寶寶7個半月好易扎醒

|
寶寶最近尼幾個月睡覺時變得好易扎醒,午睡時最差,晚上還算好。訓午覺暗左佢訓著,一係只有抱著訓才訓到1-2小時,一係一放落床即醒,或者少少郁動或聲音又扎醒,放落床自己訓次次午醒訓得15-20分鍾就扎醒,之後再暗都訓吾返,其實佢仲好眼訓,睇見佢就心疼!而我同姐姐都照顧到好累,因為我地都無得休息一下!我已經有包住佢訓,有米袋放心口,戴埋帽仔,初期有d改善,幾天後又打回原形!請問大家知道是那裡出問題嗎?還有什麼方法可以幫到寶寶訓好d? 謝謝
faatmo
|
1882 發表於 18-10-24 00:30
寶寶最近尼幾個月睡覺時變得好易扎醒,午睡時最差,晚上還算好。訓午覺暗左佢訓著,一係只有抱著訓才訓到1- ...

我BB都係咁,用盡方法都唔得
我要做媽媽
|
係咪之前嚇親過?或者你帶佢去問問醫生喇
RubyYu07
|
我果個當時又係,日頭都係小睡,半個鐘就醒
aimeemin
|
寶寶最近尼幾個月睡覺時變得好易扎醒,午睡時最差,晚上還算好。訓午覺暗左佢訓著,一係只有抱著訓才訓到1- ...

出牙仔個人會好meng 訓唔定 會唔會呢個原因?或者你上網查下「睡眠倒退」 可能佢係經歷緊8個月前後呢次
bchuma
|

我果個3個月時係咁而家大大就唔會啦,唔知當時乜原因
bchuma
|
我要做媽媽 發表於 18-10-24 17:03

嗯,都有可能係吓親左
|
我要做媽媽 發表於 18-10-24 17:03

無嚇親啊!平時吃得玩得,糸午覺先糸甘,夜晚訓得算ok。問過個陪月同朋友仔都話可能系出牙仔既原固。
|
aimeemin 發表於 18-10-24 23:25
出牙仔個人會好meng 訓唔定 會唔會呢個原因?或者你上網查下「睡眠倒退」 可能佢係經歷緊8個月前後呢次
...

好,我查下,謝謝你!
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-10-24 17:16
我果個當時又係,日頭都係小睡,半個鐘就醒

亞囡都試過,日頭訓得比較淺
我要做媽媽
|
回覆 1882 的帖子

但係出牙仔應該唔會維持幾個月咁耐掛?