請問有關坐輪椅

Jin0708
|
請問坐輪椅是否要訂特別位定點架?
同埋洗腎要洗肚水運去目的地要點辦?
唔該哂
novoma
|
Jin0708 發表於 18-10-23 16:31
請問坐輪椅是否要訂特別位定點架?同埋洗腎要洗肚水運去目的地要點辦?唔該哂
大部分航機有 Priority Seat, 通常係接近通道的那幾排座位, 可以打電話去航空公司預留.

自家的輪椅會寄倉, 用航空公司 / 機場提供的輪椅送客人上機, 部分就一直使用自家輪椅, 直至上機前, 才在閘口寄倉, 改用提供的進入機內, 視乎當時的安排.

洗肚水不是受管制物品, 普通寄倉就可以.
Jin0708
|
novoma 發表於 18-10-23 17:10
大部分航機有 Priority Seat, 通常係接近通道的那幾排座位, 可以打電話去航空公司預留.

自家的輪椅會寄倉, ...

唔該哂,
咁訂機票可以買普通機票就可嗎?

novoma
|
Jin0708 發表於 18-10-23 17:17
唔該哂,咁訂機票可以買普通機票就可嗎?
有 $$ 就買商務, 窮鬼如我就買普通機票.
例如惡晒航空, 這些 P 座位 都是預留給有需要人仕 (及同行者), 出左機票就可以打電話去票務部拿位.

Jin0708
|
novoma 發表於 18-10-23 17:35
例如惡晒航空, 這些 P 座位 都是預留給有需要人仕 (及同行者), 出 ...

明白哂。唔該哂
wcpcelia    發表於 18-10-24 10:15
|
novoma 發表於 18-10-23 17:35
例如惡晒航空, 這些 P 座位 都是預留給有需要人仕 (及同行者), 出 ...

勁人
sunshine0613
|
Jin0708 發表於 18-10-23 16:31
請問坐輪椅是否要訂特別位定點架?
同埋洗腎要洗肚水運去目的地要點辦?
唔該哂

我在youtube睇片,完全依賴輪椅♿️的人過安檢及上飛機都好麻煩。

rnchan
|
sunshine0613 發表於 18-11-2 19:59
我在 youtube 睇片, 完全依賴輪椅的人過安檢及上飛機都好麻煩 ...
這些說話冇乜意思, 對事情冇幫助, 我都知阿媽係女人.
|
rnchan 發表於 18-11-2 21:38
這些說話冇乜意思, 對事情冇幫助, 我都知阿媽係女人.

如果你家有下身癱瘓要用輪椅的家人,你會發現我番說話不是沒有意思。
rnchan
|
sunshine0613 發表於 18-11-2 22:23
如果你家有下身癱瘓要用輪椅的家人,你會發現我番說話不是沒有意思。
每個人都有自己想法, 你如果覺得某些家人係拖累自己, 不想花太多心思照顧他們, 完全可以理解, 沒有問題.

但另一邊廂, 有些人從不以此為負累, 這份心意及承擔, 你又何必潑泠水 ?
|
rnchan 發表於 18-11-2 22:51
每個人都有自己想法, 你如果覺得某些家人係拖累自己, 不想花太多心思照顧他們, 完全可以理解, 沒有問題.

...

我出發點不是潑冷水。
是感摡提醒有一些事情往往被忽略(因為未經歷過,跟本真是唔會想到要考慮)。是下半身截癱者自己講他非常極之不想坐飛機,是非常不愉快丶不適的經歷。這名下半身截癱者重要是平日可以單獨照顧自己起居飲食丶自己揸車丶自己坐車的人。
如果當事人願意,當然無問題。
多一個information, 多考慮一下細節點,又會有乜損失呢?

花花大姐
|
家人(兒童是全癱人士)去到機倉門口要抱入去坐,出來又要等其他人先離開才運到輪椅坐番落去,但上次體驗都值得既。
Charlotte_mom
|
早幾星期在自由版有個帖,係果位jm嘅朋友,去到機場checkin至發現原來患病嘅小朋友,坐飛機需要使用指定型號安全帶,而當事人無準備,事前亦無同航空公司溝通過,所以有無得借亦唔知。最後上唔到機好掃興

咩情況至需要咁呢?唔知道,但係事實係會有機會需要特別設備。最好先同航空公司了解一下

我相信樓上jm亦係咁意思。當輪椅人士欠缺活動自理能力時,要考慮嘅唔係幾時收車幾時寄車咁簡單