想買個全新鋼琴比仔學琴

peacefulsea
|
請教大家屋企買了什麼牌子與型號的鋼琴?
maccacaca
|
初學就買全新?
蝴蝶so
|
如果jm屋企有位又有錢既話就無咩所謂
TinyTomato
|
預算多少?
三角琴定直身琴?
真鋼琴定數碼琴 ?
peacefulsea
|
TinyTomato 發表於 18-10-23 16:26
預算多少?
三角琴定直身琴?
真鋼琴定數碼琴 ?

想買真既鋼琴 6-8萬內 除了yamaha和kawai有什麼選擇呢 可以買到歐洲琴嗎?
peacefulsea
|
maccacaca 發表於 18-10-23 16:21
初學就買全新?

我知... 但係二手好難買 鋼琴好講究保養..
TinyTomato
|

Yamaha U1 SH2

peacefulsea 發表於 18-10-23 17:00
想買真既鋼琴 6-8萬內 除了yamaha和kawai有什麼選擇呢 可以買到歐洲琴嗎?

crystal媽咪
|
peacefulsea 發表於 18-10-23 16:17

我當年係 Yamaha ,不過二手買,琴行買嘅
cuccw
|

推介Yamaha U1. 全新最好,二手有很多奸商改年份。
Poyau
|
全新可考慮Yamaha U1/U3
但一手價可買二手U5 音色絶對在U3之上
Poyau
|
peacefulsea 發表於 18-10-23 17:00

歐洲琴比較貴 氣候不同較難保養
當然有人欣賞歐洲琴嘅音色而購買
可以去琴行聽吓喜歡日本定歐洲音色
大力大力
|
不要那麼衝動,因為很多人的鋼琴放在家裏, 慢慢變成了巨型裝飾~
peacefulsea
|
Poyau 發表於 18-10-23 21:25
全新可考慮Yamaha U1/U3
但一手價可買二手U5 音色絶對在U3之上

很好奇為何大家都選yamaha? yamaha的音比較實 我反而覺得kawai的音色較為通透 (用入門款來比)

柏斯有wilh steinberg 大家覺得如何?
sangria
|
Poyau 發表於 18-10-23 21:32
歐洲琴比較貴 氣候不同較難保養
當然有人欣賞歐洲琴嘅音色而購買
可以去琴行聽吓喜歡日本定歐洲音色

同意。所以難怪U1 受香港人歡迎
Poyau    發表於 18-10-24 10:05
phibow
|
peacefulsea 發表於 18-10-23 17:03
我知... 但係二手好難買 鋼琴好講究保養..

https://m.facebook.com/pianorecycle/
呢個係盲人輔導協會攪,收回別人送到的鋼琴,再由盲人調音師去tune琴,再買出。,雖然收回是不用錢,但要求很高,都是經過檢驗才收。你可以去看看
Poyau    發表於 18-10-24 10:06
knifesheep    發表於 18-10-24 10:03
peacefulsea
|
phibow 發表於 18-10-23 21:49
https://m.facebook.com/pianorecycle/
呢個係盲人輔導協會攪,收回別人送到的鋼琴,再由盲人調音師去tune ...

Thank you :)
cytjulia
|
初學不如租個琴一年半載試下先啦
callmebabe
|
peacefulsea 發表於 18-10-23 16:17

kawai
JoanC
|
如果真係有米有位唔志在,咁無所謂。不過小朋友初學,係咪睇下佢真係對鋼琴有興趣先買呢?可能其實佢天份係其他樂器呢?
pat2331
|
phibow 發表於 18-10-23 21:49
呢個係盲人輔導協會攪,收回別人送到的鋼琴,再由盲人調音師去tune ...