惡露清唔曬

beckyman
|
生完個幾月,本身啲惡露都清得差唔多仲有少少黃色分泌,之後去左睇中醫調理身體,飲左一日啲惡露突然多左,仲變返血,我睇返啲中藥入面原來有當歸,大家有冇經驗或姐知唔知啲惡露之後會唔會清得曬,好擔心牙
asukav6
|
飲阿膠會有效,我成個月都係清極唔晒,一飲即乾淨!
beckyman
|
asukav6 發表於 18-10-24 08:55
飲阿膠會有效,我成個月都係清極唔晒,一飲即乾淨!

但我本身差唔多清曬,而家突然多返咁多,有冇用架
asukav6
|
beckyman 發表於 18-10-24 09:19
但我本身差唔多清曬,而家突然多返咁多,有冇用架

阿膠係止血,有用架,多用於惡露反復唔清的情況
beckyman
|
asukav6 發表於 18-10-24 09:30
阿膠係止血,有用架,多用於惡露反復唔清的情況

我睇多幾日,如果仲係咁多真係要試下,唔該曬您
RubyYu07
|
當歸肯定了,食左會多惡露。正如人地話,M未清完唔好食當歸
beckyman
|
RubyYu07 發表於 18-10-24 22:01

我都好後悔,而定每日好似黎m 咁,我驚流血不止,但得見自己啲面色又冇乜野
RubyYu07
|
馬上停飲就可以了?現在仲有流血?
beckyman
|
RubyYu07 發表於 18-10-25 15:05
馬上停飲就可以了?現在仲有流血?

佢係藥粉黎既,一日飲2次,我飲左一日半即係3包,到第二日夜晚就黎料,而家第3日喇,我問陪月,佢話有可能係月經,叫我睇多幾日先
RubyYu07
|
beckyman 發表於 18-10-25 15:20
佢係藥粉黎既,一日飲2次,我飲左一日半即係3包,到第二日夜晚就黎料,而家第3日喇,我問陪月,佢話有可能 ...

有可能係月經。如果惡露未清都唔會咁大量。
beckyman
|
RubyYu07 發表於 18-10-25 15:43
有可能係月經。如果惡露未清都唔會咁大量。

我就係諗緊會唔會咁快,同咁巧合!
duck2015
|
beckyman 發表於 18-10-25 14:44
我都好後悔,而定每日好似黎m 咁,我驚流血不止,但得見自己啲面色又冇乜野
...

唔係㗎,生化湯一樣有當歸黨蔘,成份多啲少啲咁解。幫你去清淤血。
排完,當歸可補血;未排淨,佢幫到你活血化淤,引返出嚟,一次過排清
我都係咁樣

duck2015
|
...

。生化湯的基本藥方亦然,雖然都是「當歸、川芎、桃仁、炙甘草、炮薑」,但各家中藥行的藥方,卻在組成及比例上有所不同,只是藥方與飲料不同,無法讓大家依個人喜好的口感進行選擇。

施柏瑄醫師表示,臨床上,還需要針對產婦的體質及症狀以加減藥物種類及劑量,而不是每個人都適用於同一帖藥方。她以產後不同症狀舉例如下:

duck2015
|
...

元氣虛者:可加黃耆、山藥、黨蔘。

‧惡露排出不盡,新血不生者:可加益母草。

‧元氣虛、血崩血暈、形色俱脫者:可加人參。

‧有血塊、下腹痛:可加肉桂、紅花,散塊止痛。

‧失血,心神失守、語無倫次:可加茯神、棗仁、遠志。

試想:萬一剛好不是對著體質的「症頭」,或是碰上特殊體質,不但無法讓生化湯發揮「化瘀生新」的效果,反而喝出問題,並影響子宮恢復的效果,不就讓該好好調養的月子期失去了意義?

https://www.mombaby.com.tw/pregnacy/care/articles/3211
beckyman
|
duck2015 發表於 18-10-25 18:10
唔係㗎,生化湯一樣有當歸黨蔘,成份多啲少啲咁解。幫你去清淤血。
排完,當歸可補血;未排淨,佢幫到你活 ...

唔該曬您
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-10-24 22:01

我都聽過話m未清就唔好食當歸