初生bb7日大,由每日4-5次大便,到琴日到而家得一次

helen_123
|
新手媽媽好多野唔識想請教,bb又由出院都係先埋身餵人奶後補s26奶粉,平均每日都有4至5次大便,但琴日突然得番一次大便,有問題嗎?
kaman0617
|
helen_123 發表於 18-10-24 08:57
新手媽媽好多野唔識想請教,bb又由出院都係先埋身餵人奶後補s26奶粉,平均每日都有4至5次大便,但琴日突然 ...

唔洗太擔心,佢精神又食得睡得就無咩問題。
helen_123
|
kaman0617 發表於 18-10-24 10:18
唔洗太擔心,佢精神又食得睡得就無咩問題。

謝謝你的回覆!新手媽媽實在太多野唔識,樣樣都好擔心。佢精神都幾好,而家想試全埋身人奶,淨係夜晚補奶粉,唔知有無關係,但佢有放屁嘅。
mislcshan
|
佢一次份量多唔多,
我b 現在20日人仔,有時一日一 但份量多同顏色 同質地正常就唔理佢
helen_123
|
mislcshan 發表於 18-10-24 12:00
佢一次份量多唔多,
我b 現在20日人仔,有時一日一 但份量多同顏色 同質地正常就唔理佢
...

佢前一晚有一次爆多,爆晒片。之後有一次正常顏色同質地嘅便便之後就到而家都未有。但聽到其他bb都有呢啲情況都無咁擔心,多謝你(emoji)
我要做媽媽
|
你留意下便便既顏色同軟硬,如果靚既話都唔使擔心既
breadmother
|
我之前都係咁,一日幾次直至個半月左右突然一日一次,之後三日一次顏色由黃變綠但醫生說是正常,B.B. 腸胃大就變化,只要屎唔係水同硬就ok.
helen_123
|
我要做媽媽 發表於 18-10-24 14:47
你留意下便便既顏色同軟硬,如果靚既話都唔使擔心既

bb琴日都仲係無,但今日正常有poopoo仲要好多,可能因為早兩日疴得少(emoji)多謝你回覆☺️
helen_123
|
breadmother 發表於 18-10-25 16:53
我之前都係咁,一日幾次直至個半月左右突然一日一次,之後三日一次顏色由黃變綠但醫生說是正常,B.B. 腸胃 ...

佢今朝忽然連續疴左3條片,但都正常色同質地,可能早兩日無疴一次過疴好多,多謝你,希望大家嘅bb都健健康康☺️
我要做媽媽
|
回覆 helen_123 的帖子

我仔仔初生既時候餵人奶試過7日冇便便架,我果時候都好心急,可以理解你既心情
helen_123
|
我要做媽媽 發表於 18-10-25 22:12

我仔仔初生既時候餵人奶試過7日冇便便架,我果時候都好心急,可以理解你既心情:fun ...

完全明白呀!我淨係一兩日無已經好擔心,你果7日一定好難過(emoji)
我要做媽媽
|

喺亞,果時候自己又咩都唔識,都唔知幾擔心
haha748494
|
正常系一日1至2次便便,2日一次便便都系正常。
fayfei
|
基本上兩日一次都算正常,不過再耐啲就要注意下,可以滴少少Heaxxx Proof隻嬰幼兒腸道益生菌落奶或水度俾bb飲,有返啲益生菌去便便應該會好d
hamsterma
|
helen_123 發表於 18-10-24 08:57
新手媽媽好多野唔識想請教,bb又由出院都係先埋身餵人奶後補s26奶粉,平均每日都有4至5次大便,但琴日突然 ...

你留意下,每次大便嘅情況係點樣