanaca 發表於 18-10-23 15:49

冇乜唔舒服應該冇嘢嘅
sawanaca
|
good_pig 發表於 18-10-23 15:54
冇乜唔舒服應該冇嘢嘅
覺得塊面好熱,好攰好想瞓。
盧大力
|

其實我覺得你去睇一睇中醫,問你平身係乜體質,我有讀ERB中醫穴位推拿班,其中有一位中醫講:你首先要知道自己係乜體質,先可以知道你要補D乜,有D人話自己虛不受補,其實係補錯左,所以會越補越差。

睇一睇中醫會好D,中醫理論人分九個型 每一種補身也不同的,

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
牛牛牛牛
|
sawanaca 發表於 18-10-23 16:01
覺得塊面好熱,好攰好想瞓。

比我就唔敢再飲,唔想倒或者雪去冰格等到入冬先煲返嚟飲
盧大力
|

這網站會問你62條問題,再分析你是那種體質,會教你應該補甚麼,同埋平時生活要注意甚麼

我剛剛測試過,很準

http://www.huofar.com/tizhi/