自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

幸福花 發表於 18-10-23 20:53
以前成間公司得我一個普通話好小小,好多時接待台灣客!而家成間公司一大半都講普通話! ...

台灣人聽唔明普通話的,佢哋講嘅佢國語。兩者原來係唔同架。

伯爵府

D..D 發表於 18-10-23 20:13
中學生有外傭姐姐接放學

平民區中小學幼稚園生,傾計都係普通話

全部都好認同

esp 中小學幼稚園的 講的都係普通話
真係以為返左大陸

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-23 22:32

我女幼稚園,去學普通話

oh no…………

不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆 馬爾太 的帖子

國語普通話唔係問題!溝通到就OK!唔同但唔係差别好大!

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 18-10-23 20:27
以前成績差嘅先去補習,依家考第一嘅都要去。
以前上幼稚園前唔洗一定識英文同普通話,依家一定冇可能。
以 ...

吓,上幼稚園前要識英文普通話?邊係呀,唔洗識喎!
另外樓主話2,3歲補習?

水晶宮

Flovena 發表於 18-10-23 21:52
我反而覺得佔中後, 人有對立:非黃即藍,非藍即黃。
有時唔一定每每都支持/反對政府。不同事情都可以有不 ...

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

以前去旅行 會去唔同地方。 但現在既人只會集中 韓國 日本 台灣 呢幾個地無限loop

男爵府

以前教尊師重導,而家有咩唔滿意就遊行、反對

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

佐敦道、彌敦道一帶,入夜後靜咗好多,不像以前那樣,半夜十二點也有很多遊人。

以前自由行購買目標是「珠寶黃金首飾、名貴手錶、燕窩、蟲草」,
現在自由行購買目標是「零食、即食麵、家庭藥物、藥油」「牛黃丸、雙飛人」「奶粉、紙尿片」

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 18-10-23 22:59
oh no…………

其實小朋友就唔慘嘅,係俾d父母舞黎舞去啫
學你話齋我唔覺佢地聽得明囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-24 00:01
其實小朋友就唔慘嘅,係俾d父母舞黎舞去啫
學你話齋我唔覺佢地聽得明囉
...

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

she007 發表於 18-10-23 23:09
吓,上幼稚園前要識英文普通話?邊係呀,唔洗識喎!
另外樓主話2,3歲補習?

我有朋友個仔3歲就補習,千真萬確

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

babyco 發表於 18-10-23 22:40
多左好多歪理王算唔算?
又多左好多公審人 ,反被公審
係囉,有部手機就係法官
郁D就舉手機咇哩吧喇

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 she007 的帖子

打錯,係上幼稚園,小學前。
但 2、3 歲就補習,係真有其事,因為我有教幾個 K1 英文。佢地 d 英文真係叻過我剛讀小一果陣。

男爵府

回覆樓主:

行路變右上左落,成鬼日被撞 仲要好似我唔啱咁

珍珠宮

王國教室勳章

多人到無地方去

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前公園遊樂場平日好多小朋友玩, 現在平日真係無乜小學生去玩, 只有返KG的.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Ashleycorina 發表於 18-10-24 10:43
多人到無地方去

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-23 20:49
以前撩完功課,出街同隔離屋細路周街蒲到食飯至返屋企(公屋盛行響全朵:xxx返黎食飯!),鄰居間守望相助
...

我細過住鄉村,每到食飯時間我阿婆就用客家話大叫「食飯囉」,我聞聲就會仆番去

用戶要求終止服務

bbc2018 發表於 18-10-23 19:40
以前是5,6歲才上補習班或私補,現在見到2,3歳已開始。
以前是老人家幫手湊小朋友,今早在餐廳見到麻麻要 ...

我見過一歲人仔去上playgroup.....其實真係唔知佢學啲乜

首頁

尾頁

跳至