請教閃閃達人

belgiumchoco
|
如果呢4粒價錢都係5萬以下,請問邊粒較好?
Thanks!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
|
同埋想再請教,另2粒又好唔好? 1.11ct貴過1.09ct $3500,值唔值?

Many many thanks

|
1.1 同1.09ct放大圖如下,我唔係好識睇有冇乳石呀,可否指導下? 同埋邊粒會閃d?

gloriehungws
|
belgiumchoco 發表於 18-10-24 12:20
1.1 同1.09ct放大圖如下,我唔係好識睇有冇乳石呀,可否指導下? 同埋邊粒會閃d?

第一幅放大圖啲箭清晰啲,應閃啲
|
gloriehungws 發表於 18-10-24 21:38
第一幅放大圖啲箭清晰啲,應閃啲

Thank you.
另外想請教。第二幅放大圖中間有一黑點,如果肉眼會睇到嗎
|
belgiumchoco 發表於 18-10-24 21:53
Thank you.
另外想請教。第二幅放大圖中間有一黑點,如果肉眼會睇到嗎

呢個要睇真身喇,但睇落好細點
|
gloriehungws 發表於 18-10-24 21:56
呢個要睇真身喇,但睇落好細點

但blue nile應冇得睇真身,上面果粒好啲
clairebbb
|
H I 都較黃,仲要strong blue.
Glossimar
|

HVS1/SB/gia1307381614 係印度人貨,幾靚喎!條片好清,無影無濛。買H/I/J 揀有螢光(藍)非常適合,可以抵消左d黄之餘又能令鑽石增白1-2級。

依粒石本來就係香港喎,HKD46.500左右,我見其他3粒分別係印度同美國。

另外果粒HVS1/gia6302490951 係猶太人貨,亦非常ok。

wcpcelia    發表於 18-10-25 10:04
|
Glossimar 發表於 18-10-25 06:37
HVS1/SB/gia1307381614 係印度人貨,幾靚喎!條片好清,無影無濛。買H/I/J 揀有螢光(藍)非常適合,可以抵 ...

多謝你指點!

請問印度呢粒同猶太人呢粒比,邊隻閃d? 印尼呢粒大概$49500k,猶太果粒就大幾$51500,係咪偏貴?

同埋請問你點睇到佢來源?睇號碼?
Glossimar
|
belgiumchoco 發表於 18-10-25 07:50
多謝你指點!

請問印度呢粒同猶太人呢粒比,邊隻閃d? 印尼呢粒大概$49500k,猶太果粒就大幾$51500,係咪偏 ...

點粒閃d,我就真係答你唔到。

猶太人貨相比印度人,無論切割同石頭質素都會更勝一籌,價錢貴dd亦好正常。

至於點睇到來源,係因為我本身嘅工作性質。我能睇見Rapaport (鑽石國際公價表)全球所有供應商會員嘅庫存,於是憑gia 號碼,咪知道石頭所在地,同從邊個賣家賣出囉

|
Glossimar 發表於 18-10-25 10:58

點粒閃d,我就真係答你唔到。

Thank you!
|
2位專業jm都係揀同一粒,決定要猶太人果粒啦!