懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

受到警告

伯爵府

liurekanan 發表於 18-10-23 16:35
身邊好多朋友都有陪月, 不過最終都係唔夠母乳,最後都係食奶粉,各位媽媽覺唔覺得餵唔餵到母乳, 一半係自己努 ...

我覺得奶量呢樣野都好睇先天條件,可能多多少少都有些遺傳因素,我都係點追都窮,自然就唔會再強迫自己全人奶,人奶就變成了甜品了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

lychan365 發表於 18-10-24 20:54
5%運氣
5%體質
20%技巧

同意意志力最緊要
我真係頂唔順
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

ipcs 發表於 18-10-27 14:20
我覺得奶量呢樣野都好睇先天條件,可能多多少少都有些遺傳因素,我都係點追都窮,自然就唔會再強迫自己全 ...

我都唔知邊度出錯,我諗我都算係窮媽,而家都係半奶粉,我諗佢而家都有飲到人奶,雖然唔係全人奶但都好過無啦,唔多唔少都有抗體吧我都唔想逼自己了

大事化小, 小事化毛.........

子爵府

回覆樓主:

我覺得係,就算有奶仲要睇bb肯唔肯埋身

複式洋房

Sallylamy 發表於 18-10-24 15:27
我個仔之前係港怡出世, 住院期間已經有催乳師教點上奶同餵奶,真係好有幫助! 陪月都唔係個個識催乳架 ...

你好呀!請問入院有乜需要自己帶?
我1月生,網上資料唔多!
tks

男爵府

身邊好多朋友都有陪月, 不過最終都係唔夠母乳,最後都係食奶粉,各位媽媽覺唔覺得餵唔餵到母乳, 一半係自己努 ...

无论点 一定要比宝宝食 相信自己 尽力就好

男爵府

pigpiglamlam 發表於 18-10-27 15:50
我覺得係,就算有奶仲要睇bb肯唔肯埋身

如果无接触过奶瓶既宝宝一般都会埋身噶

子爵府

bchuma 發表於 18-10-27 23:35

我大仔就係個例外…

複式洋房

回覆樓主:

人人體質唔同,乳頭都有突有扁啦。
餵到的咪覺得一定有埋身就得。

古時冇奶粉都有奶媽啦,唔好咩都一刀切話冇理由唔得,會逼死人的。

別墅

Agree. 其實在外國唔夠母乳是好平常⋯⋯沒有陪月,沒有工人,好多媽媽都放棄,食奶粉爸爸幫到手....

大宅

bchuma 發表於 18-10-27 23:35

我個仔奶樽同埋身都得

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

newspaperhang 發表於 18-10-24 20:36
唔覺
咁未有奶粉之前,咪餓c 好多人非洲或者落後國家,無奶粉咁點
...

我引用返自己黎回覆。
其實真正天生無奶既媽媽,一百個入面只有一兩個,而大家留意下,好多時候呢d 媽媽都集中係自己身邊,好多人都話自己無奶、唔夠奶。
我都係一個人奶媽,餵到兩歲三個月,有左第二胎流啡先無奈暫停,識得好多人奶媽媽,大家共通點就係信自己同堅持,遇到問題(例如覺得唔夠奶)主動去問有經驗既人。
唔係想同大家爭議,只係唔想一d 新手媽媽見到呢d post 而驚同擔心,bk 有好多新手媽媽會上黎睇上黎學野,而當中未必所有資料都係100%準確,希望新手媽媽多d 去問。我亦唔否認,如果真係嘗試左餵母乳而真係無,咁餵奶粉都係幫到手。

男爵府

pigpiglamlam 發表於 18-10-27 23:37
我大仔就係個例外…

所以我講一般都會咯。無講絕對會嘛

男爵府

邱優 發表於 18-10-28 01:53
我個仔奶樽同埋身都得

一般係咁,都有好多例外嘠。其實我個女都得,不過係奶樽飲水

首頁

尾頁

跳至