自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

簽完約,交收鎖匙,業主先話冇房門鎖匙,自己有個三歲小朋友,曾經試過吾小心鎖左自己喺房,而家業主吾肯換鎖,話個鎖冇壞佢吾會換,其實租樓業主有冇責任交齊所有鎖匙?定係要要自己俾錢換鎖?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

daisymomo 發表於 18-10-23 20:34
簽完約,交收鎖匙,業主先話冇房門鎖匙,自己有個三歲小朋友,曾經試過吾小心鎖左自己喺房,而家業主吾肯換 ...

房門有冇得攝防撞膠
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-10-23 21:06
房門有冇得攝防撞膠

驚有時吾記得攝,就鎖左喺入面

子爵府

daisymomo 發表於 18-10-23 21:08
驚有時吾記得攝,就鎖左喺入面

平平地自己買鎖返來換,退租之前換番。100 內一把鎖有好多選擇。
上YouTube 好多片教你點換。

大宅

Q10 發表於 18-10-23 21:15
平平地自己買鎖返來換,退租之前換番。100 內一把鎖有好多選擇。
上YouTube 好多片教你點換。
...

好,謝謝你,我會嘗試下

子爵府

簽租約時應該傾清楚對清楚嘅,而家唯有自己買個鎖換啦,$100左右,我經常自己換唔太難。

子爵府

daisymomo 發表於 18-10-23 21:16
好,謝謝你,我會嘗試下

最好將本來個鎖除下來帶去搵一樣或差不多的,好容易的。

大宅

PonyoBB 發表於 18-10-23 21:21
簽租約時應該傾清楚對清楚嘅,而家唯有自己買個鎖換啦,$100左右,我經常自己換唔太難。
...

簽左約,到俾俾鎖匙先話冇,佢話返去揾下,拖左好耐,跟住話揾吾倒,而家又話鎖冇壞,佢吾會負責,自己換完,將來退租我吾會俾返鎖匙佢

大宅

Q10 發表於 18-10-23 21:22
最好將本來個鎖除下來帶去搵一樣或差不多的,好容易的。

ok,明白,thanks

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

換個鎖膽,吾駛成把鎖換,平好多,而且將來可以再換返舊既入去,新既帶走

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

如果你驚小朋友鎖住在房, 你可以拆咗個鎖胆, 可以閂房門, 但唔可以鎖.

P.S. 我全屋除大門外, 全部都無鎖胆的.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

回覆樓主:

最快就換左佢,但老實說無鎖匙既鎖即係已經function唔到,可以話係壞,我會試下逼佢換

大宅

huguh 發表於 18-10-23 21:53
最快就換左佢,但老實說無鎖匙既鎖即係已經function唔到,可以話係壞,我會試下逼佢換
...

都係喎,但個業主好狗,好多野都吾肯整,部冷氣機條去水喉吾係貼牆走,佢都吾肯整,佢叫我買AA膠貼喺外牆,首先AA膠吾防水,落雨又會甩出黎,仲要我伸出窗外貼,跌落街,命都冇,所以我諗要佢換都好難,不過我會試下講下

大宅

emt1314 發表於 18-10-23 21:52
如果你驚小朋友鎖住在房, 你可以拆咗個鎖胆, 可以閂房門, 但唔可以鎖.

P.S. 我全屋除大門外, 全部都無鎖胆 ...

都係一個好辦法,謝謝你

男爵府

daisymomo 發表於 18-10-23 22:21
都係喎,但個業主好狗,好多野都吾肯整,部冷氣機條去水喉吾係貼牆走,佢都吾肯整,佢叫我買AA膠貼喺外牆 ...

傻豬,咁多問題做咩仲要租,你簽約前冇睇清楚啲野先咩

大宅

壞蛋獎門人 發表於 18-10-23 22:25
傻豬,咁多問題做咩仲要租,你簽約前冇睇清楚啲野先咩

佢簽約時話會整,跟住隔幾日同個經紀講話我地吾似佢上一個租客咁可以隨時俾佢入屋整野,所以叫我地試下自己貼,但其實我地冇俾佢上黎整,佢亦冇問,而家佢叫左個經紀自己貼,真係咁都得

大宅

daisymomo 發表於 18-10-23 22:29
佢簽約時話會整,跟住隔幾日同個經紀講話我地吾似佢上一個租客咁可以隨時俾佢入屋整野,所以叫我地試下自 ...

簽約時佢又話吾俾鑽牆,釘都吾俾揼,我話天線位個位我放吾落個大電視機櫃同梳化,可能要拉條天線兜個大門上面去另一邊廳擺電視,要揼幾粒釘,佢話ok,之後隔幾日又叫我吾使揼,可能另一邊廳其實有天線位,叫我拆個面板出黎睇,如果有,叫我到時買個天線面板裝返去,講真我真係吾識整,二,個經紀都睇過,的而且確係冇天線位,總之,個業主就好麻煩

首頁

尾頁

跳至