第二胎,有排預產期已驚定

kawainnn
|
生左第一胎,經歷過個種痛,真係好驚,有時夜晚訓教一諗到個刻就驚到訓唔著。第一胎打左止痛針好快就生得所以到 縫針無感覺唔知係咪因爲打左止痛針,所以好驚第二胎無咁順利,因為第一胎有笑氣同止痛針都痛到我叫救命,陣痛又痛成十幾個鍾先開得1,2度。
生第二胎比第一胎痛?
第一胎有打止痛針,想問第二胎係咪都一樣可打?政府醫院的

candice0088
|
可以打止痛。但你記得到時一早同姑娘講同埋多d 提個姑娘。我第二胎係個姑娘知我好痛佢仲講:你第二胎應該頂得順啦?唔洗打止痛無痛啦?!

最終我都無打任何止痛針。我實際用左9分鐘就生左第二胎,而且可能bb 都唔算大隻,好易生。
alice1117
|
我第一胎冇打無痛,忍痛9個鐘順產,都係政府生。D人話第二胎唔會比笑氣,但係我唔想打無痛,希望第二胎生得快D,陣痛個下真係諗下都驚
suki-c
|
alice1117 發表於 18-10-23 19:40
我第一胎冇打無痛,忍痛9個鐘順產,都係政府生。D人話第二胎唔會比笑氣,但係我唔想打無痛,希望第二胎生得 ...

我27號預產期第2胎,真心真係驚過第一胎!
EstrellaDamm
|
kawainnn 發表於 18-10-23 15:51
生左第一胎,經歷過個種痛,真係好驚,有時夜晚訓教一諗到個刻就驚到訓唔著。第一胎打左止痛針好快就生得所 ...

我又唔覺第二胎驚啲,反而因為有第一胎經驗,第二胎真係處理得好啲。呼吸法、笑氣、放鬆法都用得正確,好有幫助。
alice1117
|
suki-c 發表於 18-10-24 10:53

加油呀,生之前行多D,坐下瑜伽波都有幫助
newspaperhang
|
第一胎生左兩日,仲要打埋無痛,到生果時要停藥生、痛到係產房發癲所以依加第二胎好驚
alice1117
|
newspaperhang 發表於 18-10-25 07:56
第一胎生左兩日,仲要打埋無痛,到生果時要停藥生、痛到係產房發癲所以依加第二胎好驚: ...

兩日咪痛左好耐囉
newspaperhang
|
alice1117 發表於 18-10-25 10:26
兩日咪痛左好耐囉

打左無痛先有得訓一陣醫生仲話再生唔到要開刀,嚇到我呢
flyer2003
|
suki-c 發表於 18-10-24 10:53

第二胎舒服好多,有乜好驚?開開心心享受埋懷孕的最後階段吧!遲d會miss
珍惜眼前
|

有經驗反而仲驚 我9/9生完第一胎都已經唔係好記得點痛法臨生前 可能我痛既時間十分短

joetreemo
|
剛剛生完。

第一胎痛左好耐,入產房8小時先B. 聞笑氣都聞左3樽。
第二胎都知道邊隻痛係堅,邊隻痛係流料。安心啲。
不過到真正入到產房,先問自己點解生B咁辛苦都仲要生。 一心諗住聞氣。 點知姑娘話已經生得,無得聞。 20分鐘就生左。 痛就痛啲,不過產程快,爽好多。 而且無接受過任何藥物麻醉,產後個人精神好多。
朱余媽媽
|
回覆 joetreemo 的帖子

我都係第二胎,31號就預產期,反而有經驗愈驚。因為知道將會痛到癲,上胎打左無痛,今胎希望用到止痛針,笑氣就唔想用,負作用太勁,同埋聞左對於我都係無用,
cookingbaby
|
聽人講話第二胎好快手嘅,所以寶寶媽放寬心D。
cindylaw4
|
朱余媽媽 發表於 18-10-27 04:09
回覆 joetreemo 的帖子

我都係第二胎,31號就預產期,反而有經驗愈驚。因為知道將會痛到癲,上胎打左無痛 ...

請問
無痛同點嫁?
止痛針打係咩位置?