應該幾時驗孕先岩

9129freddy
|
各位媽媽好!我同老婆都想係30歲前有BB,但老婆今個月一直唔知咩事不停出少量血,以下係我老婆個生理期
26/9-1/10 嚟m
10/10,12/10-13/10 出少量血(睇左醫生話似排卵出血,因為我老婆一直都未試過,佢驚得制去左睇醫生)
2/10,5/10,7/10,10/10,14/10 做功課
22/10 又出左少量血(老婆以為嚟m,點知之後23吧咩血都見唔到)
應該24/10-26/10係今個月嚟經

各位媽媽,我老婆應該幾時驗好啲????定直接帶佢去睇醫生????
cavy0511
|
9129freddy 發表於 18-10-24 08:19
各位媽媽好!我同老婆都想係30歲前有BB,但老婆今個月一直唔知咩事不停出少量血,以下係我老婆個生理期
26/ ...

最早24可以驗, 但準唔準真係唔知, 因為你老婆無驗排卵, 唔知幾時排就唔知幾時驗先最準
一般last dodo 14日後都無就真係無架喇
至於佢有成日都有流啡問題最好去睇睇中醫
9129freddy
|
cavy0511 發表於 18-10-24 08:26
最早24可以驗, 但準唔準真係唔知, 因為你老婆無驗排卵, 唔知幾時排就唔知幾時驗先最準
一般last dodo 14日 ...

咁有冇邊間中醫可以介紹
cavy0511
|
9129freddy 發表於 18-10-24 08:33
咁有冇邊間中醫可以介紹

我自己睇開個中醫係粉嶺喎
9129freddy
|
cavy0511 發表於 18-10-24 08:40
我自己睇開個中醫係粉嶺喎

太遠
Christine2007
|
9129freddy 發表於 18-10-24 08:33
咁有冇邊間中醫可以介紹

你可以去九龍城有間中醫好出名。但你要預好多真係要排好耐下
9129freddy
|
Christine2007 發表於 18-10-24 16:25
你可以去九龍城有間中醫好出名。但你要預好多真係要排好耐下

邊間?
yipyip82
|
可以去婦科檢查下先,如果check完無問題先再睇中醫調理
9129freddy
|
yipyip82 發表於 18-10-24 18:44
可以去婦科檢查下先,如果check完無問題先再睇中醫調理

咁係港島或者九龍有冇邊間介紹?
同埋哂唔哂叫佢介口先?
yipyip82
|
9129freddy 發表於 18-10-24 19:42

咁係港島或者九龍有冇邊間介紹?

婦科無特別介紹,因為我無睇開,介口就係唔好生冷凍野:刺生凍飲瓜類菜湯之類,食菜/魚湯要加薑,多做運動,一星期一至二次,慢跑都可以
9129freddy
|
yipyip82 發表於 18-10-24 20:37
婦科無特別介紹,因為我無睇開,介口就係唔好生冷凍野:刺生凍飲瓜類菜湯之類,食菜/魚湯要加薑,多做運動 ...

今日我老婆話佢今日驗左冇,咁係咪姐係真係冇?
但佢嚟兩日成日都覺好眼訓,成日都好早就訓

yipyip82
|
9129freddy 發表於 18-10-24 23:01

你可以參考番第一位jm既回覆
fairymeow
|
9129freddy 發表於 18-10-24 23:01

似排卵間出血事。。
有時啲hormones level唔stable都會出血
其實唔駛太擔心
如果今個月驗到真係無,可以觀察多一個月先

祝早日好孕
fairymeow
|
同埋可以搵個婦科照下,會唔會瘜肉之類既問題
有子宮瘜肉都可能會影響受孕的
9129freddy
|
fairymeow 發表於 18-10-25 12:43
似排卵間出血事。。
有時啲hormones level唔stable都會出血
其實唔駛太擔心

相隔咁多日都仲會係排卵出血
9129freddy
|
fairymeow 發表於 18-10-25 12:45
同埋可以搵個婦科照下,會唔會瘜肉之類既問題
有子宮瘜肉都可能會影響受孕的
...

我老婆岩岩打俾我講佢下腹有刺痛,但又冇嚟m點解會咁?
fairymeow
|
9129freddy 發表於 18-10-25 15:15
我老婆岩岩打俾我講佢下腹有刺痛,但又冇嚟m點解會咁?

咁不如快啲搵個婦科睇睇吖。。。
9129freddy
|
fairymeow 發表於 18-10-25 15:51
咁不如快啲搵個婦科睇睇吖。。。

上網搵症好多間婦產科都唔知邊間好
Kat00Kat
|
回覆 9129freddy 的帖子

快嘅話買驗孕棒,明早第一篤尿驗就知!佢預計經期過咗都未嚟就可以驗㗎啦!婦科醫生都唔易book㗎!要book就快啦!因為未知咩事,快驗快著!如果有咗,係咁流啡都唔係一件好事!
9129freddy
|
Kat00Kat 發表於 18-10-25 17:57
回覆 9129freddy 的帖子

快嘅話買驗孕棒,明早第一篤尿驗就知!佢預計經期過咗都未嚟就可以驗㗎啦!婦科醫 ...

今晚幫佢買,聽日叫佢驗多次