各位媽媽覺唔覺得餵唔餵到母乳好睇天意?

liurekanan
|
身邊好多朋友都有陪月, 不過最終都係唔夠母乳,最後都係食奶粉,各位媽媽覺唔覺得餵唔餵到母乳, 一半係自己努力, 一半好睇天意?
Chanloklok
|
我身邊可以餵到全母乳既媽媽都唔多, 唯有努力D比BB埋身吸多D, 聽講一出世就要多D埋身吸, 有需求至有奶量
Sallylamy
|
我個仔之前係港怡出世, 住院期間已經有催乳師教點上奶同餵奶,真係好有幫助! 陪月都唔係個個識催乳架
emmmacyk
|
係呀,我就係窮媽
飲哂湯水,勁泵,都唔夠阿仔食,勉強餵到5個月就算
RubyYu07
|
唔係天意,我覺得係個人體質。有D媽咪天生乳腺豐富,自然多奶產。不過後天都要多比bb啜。
JemKK
|
我有朋友出去搵過催乳護士,收費好似差唔多成千蚊一個鐘, 仲要唔係1,2次就得
我要做媽媽
|
冇錯,系個人體質,其實唔需要太在意架,實在無奶水就餵奶粉喇
發達喇
|
同意,我覺得母乳呢方面自己盡左力就已經好好,就算餵唔到都唔洗太自責
奶粉bb都可以健健康康
珍惜眼前
|
都係架,有努力唔代表都有豐富收獲,不過又唔洗比壓力自己,餵到幾多就幾多,唔夠就補奶粉
newspaperhang
|
唔覺
咁未有奶粉之前,咪餓c 好多人非洲或者落後國家,無奶粉咁點
lychan365
|

5%運氣
5%體質
20%技巧
20%產前做足準備功夫
50%堅強意志毅力

kwokmanching
|
其實母親乳房就好似間工廠咁,多勞多得
Chanloklok
|
kwokmanching 發表於 18-10-24 22:31
其實母親乳房就好似間工廠咁,多勞多得
對, 一出世已經本身識埋身食, 多勞多得, 大人同BB都要掌握個技巧同努力多D,好多時都事半功倍

邱優
|

我係全人奶媽,半泵半埋身,我覺得最緊要休息夠,每日飲14杯水以上,個人心景要開心(我試過同c6嘈交後奶量小左-.-),埋多d身都有幫助。
做全人奶路好難行,我中途好想放棄,好彩意志堅定。依加個仔五個月了
EstrellaDamm
|
liurekanan 發表於 18-10-23 16:35
身邊好多朋友都有陪月, 不過最終都係唔夠母乳,最後都係食奶粉,各位媽媽覺唔覺得餵唔餵到母乳, 一半係自己努 ...

努力當然不可少,但好多時係媽媽自己或身邊人好多錯誤觀念,出咗問題又未必及時搵啱人幫,導致誤咗機會,或令自己行咗冤枉路。自己準備唔充足,搞到意志唔堅定嘅都唔少。我覺得天意反而係好少數 (否則人類早絕種了)。

有時陪月正正係誤事嗰個!唔多陪月真正支持母乳而又有正確母乳知識(但我唔係指咩催乳喎)。

我自己兩個全人奶。
KILW
|
newspaperhang 發表於 18-10-24 20:36
唔覺
咁未有奶粉之前,咪餓c 好多人非洲或者落後國家,無奶粉咁點
...

佢地如果餵唔到,係個b死埋你都唔會知啫。正如古時無開刀,個個要順產,唔係個個都順產到一樣。
我自己係去到食咩上奶定退奶野都無分別,日日維持相同嘅低奶量反而朋友一啖都無餵過就天然咁谷奶多到漏。所以,努力同先天身體嘅本錢都好重要。
littletutor
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-25 11:41
努力當然不可少,但好多時係媽媽自己或身邊人好多錯誤觀念,出咗問題又未必及時搵啱人幫,導致誤咗機會, ...

我個陪月同我講塞個bb個頭埋去就會食喇,咁易就好喇。第一胎就係聽陪月講補奶粉搞到錯過上奶黃金機會。今次第二胎唔理人講乜,自己密密餵密密泵,暫時都做到全人奶。我覺得勤力好重要,第一胎都唔係全人奶,但堅持勤力都餵到15個月大。
Emememilyly
|
liurekanan 發表於 18-10-23 16:35
身邊好多朋友都有陪月, 不過最終都係唔夠母乳,最後都係食奶粉,各位媽媽覺唔覺得餵唔餵到母乳, 一半係自己努 ...

唔覺得係天意,7成係靠努力,其餘睇你技巧、身體狀況、遇到問題識唔識處理,好多媽媽唔夠奶就補奶粉,或者聽d人亂講,根本搵唔岩方法。

Carmen8080
|
生左兩日個胸完全無反應 懷孕嗰陣時又無升cup 睇怕餵唔到
EstrellaDamm
|
Carmen8080 發表於 18-10-27 11:29
生左兩日個胸完全無反應 懷孕嗰陣時又無升cup 睇怕餵唔到

正常係靠生完埋身,唔係睇懷孕時有冇升級。第一胎有可能要兩三日上奶,但未上奶都要埋身㗎。