懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

痴線,我18年前做過手術。
宜家想買份保險保障BB,佢要求我做一d孕婦唔做得既腹腔檢查,個化驗所直接回覆佢地唔做得。
驗左一輪其他野,話我未能提供18年前既手術化驗,及未能提交腹腔檢查所以唔受保。。
最好笑係佢份保險一定要17週以上既孕婦先買得。。但又要我提供一份有左唔做得既報告。

JD930    發表於 18-10-24 11:36

男爵府

ccy8684 發表於 18-10-23 16:38
宜家想買份保險保障BB,佢要求我做一d孕婦唔做得既腹腔檢查,個化驗所直接回覆佢 ...

點解要陀緊BB個陣買保險?出世後買會貴D嗎?

洋房

kaman0617 發表於 18-10-23 17:09
點解要陀緊BB個陣買保險?出世後買會貴D嗎?

係保障BB一出世有咩問題或懷孕期間有咩意外。
touch wood 有乜醫療失誤或天生病痛都有個保障

好彩我一早另外買左份保障個女,唔係靠晒死人AXA

男爵府

ccy8684 發表於 18-10-23 17:13
係保障BB一出世有咩問題或懷孕期間有咩意外。
touch wood 有乜醫療失誤或天生病痛都有個保障

哦⋯咁保費都應該唔平!

洋房

kaman0617 發表於 18-10-23 17:18
哦⋯咁保費都應該唔平!

最平5千幾。。除番開係貴嫁。。
因為佢17週先俾submit..我搞到宜家20週先話唔得。。。
佢雖然可以係bb出世後張2千到用黎買普通保險俾BB..但佢地普通醫療保險compare其他公司又唔好wor..
所以5千幾蚊到係for 3個多月咋

大宅

回覆樓主:

我比較喜歡FWD多d,保既野全面d!

洋房

suki-c 發表於 18-10-24 10:51
我比較喜歡FWD多d,保既野全面d!

佢地都有孕婦保?

大宅

ccy8684 發表於 18-10-24 10:58
佢地都有孕婦保?

我諗住產後買,產前無諗!

別墅

ccy8684 發表於 18-10-23 16:38
宜家想買份保險保障BB,佢要求我做一d孕婦唔做得既腹腔檢查,個化驗所直接回覆佢 ...

開頭個經紀係咁sell我話個plan雖然懷孕分娩唔包,但連張醫療卡包產前婦科檢查,但個醫生list要買左先俾得我睇,又話cover好多醫生。又話我睇開個醫生唔喺list都可以claim番。最後根本係淨可以睇佢個list d醫生,仲要張card只包診金,照ultrasound同藥全部另計,佢d婦產科醫生妳打上google search 幾乎9成比人劣評。
終於佢張list有個我睇開既家庭科醫生,我就去驗孕攞紙去政府醫院排期。最後個醫生話同懷孕有關普通科連診金同信$都唔包,連驗孕棒盛惠$550。
之後個經紀知我有左又sell我個bb保險。
真係問清楚先好買。妳事後追問番佢地d時間都係cost

洋房

scmying2 發表於 18-10-24 12:14
要小心佢哋某d經紀
開頭係咁sell我話個plan雖然懷孕分娩唔包,但連張醫療卡包產前婦科檢查,但個醫生list ...

無啦…我都無可能提供到18年前化驗報告。
買到當多個保險,買唔到就算。
不過係嬲佢地無理要求。
懷孕17週先買得,又要人做孕婦唔做得既檢查。。痴線

首頁

尾頁

跳至