由深圳火車站去廣州

20150618bb
|
是否有分火車種類[動車][普通火車]又大約收費幾錢?
ayi1
|
20150618bb 發表於 18-10-23 17:01
是否有分火車種類[動車][普通火車]又大約收費幾錢?

一過關直行幾分鐘就到和諧號火車直接到廣州東站(市區天河區,唔係南站呢啲荒郊野嶺),你買二等座(¥79.5)就夠啦,除非開公數就買一等座,舒服啲啲。
李露眉
|
係答`和諧號,
一過關,行到篤..轉左.就買飛,

去廣州東站啦.
jasmineoj
|
和諧號咁平㗎咩,莫非我以前一直都係搭一等座?
maggkiki
|
羅湖過深圳搭和諧號,大約100港紙,一小時到達廣州東站。
ayi1
|
jasmineoj 發表於 18-10-23 17:35
和諧號咁平㗎咩,莫非我以前一直都係搭一等座?

一等座都係¥99.5貴¥20咋。其實同二等座區別唔大,係個位闊啲,車廂唔準人企同有人查票啫。
jasmineoj
|
ayi1 發表於 18-10-23 18:14
一等座都係¥99.5貴¥20咋。其實同二等座區別唔大,係個位闊啲,車廂唔準人企同有人查票啫。
...
我淨係記得有雞髀食...

20150618bb
|
ayi1 發表於 18-10-23 17:15
一過關直行幾分鐘就到和諧號火車直接到廣州東站(市區天河區,唔係南站呢啲荒郊野嶺),你買二等座(¥79. ...

20150618bb
|
jasmineoj 發表於 18-10-23 18:21
我淨係記得有雞髀食...
送?
Amy1974
|
回覆 20150618bb 的帖子

依家嘅普通火車咪就係動車咯?

如果要坐高鐵去廣州,可以係香港坐,慳番啲時間。
jasmineoj
|
20150618bb 發表於 18-10-23 18:40
送?

買呀…
但見到隔離好好食咁就會買埋一份
oran04
|
坐k車只要23.5
lyh80115
|
11月30日前,用銀聯信用卡閃付拍卡入閘平10蚊,¥69.5;用銀聯手機閃付更加係平¥20,¥59.5搞掂

我媽經常返廣州都係拍銀聯卡,唔洗買票勁方便。最近見只扣69.5有啲奇怪,搵返資料原來有優惠。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
andyman
|
oran04 發表於 18-10-23 19:16
坐k車只要23.5
其實都唔係慢好多, 都係講緊半個鐘。
andyman
|
mandy952
|
lyh80115 發表於 18-10-23 21:10
11月30日前,用銀聯信用卡閃付拍卡入閘平10蚊,¥69.5;用銀聯手機閃付更加係平¥20,¥59.5搞掂 ...

櫃位買可以拍銀聯卡嗎?
平平常常
|
lyh80115 發表於 18-10-23 21:10
11月30日前,用銀聯信用卡閃付拍卡入閘平10蚊,¥69.5;用銀聯手機閃付更加係平¥20,¥59.5搞掂 ...

是否用綁了建行提款卡的ApplePay也可以有這個優惠?優惠是否港深鐵路沿線都可以?例如東莞之類?

不明白啊,進車站安檢不是要看證件和車票的嗎?

又,提醒一下,現在是廣交會期間,去廣州的火車票可能會緊張一些。最好提早買票。
平平常常
|
oran04 發表於 18-10-23 19:16
坐k車只要23.5

呵,車程接近2個小時。
視乎要時間還是金錢。
lyh80115
|
mandy952 發表於 18-10-23 21:28
櫃位買可以拍銀聯卡嗎?

試過可以用銀聯卡買
mandy952