有無JM由喜歡煮飯,到唔想再煮?就係因為呢個人

Hehehahahohoho
|
開頭,我99對我都好客氣
我都好客氣
佢又做下家務,都唔會點我做
我會煮下飯,開頭佢都會讚下
我都好接受意見,因為想改進自己廚藝

可惜,日子耐左,
加上番工放工travelling 的時間又長左,
番到屋企煮都夜
但每餐99都要好似open rice咁評價我
我都有壓力
佢好食會讚,唔好會比意見
我開始覺得好煩
辛苦煮完一餐咪安靜食左佢
可能我已經無心機應酬佢

有時唔喜歡食/ 覺得唔好食
咬兩啖就唔食
大佬呀!阿媽教落做人要珍惜食物
好一餐唔好又一餐
有得食就感恩啦

我同c6都辛苦搵錢番來開飯架
我地一粒米都唔願意浪費

以前我日日都會好有心思咁諗菜式
我宜家唔係好想煮了....

又夠鐘煮飯了
bac1234
|
以前同99住
佢唔係日日係屋企果種99, 但每次佢出街食飯果日
就會問「洗唔洗幫你地買定野煮飯啊」

我同C6講了我唔想煮, 唔係因為我唔識煮
而係我本身煮野就唔叻, C6好好, 我煮咩黑暗料理佢都食
但99叫我煮, 係要我煮晒俾全家食, 包括佢地返工帶飯的飯盒
好似煮盤菜咁大盤都唔夠食, 我自問廚藝真係唔得
同埋真係唔想煮咁大份量, 仲要62係傳統人,
(補充, 當年我仲未入門)
一定要有魚, 要煮中餐
我想整下意粉果D都唔得
初初唔知軍情, 99叫又唔好意思拒絕
點知佢就變左理所當然, 所以我透過C6把口, 拒絕唔再煮
但99就有日日自動洗清記憶功能
C6講左唔再煮, 但佢都仲係會問, 「聽晚洗唔洗幫你地煮唔煮飯啊」
我心諗, 你出街OK, 咪各自食
同埋咩叫「你地?」從頭到尾都係我一個人煮, 煮完仲要洗
大家知唔知有種叫99精神,
佢問, C6答唔煮, 如是者一個星期兩個星期.......通氣的人(我99話自己好通氣)
都應該明白再問, 應該答案都係一樣----唔煮
我都覺得好煩, 都有因為呢件事發過C6脾氣, 我話唔煮就唔煮, 點解隔日問一次
之後C6可能有再認真同佢講, 總知佢有再同99講過, 唔會煮, 唔洗問
但99依然繼續會問, 我無誇張佢足足問一年有多
Chickentailbun
|
回覆 Hehehahahohoho 的帖子

佢好大年紀?點解會係你煮飯??

我哋"啲後生"煮嘢食唔啱長輩口味喎﹗
Chickentailbun
|
我好喜歡煮飯,但係而家都唔想再煮。
都係因為生活和99

生活不外乎照顧bb、反工做家務累,其次就因為99的特殊風味令到我老公以為佢果啲先係好味,所以我煮果啲就叫唔好味﹗

例如,佢老母親會將啲肉餅削到好似肉蓉咁,即係起晒膠,應該叫肉膠,多過肉餅,然後加大量榨菜蒸。
永遠到大量醃菜的煮肉,大約係5比1咁煮,係極重口味。

煲湯乜都落蜜棗,煲一煲水。
花膠湯就花膠切絲,落好多薑,煲到好似薑水咁。

總知十萬個暗黑,但係老公就覺得好食,佢老母親更不斷迫我食。
我而家煮返啲正常飯餸就係唔好食。
咁樣過左十年,你覺得我仲想唔想煮。
heidys
|
無謂獻醜,極少煮。
遺憾將令仔覺得"阿媽無煮過飯我食"。
但我煮邊有嫲嫲咁好食
mini1204
|
吾想煮咪出街食
不過自己食左阿媽飯幾十年覺得佢煮先好食一D吾出奇
Siuchoi
|

唔洗煮飯方法:

1) 話報左班, 二四六返學~ 一三五OT, 星期日去街~

2) 扮手痛, 睇下跌打, 呼下藥, 搵紗布扎住隻右手~

|
mini1204 發表於 18-10-26 03:36
吾想煮咪出街食
不過自己食左阿媽飯幾十年覺得佢煮先好食一D吾出奇

因為想慳錢,所以會煮
咁煮唔通唔煮埋佢果份?
|
Siuchoi 發表於 18-10-26 12:46

唔洗煮飯方法:

我想番屋企直接訓覺唔煮
因為好累
但佢又問呢問撈
mini1204
|
Hehehahahohoho 發表於 18-10-26 19:16
因為想慳錢,所以會煮
咁煮唔通唔煮埋佢果份?

一星期煮少兩日等自己抖下
Siuchoi
|

想煮就煮,唔想既就早D同老人家講話這段時間公司好忙,身體好攰,煮唔到飯,叫佢地自己搞掂!你自己放工就在外邊食,食完便回家休息~~
其實,冇人會逼到你自己,一直逼自己,係你自己~~ 可否改變,都係睇自己夠唔夠強硬~

番薯仔媽媽
|
我,本身中意煮
但數字人霸住煮,仲要餐餐蒸剩送。。
依家唔煮了留番自己廚具,日後搬出去再煮
Yukyuk
|
番薯仔媽媽 發表於 18-10-27 07:42
我,本身中意煮
但數字人霸住煮,仲要餐餐蒸剩送。。
依家唔煮了留番自己廚具,日後搬出去再煮 ...

數字人:有分男同埋女