阿仔唔飲鮮奶, 奶粉....可以點?

funland125
|
阿仔E家3歲幾, 差唔多4歲喇, 上星期開始要佢戒奶樽, 佢一直唔肯, 唯有哄佢用杯飲, 但佢飲同一樣野, 佢竟然嘔, 佢話唔好飲,肯飲紙包奶, 但唔肯飲鮮奶, 只飲士多啤梨奶同朱古力奶, 我好驚佢唔夠鈣, 我係唔係做錯左呀?但真係唔想佢再飲奶樽喇.....
求救 !!!
Money.ngaiTse
|
funland125 發表於 18-10-24 08:48
阿仔E家3歲幾, 差唔多4歲喇, 上星期開始要佢戒奶樽, 佢一直唔肯, 唯有哄佢用杯飲, 但佢飲同一樣野, 佢竟然 ...

其實依家好多小朋友3歲幾4歲開始,就唔係好鍾意飲奶,連鮮奶都唔飲。

我自己小朋友依家4歲,佢仲係飲鮮奶+奶粉的。但家中有小朋友5歲,同3歲已經介哂奶粉同鮮奶。
比較3個小朋友,我覺得佢哋發展無乜大分別。腦部都係咁聰明。大家進度差唔多,只係我個小朋友比5歲嗰個高一點。當然我唔知有無關係。

但其實除咗奶外,可以俾佢食小朋友芝士。同埋仲有其他食物都好有營養。

不過士多啤梨奶,朱古力奶呢啲,我就比較少俾佢飲。始終真係無奶嘅成份喺度
funland125
|
回覆 Money.ngaiTse 的帖子

謝謝你, 我都唔知點好, 因為佢都幾擇食嫁>.<
|
funland125 發表於 18-10-24 09:45
回覆 Money.ngaiTse 的帖子

謝謝你, 我都唔知點好, 因為佢都幾擇食嫁>.

媽咪,唔使咁擔心丫。

我個囡本身唔肯食菜。所以搞到好難有 poopoo。

我當時試了好多嘅菜。 發現佢淨係食菜心。依家為咗佢 餐餐都係菜心。

小朋友嘅揀飲擇食一定有架。要俾啲耐性去探索下佢鍾意邊類 營養嘅嘢。

你個仔,有乜嘢係唔食架?
funland125
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-24 09:56
媽咪,唔使咁擔心丫。

我個囡本身唔肯食菜。所以搞到好難有 poopoo。

好多嘢都唔食嫁,菜唔多好,我切碎整到爛佢先食,而且佢唔太中意食飯,中意食通粉同烏冬。。。
GCHK
|
可能佢飲左有味道嘅奶,唔鍾意飲鮮奶,比較淡味
funland125
|
GCHK 發表於 18-10-24 11:08
可能佢飲左有味道嘅奶,唔鍾意飲鮮奶,比較淡味

3号奶粉係有甜味,佢好得意,我用奶樽開(當然唔比佢見到),倒落杯比佢飲,佢竟然反胃同嘔。。。我覺得係佢心理問題。。。
|
funland125 發表於 18-10-24 09:58
好多嘢都唔食嫁,菜唔多好,我切碎整到爛佢先食,而且佢唔太中意食飯,中意食通粉同烏冬。。。
...

會唔會係佢本身懶咀嚼食物,所以就偏向鍾意食啲林身嘅嘢。

可能你試下唔好切到太碎,等佢習慣下要咬嘢。
funland125
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-24 14:34
會唔會係佢本身懶咀嚼食物,所以就偏向鍾意食啲林身嘅嘢。

可能你試下唔好切到太碎,等佢習慣下要咬嘢。 ...

本身婆婆湊,成日覺得佢仲細,煮到啲嘢林晒比佢食,其實我話佢咁大個要自己咬,仲比佢話返轉頭。。。唉。。。。
spikenard
|
看到嗎,奶並不是含最高的鈣的食物,別被廣告商洗腦哦

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
|
funland125 發表於 18-10-24 14:37
本身婆婆湊,成日覺得佢仲細,煮到啲嘢林晒比佢食,其實我話佢咁大個要自己咬,仲比佢話返轉頭。。。唉。 ...

所以其實可能本身係小朋友太懶咀嚼,所以咁。

可以叫老人家改變一下。
funland125
|
spikenard 發表於 18-10-24 16:17
看到嗎,奶並不是含最高的鈣的食物,別被廣告商洗腦哦

謝謝你
funland125
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-24 16:50
所以其實可能本身係小朋友太懶咀嚼,所以咁。

可以叫老人家改變一下。

係呀,中慣咗
|
funland125 發表於 18-10-24 17:41
係呀,中慣咗

唔緊要,依家都仲嚟得切
funland125
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-24 18:02
唔緊要,依家都仲嚟得切

係時候地獄式訓練
|
funland125 發表於 18-10-24 18:05
係時候地獄式訓練

只要俾佢習慣返食返啲正常嘢就ok。即係唔好特別就佢煮得太林。切得太碎,等佢個咀咬返多啲嘢。因為聽啲人講: 其實咬嘢食對小朋友嚟講都係訓練緊佢講嘢正唔正架。所以都幾緊要。加油丫。在職媽媽係咁加啦,我都係咁,不過好似奶奶都聽下我意見咁
funland125
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-24 18:12
只要俾佢習慣返食返啲正常嘢就ok。即係唔好特別就佢煮得太林。切得太碎,等佢個咀咬返多啲嘢。因為聽啲人 ...

係呀,咬嘢好影響講嘢,姑娘都係咁講,但我媽唔信囉,激死
|
funland125 發表於 18-10-24 18:13
係呀,咬嘢好影響講嘢,姑娘都係咁講,但我媽唔信囉,激死

好多老人家都係咁。特別係我哋呢一輩嘅呀爸呀媽。

再同佢講下啦。俾多啲網上資訊佢知,等佢知道原來可以影響好深,可能佢就會驚加啦。始終都係太錫個小朋友,搞到中壞咗佢啫。
funland125
|
Money.ngaiTse 發表於 18-10-24 18:16
好多老人家都係咁。特別係我哋呢一輩嘅呀爸呀媽。

再同佢講下啦。俾多啲網上資訊佢知,等佢知道原來可以 ...

我媽唔信網上咗啲嘢嫁,又唔接受意見。。
bchuma
|
funland125 發表於 18-10-24 08:48
阿仔E家3歲幾, 差唔多4歲喇, 上星期開始要佢戒奶樽, 佢一直唔肯, 唯有哄佢用杯飲, 但佢飲同一樣野, 佢竟然 ...

加營素 好似有朱古力味呀 。我仔四歲都用緊奶瓶呢